A sajtos rántott csirkemell az egyik legkifinomultabb változata a klasszikus panírozott húsételeknek. Az olvadós, nyúlós sajt a szaftos csirkemell belsejében vagy panírral kombinálva olyan élményt nyújt, amit nem lehet nem szeretni.
Ebben a receptben egy olyan verziót mutatok be, ahol a sajt a csirkemellbe töltve, majd panírozva és aranybarnára sütve készül. Tökéletes vasárnapi ebéd vagy különleges alkalmakra is.
A sajtos rántott csirkemell hozzávalói
- 2 nagy csirkemell filé
- 10 dkg trappista vagy mozzarella sajt
- 2 tojás
- 8 evőkanál finomliszt
- 10 evőkanál zsemlemorzsa
- só, bors ízlés szerint
- fogpiszkáló vagy hústű
- olaj a sütéshez
Elkészítés
A csirkemell előkészítése
A csirkemelleket vágd félbe, majd hosszában egy éles késsel óvatosan nyisd szét „lepke” formára, de ne vágd át teljesen. Enyhén klopfold ki fólia alatt, majd sózd és borsozd meg.
Töltés
A csirkemell egyik felére tegyél a reszelt vagy szeletelt sajtból, majd hajtsd rá a másik felét. Rögzítsd hústűvel vagy fogpiszkálóval, hogy a sajt sütés közben ne folyjon ki.
Panírozás
Három tálat készíts elő: liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa. A megtöltött csirkemelleket először forgasd meg a lisztben, majd a tojásban, végül a zsemlemorzsában. Ha extra ropogós panírt szeretnél, ismételd meg a tojás-zsemlemorzsa lépést egy második körrel.
Sütés
Hevíts bő olajat egy mély serpenyőben. Közepes lángon süsd a csirkemelleket oldalanként kb. 5–6 percig, amíg a panír szép aranybarna nem lesz, és a sajt belül megolvad. Ne zsúfold túl a serpenyőt.
Pihentetés és tálalás
Sütés után helyezd a húst papírtörlőre, és hagyd pár percig pihenni. Tálalhatod friss salátával, párolt rizzsel vagy hasábburgonyával.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 35 perc
Tippek
- Mozzarella vagy trappista sajt használata a nyúlós, olvadós belsőért.
- Dupla panír a ropogósabb textúrához.
- Fóliázás és klopfolás biztosítja az egyenletes töltést.
- Ne süsd túl, mert a sajt kifolyhat, a hús pedig kiszárad.
Tápértékek
Kalória: 430 kcal
Fehérje: 37 g
Szénhidrát: 18 g
Zsír: 24 g
Rost: 1 g
