Párizsi bundás csirkemell, ahogy a nagyi készítette – omlós, aranybarna tökéletesség
Neked is a nagyi párizsi bundás csirkemellje ugrik be a vasárnapi ebédről? Ez az aranybarnára sült, omlós és finoman fűszerezett klasszikus igazi retró fogás, amit ma is mindenki imád.
A párizsi bunda titka az egyszerűségében rejlik – liszt, tojás, fűszerek és egy jól előkészített csirkemell. A végeredmény pedig puha, szaftos belső, arany ropogós külső, és egy olyan íz, amitől garantáltan elfogy minden falat.
A párizsi bundás csirkemell hozzávalói
- 2 db csirkemellfilé
- 2 tojás
- 5 evőkanál liszt
- 1 dl tej (opcionális, lazításhoz)
- Só, frissen őrölt bors
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 evőkanál mustár (opcionális)
- Olaj a sütéshez (kb. 500 ml napraforgóolaj)
A párizsi bundás csirkemell elkészítés
A csirkemell előkészítése
A csirkemelleket vágjuk szeletekre (kb. 1-1,5 cm vastagságúra), majd klopfoljuk enyhén, hogy egyenletes vastagságúak legyenek. Sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg fokhagymaporral.
A párizsi bunda készítése
Egy tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a mustárt és tejet, majd keverjük simára. Egy másik tálba szórjuk a lisztet.
A panírozás
A csirkemellszeleteket először a lisztbe forgatjuk, majd alaposan beleforgatjuk a tojásos keverékbe, úgy, hogy mindenhol befedje.
Sütés
Egy mélyebb serpenyőben melegítsük fel az olajat. A csirkemelleket közepes hőfokon süssük oldalanként 3-4 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, inkább több részletben süssük.
Leitatás és tálalás
A kész csirkemelleket papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassa. Kínáljuk burgonyapürével, párolt rizzsel vagy savanyúsággal.
Tippek
- A mustár remekül kiemeli az ízeket, de el is hagyható.
- A tej selymesebbé teszi a bundát, viszont vízzel is helyettesíthető.
- A lisztbe forgatás előtt a csirkemellet töröld szárazra, így jobban tapad rá a bunda.
Egészséges alternatívák
- Készítsd el teljes kiőrlésű liszttel a bundát.
- Süsd forrólevegős sütőben vagy kevés olajjal serpenyőben.
- Párolt zöldséggel vagy salátával kínáld a köret helyett.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 25 perc
Tápértékek
Kalória: 430 kcal
Fehérje: 40 g
Szénhidrát: 14 g
Zsír: 24 g
Rost: 1 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Rántott csirkemell klasszikusan
- Tempura bundás csirkemell – ropogós különlegesség ázsiai stílusban
- A tökéletes mediterrán csirkemell: szaftos, fűszeres és elképesztően egyszerű
