
A spárgás csirkemell csíkok tökéletes választás, ha kevés időd van, de mégis valami finomra és egészségesre vágysz. Ez az étel nemcsak gyorsan elkészíthető, de ideális egy könnyű ebédhez vagy vacsorához is. A csirkemell csíkokra vágva gyorsabban átsül, a roppanós spárgával pedig igazán friss és tavaszias kombinációt alkot.
Egy serpenyő, néhány egyszerű hozzávaló, és alig fél óra múlva már tálalhatod is. Akár egy kevés főtt rizzsel, akár bulgurral vagy salátával is tálalhatod – a siker garantált!
Hozzávalók
- 2 db csirkemellfilé
- 200 g zöld spárga
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál szójaszósz (opcionális)
- só, bors ízlés szerint
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér (opcionális)
- 1 teáskanál friss citromlé vagy lime-lé
- friss petrezselyem vagy snidling a tálaláshoz
Elkészítés
Alapanyagok előkészítése
A csirkemelleket hosszában vékony csíkokra vágjuk. A spárgát megmossuk, alsó, fás végeit letörjük, majd 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A hagymát vékony félkarikákra, a fokhagymát pedig apróra vágjuk vagy lereszeljük.
Hús pácolása (opcionális, ha van időd)
A csirkecsíkokat egy tálban enyhén megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a szójaszószt és a gyömbért, majd 10-15 percre félretesszük pácolódni. Ez az idő alatt előkészíthetjük a zöldségeket.
Sütés elkezdése
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olívaolajat. Először a hagymát pirítjuk meg közepes lángon 2-3 percig, amíg üveges nem lesz. Hozzáadjuk a fokhagymát, és további fél percig pirítjuk.
Csirkemell csíkok pirítása
A csirkemell csíkokat a serpenyőbe tesszük, és közepes-magas lángon fehéredésig sütjük. Ez kb. 4-5 percet vesz igénybe. Ne süssük túl, hogy ne száradjon ki!
Spárga hozzáadása
Hozzáadjuk a feldarabolt spárgát, és az egészet együtt pirítjuk további 5-6 percig. A cél, hogy a spárga kissé megpuhuljon, de még roppanós maradjon. Ha szükséges, egy kevés vizet vagy alaplevet is hozzáadhatunk, hogy ne száradjon ki a serpenyő tartalma.
Ízesítés, befejezés
A végén meglocsoljuk az egészet friss citrom- vagy lime-lével, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha nem használtunk szójaszószt, érdemes kicsit bátrabban sózni. Apróra vágott friss petrezselyemmel vagy snidlinggel megszórjuk.
Tálalás
Tálalhatjuk főtt rizzsel, bulgurral, quinoa-val vagy friss salátával. Ha extra ropogósságra vágysz, pirított napraforgómagot vagy mandulát is szórhatsz rá.
Tippek
- A csirkemell csíkokra vágása nemcsak gyorsabbá teszi a főzést, hanem segít abban is, hogy egyenletesen süljön.
- A spárgát ne főzd túl – ha roppanós marad, sokkal ízletesebb lesz.
- Szójaszósz helyett használhatsz egy kevés mustárt vagy balzsamecetet is, ha mediterránabb ízvilágra vágysz.
Egészséges alternatívák
- Szójaszósz helyett alacsony nátriumtartalmú tamari szószt is használhatsz.
- Ha diétás étrendet követsz, olívaolaj helyett főzéshez használhatsz kevés vízzel hígított zöldségalaplevet.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 25 perc
Tápértékek
Kalória: 300 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 6 g
Zsír: 12 g
Rost: 2.5 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Ananászos csirkemell csíkok recept – Gyors és Egzotikus Étkezés
- Spárgás csirkemell ragu – egytálétel, amiért mindenki repetázik
- Tejszínes bébispenótos csirkemell
