Paradicsomos parmezános csirkemell, amitől az egész család repetázik majd!
Miért rajong mindenki a paradicsomos parmezános csirkemellért? Mert ez a recept egyszerre egyszerű, gyors, mégis éttermi élményt ad otthon – és igen, garantáltan mindenki repetázni fog belőle! A csirkemell szaftos marad, a paradicsomos szósz gazdag, a parmezán pedig ropogós aranybarna kérget ad az ételnek.
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- 1 tojás
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- 4 evőkanál reszelt parmezán sajt
- 1 teáskanál szárított oregánó
- Só, bors ízlés szerint
- 4 evőkanál olívaolaj a sütéshez
- 300 ml sűrített paradicsom (passata vagy hámozott darabolt paradicsom is jó)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál cukor (ha szükséges)
- Friss bazsalikom (opcionális)
- Reszelt mozzarella sajt a tetejére (kb. 100 g)
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemellfiléket vágd félbe, hogy vékonyabb szeleteket kapj. Sózd, borsozd mindkét oldalukat, majd tedd félre.
Panírozás
Egy tálban verd fel a tojást. Egy másik tálban keverd össze a zsemlemorzsát, a reszelt parmezánt és az oregánót. A csirkeszeleteket először mártsd a tojásba, majd forgasd meg a parmezános zsemlemorzsában.
Sütés
Egy nagy serpenyőben hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat közepes lángon. Süsd meg a panírozott csirkeszeleteket mindkét oldalukon aranybarnára, oldalanként kb. 3-4 percig. Ha szükséges, adj hozzá még olajat a serpenyőhöz. A megsült szeleteket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Paradicsomszósz elkészítése
Ugyanabban a serpenyőben, ahol a csirkét sütötted, adj hozzá 2 evőkanál olívaolajat, és pirítsd meg az apróra vágott fokhagymát 1 percig. Öntsd hozzá a sűrített paradicsomot, ízesítsd sóval, borssal és egy csipet cukorral. Ha szeretnéd, adhatsz hozzá friss bazsalikomot is. Főzd a szószt 5-7 percig, amíg kissé besűrűsödik.
Összeállítás
A paradicsomszószt öntsd a csirkeszeletekre a tepsiben, majd szórd meg reszelt mozzarellával.
Sütés
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd a csirkét 20-25 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul.
Tálalás
A kész ételt friss bazsalikommal díszítve tálald. Köretként kínálhatsz hozzá friss salátát, főtt tésztát (pl. spaghettit) vagy sült zöldségeket.
Tippek
- Adj a panírhoz egy kis pankó morzsát a ropogósabb állagért.
- Ne öntsd túl a szószt, hogy ne ázzon el a panír.
- Mozzarella helyett használhatsz light sajtot is.
- Előző nap is elkészítheted a csirkét, és másnap csak rápirítod a sajtot.
Egészséges alternatívák
- Zsemlemorzsa helyett mandulaliszt vagy zabpehelyliszt használata.
- Light mozzarella vagy parmezán a zsírszegény változathoz.
- Házi, cukormentes paradicsomszósz a bolti helyett.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 45 perc
Tápértékek
Kalória: 420 kcal
Fehérje: 40 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 25 g
Rost: 1.5 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Sajtos grillezett csirkemell – ropogós kéreg, olvadozó belső
- Tejszínes gombás csirkemell tésztával
- Bazsalikomos paradicsomos mozzarellás csirkemell
