Spárgás csirkemell ragu – egytálétel, amiért mindenki repetázik

spárgás csirkemell ragu
spárgás csirkemell ragu

A spárgás csirkemell ragu egy krémes, ízletes és tápláló egytálétel, ami garantáltan elnyeri a család minden tagjának tetszését. A zsenge zöld spárga, a szaftos csirkemell és a gazdag szósz tökéletes harmóniát alkotnak. Ez az étel ideális választás lehet akár hétköznap esti vacsorára, akár hétvégi ebédre, és az elkészítése sem igényel különösebb konyhai tapasztalatot.

Ez a ragu nemcsak finom, hanem könnyen variálható is: készítheted tejszínesen, paradicsomosan vagy akár zöldségalaplével, attól függően, hogy éppen mire vágysz. Az alábbi változat egy krémes, fokhagymás-tejszínes alapú recept, amit tálalhatsz rizzsel, tésztával vagy akár csak egy szelet friss kenyérrel is.

Hozzávalók

  • 2 db csirkemellfilé
  • 300 g zöld spárga
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 200 ml főzőtejszín (12-20%)
  • 100 ml zöldségalaplé vagy víz
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál mustár (opcionális)
  • 1/2 teáskanál szerecsendió
  • friss petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés

Alapanyagok előkészítése

A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk. A spárgát megmossuk, a fás végeit letörjük, majd 2-3 centis darabokra aprítjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük.

Hagymák megpirítása

Egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olívaolajat. A finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és további 30 másodpercig pirítjuk.

Csirkemell pirítása

Beleöntjük a felkockázott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a szerecsendióval, és 5-6 perc alatt fehéredésig, majd enyhén aranybarnára pirítjuk.

Spárga hozzáadása

Hozzáadjuk az aprított spárgát is, és együtt pirítjuk további 4-5 percig, míg kissé megpuhul, de még roppanós marad.

Szósz elkészítése

Felöntjük az ételt zöldségalaplével, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt és a mustárt is. Az egészet alaposan elkeverjük, és lefedve 6-8 percig főzzük közepes lángon, hogy az ízek összeérjenek és a szósz kissé besűrűsödjön.

Befejezés, ízesítés

Megkóstoljuk, és ha szükséges, sóval, borssal utánfűszerezzük. A tálalás előtt friss, aprított petrezselyemmel szórjuk meg.

Tálalás

Kínálhatjuk frissen főtt tésztával, párolt rizzsel, bulgurral vagy egy szelet ropogós bagettel – de magában is megállja a helyét.

Tippek

  • Ha még krémesebb szószt szeretnél, adhatsz hozzá egy kevés reszelt sajtot vagy egy evőkanál mascarponét.
  • A ragu előre is elkészíthető, másnap még finomabb, mert az ízek jobban összeérnek.
  • Tejszín helyett használhatsz görög joghurtot vagy zabtejszínt is, ha könnyebb alternatívára vágysz.

Egészséges alternatívák

  • Főzőtejszín helyett használhatsz növényi alapú főzőkrémet, pl. zab- vagy rizstejszínt.
  • A vaj és olaj mennyiségét csökkentheted, ha tapadásmentes serpenyőt használsz, és csak minimális zsiradékot adsz hozzá.

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 30 perc

Tápértékek

Kalória: 410 kcal
Fehérje: 40 g
Szénhidrát: 8 g
Zsír: 24 g
Rost: 3 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

spárgás csirkemell ragu
spárgás csirkemell ragu – a kép illusztráció

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights