Sajtos tejfölös baconös csirkemell őzgerincben sütve
Egy ellenállhatatlan ünnepi fogás, ami garantáltan a karácsonyi asztal sztárja lesz! Az ízletes sajtos-tejfölös csirkemell baconbe csomagolva, őzgerinc formában sütve igazán látványos és mennyei étel.
A sajtos tejfölös baconös csirkemell őzgerincben sütve hozzávalói (4-6 adag)
- 500 g csirkemellfilé
- 150 g reszelt sajt (pl. trappista vagy mozzarella)
- 200 ml tejföl
- 150 g szeletelt bacon
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 evőkanál mustár
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Vaj vagy olívaolaj (a forma kikenéséhez)
A sajtos tejfölös baconös csirkemell őzgerincben sütve elkészítésének lépései
-
Az alapanyagok előkészítése:
- A csirkemelleket tisztítsd meg, és vágd kisebb csíkokra vagy kockákra.
- Ízesítsd sóval, borssal, és szórj rá kakukkfüvet.
-
A sajtos-tejfölös szósz elkészítése:
- Egy tálban keverd össze a tejfölt, a reszelt sajtot, a reszelt fokhagymát és a mustárt.
- Ezt a szószt öntsd a csirkemell darabokra, és alaposan forgasd össze, hogy mindenhol bevonja.
-
Őzgerinc forma előkészítése:
- Vajazd vagy olajozd ki az őzgerinc formát, majd béleld ki a bacon szeletekkel úgy, hogy a szeletek kissé kilógjanak a forma szélein.
- A kilógó bacon szeletekkel később betakarhatod az ételt.
-
A csirkemell rétegezése:
- Tedd az őzgerinc formába a tejfölös csirkemell keveréket, és egyengesd el.
- Hajtsd rá a bacon szeleteket, hogy teljesen befedje a csirkét.
-
Sütés:
- Fedd le a formát alufóliával, és süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 30 percig.
- Ezután vedd le az alufóliát, és süsd további 10-15 percig, amíg a bacon szép aranybarna és ropogós lesz.
-
Tálalás:
- Hagyd a sütőből kivéve 5 percig hűlni, majd fordítsd ki a formából egy tálra.
- Szeletekre vágva tálald, és díszítsd friss petrezselyemmel.
Tippek és variációk
-
Gluténmentes változat:
Ez a recept eredetileg gluténmentes, ha a bacon és a mustár garantáltan gluténmentes. -
Extra sajtos változat:
Használj többféle sajtot (pl. cheddar, parmezán), hogy még intenzívebb legyen az íz. -
Köret javaslat:
Kínálj mellé burgonyapürét, párolt zöldbabot vagy friss zöldsalátát citromos-olívaolajos öntettel.