
A tavasz beköszöntével egyre többen keresnek friss, zöldséges és mégis laktató fogásokat – a spárgás sajtos csirkemell pontosan ezt nyújtja. Ez a recept tökéletes választás lehet egy hétvégi családi ebédhez vagy egy gyors hétköznapi vacsorához, hiszen amellett, hogy egészséges, nagyon ízletes és látványos is.
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- 12 szál zöld spárga
- 8 szelet gouda vagy trappista sajt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma (zúzva)
- só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1 teáskanál dijoni mustár (opcionális)
- 1 evőkanál vaj a sütéshez
- fogpiszkáló vagy hústű a rögzítéshez
Elkészítés
A csirkemellek előkészítése
Vágd félbe a csirkemelleket hosszában, de ne teljesen – csak úgy, mintha egy zsebet készítenél bele. Sózd, borsozd meg mindkét oldalát, majd ízesítsd szárított bazsalikommal.
A spárga előfőzése
A spárgát mosd meg, majd a fás végét törd le. Forrásban lévő enyhén sós vízben blansírozd őket 2-3 percig, majd hűtsd le jeges vízben, hogy megőrizze szép zöld színét.
Töltés
Minden csirkemell belsejébe tegyél 2-3 szál spárgát és 2 szelet sajtot. A csirkét hajtsd vissza, és fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzítsd, hogy sütés közben ne nyíljon ki.
Pirítás serpenyőben
Egy serpenyőben melegíts vajat és olívaolajat. Pirítsd meg a töltött csirkemellek mindkét oldalát, míg aranybarna kérget nem kapnak (kb. 3-4 perc oldalanként).
Sütés befejezése a sütőben
Helyezd a csirkemelleket egy hőálló tálba, és előmelegített 180°C-os sütőben süsd további 15-20 percig, míg teljesen átsülnek, a sajt pedig szépen megolvad.
Tálalás
Tálald friss salátával, újburgonyával vagy akár párolt rizzsel – de egy könnyű tejfölös-mustáros szósz is jól illik mellé.
Tippek
- A spárgát ne főzd túl, különben elveszti roppanós állagát.
- Ha még intenzívebb ízélményre vágysz, a sajt mellé tehetsz egy szelet sonkát is a töltelékbe.
- Gouda helyett használhatsz füstölt sajtot vagy mozzarellát is.
Egészséges alternatívák
- Sajt helyett használhatsz zsírszegény túrót vagy cottage cheese-t.
- A csirkemelleket készítheted forrólevegős sütőben, zsiradék hozzáadása nélkül.
- Köretként grillezett zöldséget vagy friss spenótsalátát ajánlok.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 40 perc
Tápértékek
Kalória: 345 kcal
Fehérje: 42 g
Szénhidrát: 3 g
Zsír: 18 g
Rost: 1.2 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Spárgával sajttal töltött csirkemell recept – könnyű és krémes élvezet
- Aszalt paradicsomos csirke recept – Szaftos és ínycsiklandó fogás
- Baconbe tekert csirkemell serpenyőben – szaftos és ínycsiklandó vacsoraötlet
