
A spárgás csirkemell ragu egy krémes, ízletes és tápláló egytálétel, ami garantáltan elnyeri a család minden tagjának tetszését. A zsenge zöld spárga, a szaftos csirkemell és a gazdag szósz tökéletes harmóniát alkotnak. Ez az étel ideális választás lehet akár hétköznap esti vacsorára, akár hétvégi ebédre, és az elkészítése sem igényel különösebb konyhai tapasztalatot.
Ez a ragu nemcsak finom, hanem könnyen variálható is: készítheted tejszínesen, paradicsomosan vagy akár zöldségalaplével, attól függően, hogy éppen mire vágysz. Az alábbi változat egy krémes, fokhagymás-tejszínes alapú recept, amit tálalhatsz rizzsel, tésztával vagy akár csak egy szelet friss kenyérrel is.
Hozzávalók
- 2 db csirkemellfilé
- 300 g zöld spárga
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 200 ml főzőtejszín (12-20%)
- 100 ml zöldségalaplé vagy víz
- só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál mustár (opcionális)
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- friss petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés
Alapanyagok előkészítése
A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk. A spárgát megmossuk, a fás végeit letörjük, majd 2-3 centis darabokra aprítjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük.
Hagymák megpirítása
Egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olívaolajat. A finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és további 30 másodpercig pirítjuk.
Csirkemell pirítása
Beleöntjük a felkockázott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a szerecsendióval, és 5-6 perc alatt fehéredésig, majd enyhén aranybarnára pirítjuk.
Spárga hozzáadása
Hozzáadjuk az aprított spárgát is, és együtt pirítjuk további 4-5 percig, míg kissé megpuhul, de még roppanós marad.
Szósz elkészítése
Felöntjük az ételt zöldségalaplével, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt és a mustárt is. Az egészet alaposan elkeverjük, és lefedve 6-8 percig főzzük közepes lángon, hogy az ízek összeérjenek és a szósz kissé besűrűsödjön.
Befejezés, ízesítés
Megkóstoljuk, és ha szükséges, sóval, borssal utánfűszerezzük. A tálalás előtt friss, aprított petrezselyemmel szórjuk meg.
Tálalás
Kínálhatjuk frissen főtt tésztával, párolt rizzsel, bulgurral vagy egy szelet ropogós bagettel – de magában is megállja a helyét.
Tippek
- Ha még krémesebb szószt szeretnél, adhatsz hozzá egy kevés reszelt sajtot vagy egy evőkanál mascarponét.
- A ragu előre is elkészíthető, másnap még finomabb, mert az ízek jobban összeérnek.
- Tejszín helyett használhatsz görög joghurtot vagy zabtejszínt is, ha könnyebb alternatívára vágysz.
Egészséges alternatívák
- Főzőtejszín helyett használhatsz növényi alapú főzőkrémet, pl. zab- vagy rizstejszínt.
- A vaj és olaj mennyiségét csökkentheted, ha tapadásmentes serpenyőt használsz, és csak minimális zsiradékot adsz hozzá.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 30 perc
Tápértékek
Kalória: 410 kcal
Fehérje: 40 g
Szénhidrát: 8 g
Zsír: 24 g
Rost: 3 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Gombás csirkeragu medvehagymával
- Spárgás tejszínes csirkemell: krémes, lágy ízek tavaszi hangulatban
- Tempura bundás csirkemell – ropogós különlegesség ázsiai stílusban
