Szereted a szaftos, gazdag ízű csirkés ételeket, amelyek gyorsan elkészülnek, mégis minden falatjuk emlékezetes? A paradicsomszószos csirke pontosan ilyen! Tökéletes választás egy gyors hétköznapi vacsorához, de akár vasárnapi ebédként is megállja a helyét.
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- 400 ml hámozott paradicsom konzerv (vagy passata)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1/2 teáskanál cukor
- só, bors ízlés szerint
- opcionálisan 50 g reszelt parmezán a tetejére
- friss bazsalikom vagy petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemelleket mosd meg, töröld szárazra, sózd és borsozd be mindkét oldalukat.
Csirke elősütése
Egy nagy serpenyőben hevíts olívaolajat, és pirítsd meg a csirkemellek mindkét oldalát kb. 2-3 percig, míg enyhén aranybarnák lesznek. Ezután vedd ki őket, és tedd félre.
Paradicsomszósz elkészítése
Ugyanabban a serpenyőben dinszteld meg az apróra vágott hagymát. Ha üveges lett, add hozzá a zúzott fokhagymát, majd 1 perc pirítás után öntsd hozzá a paradicsomot. Fűszerezd oregánóval, bazsalikommal, cukorral, sóval és borssal. Főzd a szószt közepes lángon 10 percig, míg kissé besűrűsödik.
Csirke visszahelyezése
Tedd vissza a csirkemelleket a paradicsomszószba, fedd le, és párold együtt további 10-15 percig, hogy jól átjárja az íz.
Tálalás
Szórd meg friss zöldfűszerrel, és ha szeretnéd, parmezánt is reszelhetsz a tetejére. Tálald főtt tésztával, bulgurral vagy friss kenyérrel.
Tippek
- A paradicsomszószhoz adhatsz egy kis balzsamecetet vagy vörösbort a mélyebb ízért.
- Ha sűrűbb szószt szeretnél, használj passzírozott paradicsomot vagy főzd tovább pár perccel.
- A csirkét előző este bepácolhatod fokhagymás olajba, így még ízesebb lesz.
Egészséges alternatívák
- Használj alacsony zsírtartalmú csirkemellet és kevés olajat a sütéshez.
- A szószt főzőtejszín helyett vízzel vagy zöldségalaplével is hígíthatod.
- Tálald cukkinispagettivel vagy quinoa körettel a szénhidrátcsökkentés érdekében.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 35 perc
Tápértékek
Kalória: 370 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 9 g
Zsír: 20 g
Rost: 3 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Paradicsomos mozzarellás csirkemell
- Paradicsomos csirkecomb tepsiben – Zamatos és könnyen elkészíthető étel
- Spenóttal töltött csirkemell
