A paradicsomos rakott tészta csirkemellel egy igazi családi kedvenc, amely laktató, ízletes és egyszerűen elkészíthető. A szaftos csirkemell, a fűszeres paradicsomszósz és az olvadozó sajt tökéletesen harmonizálnak a tésztával, így egy gazdag, krémes fogás születik.
A paradicsomos rakott tészta csirkemellel hozzávalói
- 300 g penne vagy fusilli tészta
- 400 g csirkemellfilé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 g hámozott, darabolt paradicsom (konzerv vagy friss)
- 2 dl főzőtejszín
- 1 tk oregánó
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk só
- ½ tk frissen őrölt fekete bors
- 1 tk cukor (a paradicsom savasságának kiegyensúlyozására)
- 2 ek olívaolaj
- 100 g reszelt mozzarella vagy trappista sajt
- 50 g reszelt parmezán
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemelleket tisztítsd meg, majd vágd kisebb kockákra. A vöröshagymát vágd apróra, a fokhagymát zúzd össze vagy vágd finomra. Ha friss paradicsomot használsz, forrázd le, hámozd meg és darabold fel. A tésztát lobogó, sós vízben főzd félkeményre (al dente), majd szűrd le.
Csirke és paradicsomos szósz elkészítése
Egy nagy serpenyőben hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat. Pirítsd meg a csirkekockákat, amíg aranybarnák nem lesznek, majd vedd ki és tedd félre. Ugyanabban a serpenyőben dinszteld meg a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát. Öntsd hozzá a hámozott paradicsomot, keverd bele az oregánót, bazsalikomot, cukrot, sót és borsot. Főzd közepes lángon kb. 10 percig, hogy a szósz besűrűsödjön. Öntsd hozzá a főzőtejszínt, majd tedd vissza a pirított csirkét és keverd össze.
Tészta és szósz összeállítása
Egy nagy keverőtálban forgasd össze a félig főtt tésztát a paradicsomos csirkés szósszal. Ha szereted a gazdagabb ízt, keverj hozzá egy marék reszelt sajtot is.
Sütés
Egy hőálló tepsibe öntsd bele a tésztás keveréket. Szórd meg a tetejét a maradék reszelt mozzarellával és parmezánnal. Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20-25 percig, amíg a sajt aranybarnára pirul.
Tálalás
Melegen tálald, friss bazsalikomlevelekkel vagy petrezselyemmel megszórva. Kínálhatod friss salátával vagy fokhagymás pirítóssal.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 40 perc
Tippek
- Adj hozzá egy kis ricottát vagy mascarponét a szószhoz, hogy még krémesebb legyen.
- Dobj hozzá néhány szelet olajban eltett aszalt paradicsomot a gazdagabb ízért.
- Gluténmentes verzióhoz használj gluténmentes tésztát és sűrűbb növényi tejszínt.
Tápértékek
Kalória: 450 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 40 g
Zsír: 18 g
Rost: 4 g
