Rakott csirkemell tésztával – kiadós, családi kedvenc egyetlen tepsiben

rakott csirkemell tésztával

Ha van étel, amit az egész család szeret, az a rakott csirkemell tésztával! Ez az étel a klasszikus magyar konyha egyik modern, egyszerűen elkészíthető, mégis laktató fogása. A szaftos csirkemell, a tészta és a tejszínes-sajtos réteg tökéletes harmóniát alkot – olyan, mintha egy tál meleg szeretet kerülne az asztalra. Ez a recept ideális, ha valami gyors, finom és tápláló vacsorát szeretnél. Nincs más dolgod, mint pár hozzávalót előkészíteni, és a sütő elvégzi helyetted a munka nagy részét!

Hozzávalók

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 25 dkg penne vagy fusilli tészta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 20 dkg reszelt sajt (trappista, gouda vagy cheddar)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • Só, bors, bazsalikom, oregánó ízlés szerint
  • Kevés vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés

A tészta előkészítése

A tésztát főzd meg enyhén sós vízben, de csak „al dente” állagúra, mert a sütőben még tovább fog puhulni. Szűrd le, és locsold meg kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjon össze.

A csirkemell pirítása

A csirkemellet vágd falatnyi kockákra, sózd, borsozd, és szórd meg fűszerpaprikával. Egy serpenyőben olívaolajon pirítsd meg, amíg aranybarna nem lesz. Ha szeretnéd, adhatsz hozzá egy kevés aprított hagymát is az extra ízért.

A tejszínes-tojásos keverék elkészítése

Egy tálban keverd össze a tejfölt, tejszínt és a tojásokat, majd ízesítsd sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval. Ez adja majd a rakottas szaftját és krémességét.

Rétegezés a tepsiben

Vajazz ki egy közepes méretű tepsit. Az aljára tedd a főtt tészta felét, majd jöjjön rá a pirított csirkemell fele. Locsold meg a tejszínes-tojásos keverék felével, és szórj rá egy kevés reszelt sajtot. Ezután ismételd meg a rétegezést, és a tetejére bőven tegyél sajtot.

Sütés

Előmelegített 180°C-os sütőben süsd kb. 35–40 percig, amíg a teteje szép aranybarnára pirul. Az utolsó 10 percben leveheted a fóliát, hogy a sajt ropogós kérget kapjon.

Pihentetés és tálalás

A sütés után hagyd pihenni 10–15 percig, hogy a szeletek szépen egyben maradjanak. Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemmel, és kínáld savanyúsággal vagy salátával.

Tippek

  • Ha extra szaftosságra vágysz, adj a tejszínes keverékhez egy kevés reszelt parmezánt.
  • A fűszerezést variálhatod: próbáld ki curryvel vagy provence-i fűszerkeverékkel.
  • Használj többféle sajtot – pl. mozzarella és cheddar keverékét.
  • A tésztát ne főzd túl, különben szétázik sütés közben.
  • Ha maradék csirkét használsz, az is tökéletesen működik ebben a receptben!

Egészséges alternatívák

  • Fehér tészta helyett válassz teljes kiőrlésű vagy durum tésztát.
  • Használj light tejszínt és zsírszegény sajtot.
  • A csirkemell helyett próbálhatod pulykamellel a még soványabb verzióért.
  • Tésztát helyettesíthetsz cukkinicsíkokkal vagy karfiolrizzsel low-carb diétához.
  • A tejföl helyett natúr joghurt is megteszi – így könnyebb lesz az étel.

Elkészítési idő

Előkészítés: 25 perc
Sütés: 40 perc
Összesen: 1 óra 5 perc

Tápértékek

Kalória: 520 kcal
Fehérje: 42 g
Szénhidrát: 25 g
Zsír: 28 g
Rost: 3 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights