
A grillezett csirkemell gyakran átesik a ló túloldalára: vagy rántottasan túlsül, vagy száraz lesz, mint a cipőtalp. Pedig van egy titok, amitől mindig szaftos marad: a megfelelő pácolás! Ez a recept pontosan megmutatja, hogyan érheted el azt a fantasztikus egyensúlyt, ahol a hús ízes, puha és tökéletesen grillezett lesz.
A pácban a joghurt, a citrom és a mustár triója puhaságot és karakteres ízt ad, a fűszerek pedig kiemelik a csirkemell természetes aromáját. Következzen a szaftos grillezett csirkemell recept, amitől garantáltan mindenki megnyalja majd a tányért.
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- 150 g natúr joghurt
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál friss citromlé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál szárított oregánó
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemelleket mossuk meg, papírtörlővel szárítsuk meg, majd ha vastagok, vágjuk félbe és enyhén klopfoljuk ki. Ettől egyenletesebben sülnek.
Pác elkészítése
Egy nagyobb tálban keverjük össze a joghurtot, mustárt, citromlevet, olívaolajat, fokhagymát, fűszereket, sót és borsot. Az eredmény egy aromás, krémes pác lesz.
Pácolás
A húsokat tegyük a pácba, alaposan forgassuk meg benne, majd lefedve tegyük hűtőbe legalább 4 órára, de a legjobb, ha egy éjszakán át áll.
Grill előkészítése
A grillt melegítsük elő közepes-magas hőfokra (kb. 190–200°C), és kenjük le a rácsot olajjal.
Grillezés
A csirkemelleket vegyük ki a pácból, a felesleget itassuk le. Tegyük a grillre, és süssük oldalanként kb. 6 percig, amíg szép pírt nem kapnak és belső hőmérsékletük közelít a 72°C-hoz.
Pihentetés és tálalás
A grillezett csirkemelleket vegyük le a grillről, fedjük le, és hagyjuk pihenni 5 percig. Tálaljuk friss salátával, grillezett zöldségekkel vagy rizzsel.
Tippek
- A joghurtos pác segít, hogy a hús szaftos és omlós maradjon.
- Ne sajnáld az időt a pácolásra – minél tovább, annál jobb!
- A grill legyen forró, de ne égesd meg a húst – közepes-magas hő az ideális.
Egészséges alternatívák
- Használj zsírszegény joghurtot vagy kefirt a pácban.
- A mustárt lecserélheted fűszeres natúr joghurtra, ha nem kedveled.
- Köretként bulgur, quinoa vagy karfiolrizs is jól passzol hozzá.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 12 perc
Összesen: 4 óra 30 perc – 12 óra 30 perc
Tápértékek
Kalória: 255 kcal
Fehérje: 36 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 10 g
Rost: 0,3 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Tökéletes grill csirkemell recept – kívül ropogós, belül szaftos
- Szaftos csirkemell recept
- Csirkemell rántva recept: így lesz kívül ropogós, belül szaftos
