Szaftos grillezett csirkemell – a titok a pácolásban rejlik

szaftos grillezett csirkemell
szaftos grillezett csirkemell

A grillezett csirkemell gyakran átesik a ló túloldalára: vagy rántottasan túlsül, vagy száraz lesz, mint a cipőtalp. Pedig van egy titok, amitől mindig szaftos marad: a megfelelő pácolás! Ez a recept pontosan megmutatja, hogyan érheted el azt a fantasztikus egyensúlyt, ahol a hús ízes, puha és tökéletesen grillezett lesz.

A pácban a joghurt, a citrom és a mustár triója puhaságot és karakteres ízt ad, a fűszerek pedig kiemelik a csirkemell természetes aromáját. Következzen a szaftos grillezett csirkemell recept, amitől garantáltan mindenki megnyalja majd a tányért.

Hozzávalók

  • 4 db csirkemellfilé
  • 150 g natúr joghurt
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

Előkészítés

A csirkemelleket mossuk meg, papírtörlővel szárítsuk meg, majd ha vastagok, vágjuk félbe és enyhén klopfoljuk ki. Ettől egyenletesebben sülnek.

Pác elkészítése

Egy nagyobb tálban keverjük össze a joghurtot, mustárt, citromlevet, olívaolajat, fokhagymát, fűszereket, sót és borsot. Az eredmény egy aromás, krémes pác lesz.

Pácolás

A húsokat tegyük a pácba, alaposan forgassuk meg benne, majd lefedve tegyük hűtőbe legalább 4 órára, de a legjobb, ha egy éjszakán át áll.

Grill előkészítése

A grillt melegítsük elő közepes-magas hőfokra (kb. 190–200°C), és kenjük le a rácsot olajjal.

Grillezés

A csirkemelleket vegyük ki a pácból, a felesleget itassuk le. Tegyük a grillre, és süssük oldalanként kb. 6 percig, amíg szép pírt nem kapnak és belső hőmérsékletük közelít a 72°C-hoz.

Pihentetés és tálalás

A grillezett csirkemelleket vegyük le a grillről, fedjük le, és hagyjuk pihenni 5 percig. Tálaljuk friss salátával, grillezett zöldségekkel vagy rizzsel.

Tippek

  • A joghurtos pác segít, hogy a hús szaftos és omlós maradjon.
  • Ne sajnáld az időt a pácolásra – minél tovább, annál jobb!
  • A grill legyen forró, de ne égesd meg a húst – közepes-magas hő az ideális.

Egészséges alternatívák

  • Használj zsírszegény joghurtot vagy kefirt a pácban.
  • A mustárt lecserélheted fűszeres natúr joghurtra, ha nem kedveled.
  • Köretként bulgur, quinoa vagy karfiolrizs is jól passzol hozzá.

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 12 perc
Összesen: 4 óra 30 perc – 12 óra 30 perc

Tápértékek

Kalória: 255 kcal
Fehérje: 36 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 10 g
Rost: 0,3 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

szaftos grillezett csirkemell
szaftos grillezett csirkemell

 

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights