A paradicsomos csirkecomb tepsiben sütve egy klasszikus, házias étel, amely egyszerűen elkészíthető, mégis rendkívül ízletes. A sütőben lassan sülő csirkecombok tökéletesen átveszik a paradicsomos szósz és a fűszerek ízét, így minden falat szaftos és omlós lesz.
A paradicsomos csirkecomb tepsiben hozzávalói
- 4 db egész csirkecomb (vagy 8 db alsó- és felsőcomb)
- 500 g hámozott, darabolt paradicsom (konzerv vagy friss)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk oregánó
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk só
- ½ tk frissen őrölt fekete bors
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk cukor (a paradicsom savasságának ellensúlyozására)
- 1 dl csirkealaplé vagy víz
- 1 dl száraz fehérbor (opcionális)
- 100 g reszelt mozzarella vagy parmezán (opcionális)
Elkészítés
Előkészítés
A csirkecombokat tisztítsd meg, majd papírtörlővel itasd le a nedvességet. A vöröshagymát vágd apróra, a fokhagymát zúzd össze vagy vágd finomra. Ha friss paradicsomot használsz, forrázd le, majd hámozd meg és darabold fel.
A csirkecombok fűszerezése
A csirkecombokat sózd, borsozd, majd szórd meg oregánóval, bazsalikommal és füstölt paprikával. Egy nagy serpenyőben hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat, majd a csirkecombokat közepes lángon süsd elő 3-4 percig mindkét oldalukon, hogy szép aranybarna kérget kapjanak.
Paradicsomos szósz elkészítése
Egy másik edényben hevítsd fel a maradék olívaolajat, majd dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd pár másodpercig, amíg illatos lesz. Öntsd hozzá a hámozott, darabolt paradicsomot, majd keverd bele a cukrot. Adj hozzá 1 dl csirkealaplevet vagy vizet, és főzd lassú tűzön 10 percig. Ha szeretnéd, önts hozzá 1 dl fehérbort, és hagyd, hogy az alkohol elpárologjon.
Sütés
Egy hőálló tepsibe öntsd bele a paradicsomos szószt, majd helyezd rá az elősütött csirkecombokat. Fedd le alufóliával, és süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 40 percig. Vedd le a fóliát, és szórd meg a tetejét reszelt mozzarellával vagy parmezánnal (ha használod), majd süsd további 10 percig, hogy a sajt aranybarnára piruljon.
Tálalás
Melegen tálald friss petrezselyemmel vagy bazsalikomlevelekkel megszórva. Kínálhatod főtt rizzsel, bulgurral, friss kenyérrel vagy sült krumplival.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 50 perc
Összesen: 60 perc
Tippek
- A sütés utolsó 10 percében locsold meg a csirkecombokat a saját szaftjával, hogy még szaftosabbak legyenek.
- Adj a szószhoz egy kis chilipelyhet vagy egy kevés balzsamecetet a mélyebb ízért.
- A paradicsomos csirkecomb másnapra még finomabb lesz, mert az ízek jobban összeérnek.
Tápértékek
Kalória: 380 kcal
Fehérje: 42 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 18 g
Rost: 3 g
