Rakott csirkemell gombával – krémes, szaftos, egyszerűen imádnivaló vacsoraötlet

rakott csirkemell gombával

Szereted a gombát és a szaftos, krémes egytálételeket? A rakott csirkemell gombával egy olyan klasszikus, amitől mindenki repetázni fog! A csirkemell lágysága, a gomba földes íze és a tejszínes szósz harmóniája tökéletes egyensúlyt alkot. Ez az étel nemcsak laktató, hanem egyszerűen elkészíthető is, így ideális választás hétköznapi vacsorára vagy hétvégi családi ebédre. A sütőben összesülő rétegek illata betölti a konyhát, és már az első falat után tudni fogod: ezt a receptet el fogod menteni!

Hozzávalók

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 40 dkg csiperke vagy barna csiperke gomba
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 15 dkg reszelt sajt (edami, gouda vagy trappista)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • Só, bors, kakukkfű ízlés szerint
  • Kevés vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés

A gomba előkészítése

A gombát tisztítsd meg, majd szeleteld fel. Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd add hozzá a gombát. Sózd, borsozd, és fűszerezd kakukkfűvel. Párold addig, amíg a gomba levet enged, majd visszasül kissé, így koncentrált íze lesz.

A csirkemell előkészítése

A csirkemellet szeleteld vagy csíkozd fel, majd sózd, borsozd. Egy másik serpenyőben pirítsd meg a húsdarabokat mindkét oldalon, amíg enyhe arany színt kapnak. Nem kell teljesen átsütni, mert a sütőben még tovább fog puhulni.

A tejszínes-tojásos keverék elkészítése

Egy nagy tálban keverd össze a tejszínt, tejfölt és a tojásokat. Adj hozzá egy teáskanál fűszerpaprikát, sót és borsot. Ez a szósz adja a rakott étel selymes, krémes textúráját.

Rétegezés a tepsiben

A kivajazott tepsi aljára tedd a csirkemell felét, majd jöjjön egy réteg párolt gomba, és locsold meg a tejszínes keverékkel. Ismételd meg a rétegezést: csirke, gomba, szósz, majd szórd a tetejére a reszelt sajtot.

Sütés

180°C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 40 percig. Az utolsó 10 percben vedd le a fóliát, hogy a teteje szépen megpiruljon, és a sajt aranybarna kérget kapjon.

Pihentetés és tálalás

A sütés után hagyd állni 10–15 percig, hogy a rétegek összeálljanak. Friss salátával vagy párolt rizzsel tálalva a legfinomabb.

Tippek

  • Ha intenzívebb ízt szeretnél, használj barna csiperkét vagy erdei gombakeveréket.
  • Egy kevés füstölt sajt vagy bacon még karakteresebbé teszi az ételt.
  • A tejszín egy részét helyettesítheted krémsajttal a még krémesebb állagért.
  • Vegetáriánus változathoz a csirkét helyettesítheted főtt lencsével vagy grillezett padlizsánnal.
  • Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel vagy snidlinggel az extra frissességért.

Egészséges alternatívák

  • Light tejszínnel és zsírszegény tejföllel is ugyanolyan ízletes lesz, kevesebb kalóriával.
  • A sajt helyett használhatsz kevesebb zsírtartalmú mozzarellát.
  • A csirkemell helyett választhatsz pulykamellfilét a még soványabb verzióhoz.
  • Sütőolaj helyett próbáld kókuszolajjal vagy kevés vajjal a természetesebb ízért.
  • Fehér rizs helyett tálald bulgurral vagy kuszkusszal, hogy több rostot tartalmazzon az étel.

Elkészítési idő

Előkészítés: 25 perc
Sütés: 40 perc
Összesen: 1 óra 5 perc

Tápértékek

Kalória: 440 kcal
Fehérje: 39 g
Szénhidrát: 9 g
Zsír: 26 g
Rost: 3 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights