Szeretnél egy olyan csirkemell receptet, ami egyszerre különleges és ellenállhatatlanul ropogós? A sörtésztában sült csirkemell igazi ízorgia: kívül aranybarna és ropogós, belül pedig omlós és szaftos!
Ez a recept nem csak ünnepi alkalmakra kiváló, hanem egy hétvégi ebéd vagy vacsora főszereplője is lehet. A sörben rejlő buborékosság levegőssé teszi a bundát, így a végeredmény minden falatnál kényeztet.
Hozzávalók
- 2 db csirkemellfilé
- Só, frissen őrölt bors
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 csésze világos sör (kb. 2,5 dl)
- 1 tojás
- 1,5 csésze liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- Olaj a sütéshez (kb. 500 ml)
Elkészítés
A csirkemell előkészítése
A csirkemelleket mossuk meg, majd töröljük szárazra, és vágjuk kb. 1,5 cm vastag szeletekre. Sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg fokhagymaporral.
A sörtészta elkészítése
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a tojást, majd apránként adjuk hozzá a sört, folyamatos keverés mellett. A cél egy palacsintatészta sűrűségű massza.
A hús panírozása
A csirkemellszeleteket mártsuk bele a sörtésztába úgy, hogy teljesen bevonja őket a massza.
A sütés
Egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban melegítsük fel az olajat 170–180°C-ra. A bundázott csirkemelleket adagokban süssük ki 4–5 perc alatt aranybarnára. Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt!
A felesleges olaj leitatása
A kisült csirkemelleket szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
Tálalás
Krumplipürével, párolt zöldségekkel kínáljuk.
Tippek
- A sör legyen jól behűtve, hogy extra ropogós bundát kapjunk!
- Lehet világos vagy barna sör is, de a világos jobban kiemeli a hús ízét.
- Ne keverjük túl a tésztát, a buborékok a kulcs a könnyed textúrához!
- A sütési hőmérsékletet érdemes ellenőrizni hőmérővel – túl alacsony hőfokon a bunda megszívja magát olajjal.
Egészséges alternatívák
- Próbáld ki teljes kiőrlésű valamint valamilyen gluténmentes liszttel a sörtésztát.
- A sütést forrólevegős sütőben is végezheted, minimális olajjal, illetve olívaolajban.
- A sört helyettesítheted szénsavas ásványvízzel az alkoholmentes változathoz.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 35 perc
Tápértékek
Kalória: 440 kcal
Fehérje: 39 g
Szénhidrát: 25 g
Zsír: 22 g
Rost: 1 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Párizsi bundás csirkemell, ahogy a nagyi készítette
- Tejfölös gombás csirkemell tésztával – krémes, egyszerű, imádnivaló!
- Puha rántott csirkemell titkai: így nem szárad ki soha
