Gyors, mégis különleges vacsorára vágysz, amitől illatozik a konyha, és elcsendesedik az asztal körül mindenki? A pestós csirkemell egy igazi ízbomba, ami nemcsak finom, de rendkívül gyorsan elkészíthető is. A bazsalikomos pesztó és a szaftos csirkemell párosítása szinte hibátlan – és még kezdők is könnyedén elkészíthetik.
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- Só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 2-3 evőkanál zöld bazsalikomos pesztó (házi vagy bolti)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma (opcionális)
- 100 g mozzarella vagy reszelt sajt (opcionális, ha sütőben készítjük)
- Friss bazsalikom vagy petrezselyem a díszítéshez
- Citromlé ízlés szerint a tálaláshoz
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemellfiléket alaposan megtisztítjuk, majd hosszában félbevágjuk, hogy vékonyabb szeleteket kapjunk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat, és félretesszük pihenni.
Sütés
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olívaolajat közepes lángon. A csirkeszeleteket mindkét oldalukon aranybarnára sütjük, oldalanként kb. 4-5 percig. A megsült szeleteket kivesszük, és melegen tartjuk.
Szósz elkészítése
Ugyanabban a serpenyőben, ahol a csirkét sütöttük, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a pesztót, és alaposan összekeverjük. Ha szükséges, egy kevés vizet vagy tejszínt adhatunk hozzá a kívánt állag eléréséhez.
Összeállítás
Visszahelyezzük a csirkeszeleteket a szószba, és további 2-3 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás
A kész ételt friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk. A pestót halmozzuk a csirkemell tetejére. Köretként kínálhatunk hozzá főtt tésztát, bulgurt, kuszkuszt vagy friss salátát. Egy kevés citromlével is meglocsolhatjuk a tálalás előtt.
Tippek
- Használj házi készítésű pesztót, ha igazán friss ízekre vágysz.
- Mozzarella helyett használhatsz parmezánt vagy feta sajtot is, ha karakteresebb ízvilágot szeretnél.
- Serpenyő helyett sütőben is elkészítheted: 180°C-on süsd 20 percig, sajttal megszórva a tetején.
Egészséges alternatívák
- Tejszín vagy sajt helyett használj növényi alternatívákat, mint a zabkrém vagy vegán mozzarella.
- Grillezéssel helyettesítheted a serpenyős sütést, hogy kevesebb zsiradékot használj.
- Tálald salátával vagy párolt zöldségekkel teljes kiőrlésű tészta helyett.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 25 perc
Tápértékek
Kalória: 387 kcal
Fehérje: 45.2 g
Szénhidrát: 9.8 g
Zsír: 17.5 g
Rost: 1.2 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Olaszos tepsis csirkemell recept – egyserpenyős vacsora
- Olaszos csirkemell tésztával – tökéletes családi ebéd 30 perc alatt
- Csirkemell görög salátával – a mediterrán nyár ízei egy tányéron
