
A sajtos grillezett csirkemell egy igazán különleges fogás, amely ötvözi a klasszikus grillízvilágot a lágyan olvadó sajt kényeztető krémességével. A ropogósra sült sajtos kéreg és a belül omlós csirkemell fantasztikus párost alkot – egyszerűen nem lehet neki ellenállni! Ez a recept tökéletes, ha valami extra finomat szeretnél készíteni, ami mégis gyors és egészséges is lehet.
A pácban érlelt csirkemell extra ízt kap, a sajt pedig a sütés végén ráolvadva koronázza meg az ételt. Ezt a receptet biztosan újra és újra el fogod készíteni – vendégeknek vagy akár hétköznapi kényeztetésként is.
Hozzávalók
- 2 db csirkemellfilé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
- ½ teáskanál füstölt paprika
- só, bors ízlés szerint
- 100 g reszelt sajt (ementáli, cheddar, mozzarella vagy ezek keveréke)
- friss petrezselyem a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés
A csirkemell előkészítése
A csirkemellfiléket megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk. Ha vastagabbak, vágjuk félbe őket vagy klopfoljuk ki, hogy egyenletesen süljenek.
Pác elkészítése
Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat, citromlevet, reszelt fokhagymát, füstölt paprikát, sót és borsot. A pác legyen egynemű, sűrűbb állagú.
Pácolás
A csirkemelleket kenjük be a páccal, majd tegyük lefedve hűtőbe legalább 30 percre, de ha van időnk, akár 1-2 órát is pácolhatjuk.
Grill előkészítése
Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra (180–200°C). A grillrácsot kenjük meg olajjal, hogy ne ragadjon le a hús.
Grillezés – első fázis
Helyezzük a bepácolt csirkemelleket a forró grillre, és oldalanként kb. 5 percig süssük őket. Ha kontakt grillt használunk, akkor összecsukva 8 perc is elég lehet.
Sajttal való fedés
Amikor a csirkemell szinte teljesen átsült, szórjuk meg a tetejét a reszelt sajttal, zárjuk le a grillt, vagy fedjük le, és grillezzük további 2 percig, míg a sajt szépen ráolvad.
Pihentetés és tálalás
Vegyük le a sajtos csirkemelleket a grillről, pihentessük pár percig. Friss petrezselyemmel megszórva, salátával vagy grillezett zöldséggel tálaljuk.
Tippek
- Ha igazán ropogós sajtréteget szeretnél, használj kevert kemény sajtokat (pl. cheddar + parmezán).
- A sajt könnyen lefolyhat a húsról, ezért érdemes a csirkemellet középen kicsit bevágni, és oda is tölteni belőle.
- Ha maradt pác, ecsettel újra megkenheted sütés közben a húst, így még szaftosabb lesz.
Egészséges alternatívák
- Használj light sajtot vagy növényi sajthelyettesítőt a kevesebb zsírért.
- Olívaolaj helyett grillspray-t vagy kefírt is használhatsz a páchoz.
- Köretként válassz friss zöldségeket, salátát vagy barnarizst.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 12 perc
Összesen: 1 óra – 2 óra 30 perc
Tápértékek
Kalória: 340 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 1.5 g
Zsír: 20 g
Rost: 0.3 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Grill csirkemell sütőben – ízletes és egyszerű recept minden évszakra
- Sajtos rántott csirkemell – olvadós, ínycsiklandó változat
- Egyszerű és gyors sajtos csirkemell
