Pármai sonkás csirkemell vargánya mártással – Elegancia az ünnepi asztalra
A pármai sonkás csirkemell vargánya mártással egy igazán elegáns fogás, amely tökéletes választás karácsonyi vacsorákra vagy különleges alkalmakra. A sós sonka, az omlós csirkemell és a gazdag gombamártás tökéletes harmóniája minden vendéget lenyűgöz.
A pármai sonkás csirkemell hozzávalói (4 személyre)
Csirkemellhez:
- 4 db közepes csirkemellfilé
- 8 szelet pármai sonka
- Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1 teáskanál kakukkfű
- 2 evőkanál olívaolaj
Vargánya mártáshoz:
- 200 g friss vagy 50 g szárított vargánya gomba
- 1 kisebb fej vöröshagyma (aprítva)
- 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
- 2 evőkanál vaj
- 200 ml főzőtejszín
- 1 teáskanál frissen aprított petrezselyem
- Só és bors ízlés szerint
A pármai sonkás csirkemell elkészítésének lépései
-
A csirkemell előkészítése:
- A csirkemelleket óvatosan klopfold ki, hogy egyenletes vastagságúak legyenek.
- Sózd, borsozd mindkét oldalukat, majd szórd meg kakukkfűvel.
-
Pármai sonkával becsomagolás:
- Minden csirkemellfilét tekerj be 2 szelet pármai sonkával, ügyelve arra, hogy teljesen befedje a húst.
-
Sütés serpenyőben:
- Hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, és közepes lángon süsd meg a sonkába tekert csirkemelleket mindkét oldalukon 4-5 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
- Tedd félre őket egy tepsire.
-
Sütés a sütőben:
- Helyezd a serpenyőben elősütött csirkemelleket 180°C-ra előmelegített sütőbe (légkeveréses sütőben 160°C), és süsd 10-15 percig, amíg teljesen átsülnek.
-
Vargánya mártás elkészítése:
- Ha szárított vargányát használsz, áztasd be 15 percre forró vízbe, majd csepegtesd le.
- Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, és pirítsd meg rajta a hagymát és a fokhagymát.
- Add hozzá a gombát, és párold 5-6 percig, majd öntsd hozzá a tejszínt.
- Sózd, borsozd ízlés szerint, és hagyd, hogy a mártás besűrűsödjön.
- Végül szórd meg frissen aprított petrezselyemmel.
-
Tálalás:
- A csirkemellet szeleteld fel, és locsold meg a vargánya mártással. Tálald friss salátával, párolt zöldségekkel vagy burgonyapürével.
További tippek
- A pármai sonka helyett használhatsz serrano sonkát vagy füstölt bacont is.
- A mártáshoz friss tejszínt használj a krémesebb állag érdekében.
- A vargányát más erdei gombával is helyettesítheted, például rókagombával vagy csiperkével.
Hirdetések