Ha szereted a rántott csirkemellet, de szeretnél egy egészségesebb alternatívát, amelyhez nem kell bő olajban sütni, akkor ez a recept neked szól! A sütőben rántott csirkemell kiváló választás mindazoknak, akik diétáznak, vagy csak csökkentenék a zsiradékfogyasztást.
Ez a változat nemcsak kevesebb kalóriát tartalmaz, hanem elképesztően ropogós is tud lenni – a sütőben sült bunda ugyanis remekül megőrzi a kívánt állagot, miközben a hús belül omlós és szaftos marad.
A sütőben rántott csirkemell hozzávalói
- 4 db csirkemellfilé
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- 3 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika (opcionális)
- 1 evőkanál reszelt parmezán sajt (opcionális)
- olívaolaj spray vagy ecsettel kenhető kevés olívaolaj
Elkészítés
Elkészítés
A hús előkészítése:
A csirkemellfiléket megtisztítjuk, inakat, hártyákat eltávolítjuk, majd hosszában kettévágjuk, így 8 szeletet kapunk. Ha vastagabbak a szeletek, klopfoljuk ki őket enyhén. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat, majd félretesszük pihenni, amíg előkészítjük a panírozáshoz szükséges hozzávalókat.
Panírozó állomás kialakítása:
Három tálat készítsünk elő: az elsőbe liszt kerül, a másodikba a villával felvert tojás, a harmadikba a zsemlemorzsa. A zsemlemorzsához keverhetünk 1 teáskanál füstölt pirospaprikát és 1 evőkanál reszelt parmezánt, így különlegesebb ízvilágot kapunk.
Panírozás:
A csirkemelleket először lisztbe forgatjuk, majd a tojásba mártjuk, végül jól beleforgatjuk a zsemlemorzsába. A panírt kézzel finoman rányomkodjuk a húsra, hogy jól megtapadjon.
Előkészítés sütéshez:
A bepanírozott csirkemelleket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Ha van olajspray-nk, akkor azzal egyenletesen befújjuk a szeletek tetejét – ettől lesz igazán ropogós. Ha nincs, egy ecset segítségével vékonyan kenjük meg olívaolajjal.
Sütés:
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (alsó-felső sütés). A csirkemelleket a középső rácsra helyezzük, és 15 percig sütjük. Ezután megfordítjuk őket, újra megolajozzuk a másik oldalukat is, majd további 10-12 percig sütjük, míg aranybarna, ropogós kérget nem kapnak.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 45 perc
Tippek
- Használj panko morzsát vagy tört kukoricapelyhet a ropogós panírért.
- A parmezán és a füstölt paprika extra ízt ad a bundának.
- Légkeveréses sütővel még ropogósabb végeredményt kapsz.
- Grillezéssel a végén még roppanósabb lesz a bunda.
Tápértékek
Kalória: 190 kcal
Fehérje: 26 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 5 g
Rost: 1 g
