Spárgás sajtos csirkemell – a tavaszi vacsora sztárja

spárgás sajtos csirkemell
spárgás sajtos csirkemell

A tavasz beköszöntével egyre többen keresnek friss, zöldséges és mégis laktató fogásokat – a spárgás sajtos csirkemell pontosan ezt nyújtja. Ez a recept tökéletes választás lehet egy hétvégi családi ebédhez vagy egy gyors hétköznapi vacsorához, hiszen amellett, hogy egészséges, nagyon ízletes és látványos is.

Hozzávalók

  • 4 db csirkemellfilé
  • 12 szál zöld spárga
  • 8 szelet gouda vagy trappista sajt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál dijoni mustár (opcionális)
  • 1 evőkanál vaj a sütéshez
  • fogpiszkáló vagy hústű a rögzítéshez

Elkészítés

A csirkemellek előkészítése

Vágd félbe a csirkemelleket hosszában, de ne teljesen – csak úgy, mintha egy zsebet készítenél bele. Sózd, borsozd meg mindkét oldalát, majd ízesítsd szárított bazsalikommal.

A spárga előfőzése

A spárgát mosd meg, majd a fás végét törd le. Forrásban lévő enyhén sós vízben blansírozd őket 2-3 percig, majd hűtsd le jeges vízben, hogy megőrizze szép zöld színét.

Töltés

Minden csirkemell belsejébe tegyél 2-3 szál spárgát és 2 szelet sajtot. A csirkét hajtsd vissza, és fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzítsd, hogy sütés közben ne nyíljon ki.

Pirítás serpenyőben

Egy serpenyőben melegíts vajat és olívaolajat. Pirítsd meg a töltött csirkemellek mindkét oldalát, míg aranybarna kérget nem kapnak (kb. 3-4 perc oldalanként).

Sütés befejezése a sütőben

Helyezd a csirkemelleket egy hőálló tálba, és előmelegített 180°C-os sütőben süsd további 15-20 percig, míg teljesen átsülnek, a sajt pedig szépen megolvad.

Tálalás

Tálald friss salátával, újburgonyával vagy akár párolt rizzsel – de egy könnyű tejfölös-mustáros szósz is jól illik mellé.

Tippek

  • A spárgát ne főzd túl, különben elveszti roppanós állagát.
  • Ha még intenzívebb ízélményre vágysz, a sajt mellé tehetsz egy szelet sonkát is a töltelékbe.
  • Gouda helyett használhatsz füstölt sajtot vagy mozzarellát is.

Egészséges alternatívák

  • Sajt helyett használhatsz zsírszegény túrót vagy cottage cheese-t.
  • A csirkemelleket készítheted forrólevegős sütőben, zsiradék hozzáadása nélkül.
  • Köretként grillezett zöldséget vagy friss spenótsalátát ajánlok.

Elkészítési idő

Előkészítés: 15 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 40 perc

Tápértékek

Kalória: 345 kcal
Fehérje: 42 g
Szénhidrát: 3 g
Zsír: 18 g
Rost: 1.2 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

spárgás sajtos csirkemell
spárgás sajtos csirkemell

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights