Szereted a gombát és a szaftos, krémes egytálételeket? A rakott csirkemell gombával egy olyan klasszikus, amitől mindenki repetázni fog! A csirkemell lágysága, a gomba földes íze és a tejszínes szósz harmóniája tökéletes egyensúlyt alkot. Ez az étel nemcsak laktató, hanem egyszerűen elkészíthető is, így ideális választás hétköznapi vacsorára vagy hétvégi családi ebédre. A sütőben összesülő rétegek illata betölti a konyhát, és már az első falat után tudni fogod: ezt a receptet el fogod menteni!
Hozzávalók
- 60 dkg csirkemellfilé
- 40 dkg csiperke vagy barna csiperke gomba
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl tejföl
- 2 db tojás
- 15 dkg reszelt sajt (edami, gouda vagy trappista)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- Só, bors, kakukkfű ízlés szerint
- Kevés vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés
A gomba előkészítése
A gombát tisztítsd meg, majd szeleteld fel. Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd add hozzá a gombát. Sózd, borsozd, és fűszerezd kakukkfűvel. Párold addig, amíg a gomba levet enged, majd visszasül kissé, így koncentrált íze lesz.
A csirkemell előkészítése
A csirkemellet szeleteld vagy csíkozd fel, majd sózd, borsozd. Egy másik serpenyőben pirítsd meg a húsdarabokat mindkét oldalon, amíg enyhe arany színt kapnak. Nem kell teljesen átsütni, mert a sütőben még tovább fog puhulni.
A tejszínes-tojásos keverék elkészítése
Egy nagy tálban keverd össze a tejszínt, tejfölt és a tojásokat. Adj hozzá egy teáskanál fűszerpaprikát, sót és borsot. Ez a szósz adja a rakott étel selymes, krémes textúráját.
Rétegezés a tepsiben
A kivajazott tepsi aljára tedd a csirkemell felét, majd jöjjön egy réteg párolt gomba, és locsold meg a tejszínes keverékkel. Ismételd meg a rétegezést: csirke, gomba, szósz, majd szórd a tetejére a reszelt sajtot.
Sütés
180°C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 40 percig. Az utolsó 10 percben vedd le a fóliát, hogy a teteje szépen megpiruljon, és a sajt aranybarna kérget kapjon.
Pihentetés és tálalás
A sütés után hagyd állni 10–15 percig, hogy a rétegek összeálljanak. Friss salátával vagy párolt rizzsel tálalva a legfinomabb.
Tippek
- Ha intenzívebb ízt szeretnél, használj barna csiperkét vagy erdei gombakeveréket.
- Egy kevés füstölt sajt vagy bacon még karakteresebbé teszi az ételt.
- A tejszín egy részét helyettesítheted krémsajttal a még krémesebb állagért.
- Vegetáriánus változathoz a csirkét helyettesítheted főtt lencsével vagy grillezett padlizsánnal.
- Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel vagy snidlinggel az extra frissességért.
Egészséges alternatívák
- Light tejszínnel és zsírszegény tejföllel is ugyanolyan ízletes lesz, kevesebb kalóriával.
- A sajt helyett használhatsz kevesebb zsírtartalmú mozzarellát.
- A csirkemell helyett választhatsz pulykamellfilét a még soványabb verzióhoz.
- Sütőolaj helyett próbáld kókuszolajjal vagy kevés vajjal a természetesebb ízért.
- Fehér rizs helyett tálald bulgurral vagy kuszkusszal, hogy több rostot tartalmazzon az étel.
Elkészítési idő
Előkészítés: 25 perc
Sütés: 40 perc
Összesen: 1 óra 5 perc
Tápértékek
Kalória: 440 kcal
Fehérje: 39 g
Szénhidrát: 9 g
Zsír: 26 g
Rost: 3 g



