Hogyan lehet a csirkemell egyszerre szaftos, fűszeres és ízgazdag? A válasz: szójaszószos csirkemell wokban! Ez az ázsiai ihletésű recept minden falatban telt ízeket ígér, miközben a csirkemell megőrzi szaftosságát, a wok pedig biztosítja a gyors elkészítést. Ha valami gyors, mégis kulináris élményre vágysz, ez a fogás tökéletes választás.
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemellfilé
- 3 evőkanál szójaszósz (világos)
- 1 evőkanál ötízűszer keverék (vagy ázsiai fűszerkeverék)
- 1 evőkanál szezámolaj
- 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
- 1 teáskanál friss gyömbér reszelve
- 1 közepes lilahagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 kisebb cukkini
- 1 evőkanál keményítő + 1 dl víz (a sűrítéshez)
- Friss koriander vagy szezámmag a tálaláshoz
- Só, bors ízlés szerint
- Főtt rizs vagy tojásos tészta köretnek
Elkészítés
A csirkemell előkészítése
A csirkemellet mossuk meg alaposan, majd vágjuk vékony csíkokra. A vékony szeletek gyorsabban sülnek, így nem száradnak ki. Helyezzük egy tálba, majd keverjük hozzá a szójaszószt, az ötízű fűszerkeveréket és egy kevés frissen őrölt borsot. Lefedve hagyjuk pácolódni legalább 10–15 percig (de ha időnk engedi, akár 1 órát is pihenhet a hűtőben a még intenzívebb ízért).
A zöldségek előkészítése
Amíg a csirke pácolódik, készítsük elő a zöldségeket: a lilahagymát vékony szeletekre, a paprikát csíkokra, a cukkinit félkarikákra vágjuk. A fokhagymát aprítsuk finomra, a gyömbért reszeljük le. Ezek a friss ízesítők adják az étel aromájának gerincét.
Wok vagy nagy serpenyő előmelegítése
Melegítsük elő a wokot vagy egy nagyobb serpenyőt közepesen magas hőfokon. Adjuk hozzá a szezámolajat, és amikor már forró, dobjuk rá a fokhagymát és gyömbért. Pirítsuk 30–40 másodpercig, míg illatozni nem kezd – ez kihozza az aromákat.
A csirke pirítása
Tegyük a pácolt csirkecsíkokat a wokba, és magas hőmérsékleten süssük őket 4–5 percig, amíg minden oldalukon szép aranybarna nem lesz. Fontos, hogy ne zsúfoljuk túl a wokot – ha szükséges, két részletben dolgozzunk. Ha kész, tegyük félre egy tálba.
Zöldségek sütése
Ugyanebbe a wokba adjunk még egy kis olajat, ha szükséges, és dobjuk rá a lilahagymát, majd egy perc múlva a paprikát és a cukkinit. Pirítsuk 3–4 percig, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak, de kissé meg is puhuljanak.
A szósz sűrítése
Keverjük össze a keményítőt és a vizet egy kis tálban, majd öntsük a zöldségekre. Keverjük jól össze, és közben tegyük vissza a csirkét is a wokba. Még 2–3 percig pirítsuk, amíg a szósz kissé besűrűsödik, és minden hozzávalót szépen bevon.
Tálalás
Az elkészült szójaszószos csirkét forrón tálaljuk főtt jázmin rizzsel vagy tojásos tésztával. A tetejét megszórhatjuk friss korianderrel vagy enyhén pirított szezámmaggal, ami extra textúrát és ízt ad.
Tippek
- Ne hagyd ki a pácolást – Még ha csak 10 perced van is, a szójaszósz és fűszerek kombinációja segít abban, hogy a csirke belül is ízes legyen.
- Használj magas hőfokot – A wok titka a gyors, magas hőfokú pirítás. Ettől marad a hús szaftos, a zöldség roppanós.
- Kóstolj és igazíts ízlés szerint – A szójaszósz sós, így sózás előtt mindig kóstolj, nehogy túlsózd az ételt.
- Fokozd az ízeket friss lime-lével – Tálalás előtt pár csepp lime-lé frissességet és kellemes savasságot ad.
- Gluténmentes alternatíva – Használj gluténmentes szójaszószt, ha érzékeny vagy a gluténre.
Egészséges alternatívák
- Csirkemell helyett csirkecomb filé nélkül – Kevesebb a szárazságra hajlam, és még szaftosabb lesz az étel, miközben ugyanúgy sovány hús marad.
- Teljes kiőrlésű rizs vagy barna rizs – Lassabban felszívódó szénhidrátot ad, javítja az emésztést és tovább tartó teltségérzetet biztosít.
- Zöldségek mennyiségének növelése – Duplázzuk meg a paprikát, cukkinit, hagymát – így növelhetjük a rost- és vitaminbevitelt.
- Alacsony nátriumtartalmú szójaszósz használata – Kíméletesebb a vérnyomásra és kevésbé terheli a vesét.
- Kókuszolaj szezámolaj helyett – Egészségesebb zsírsavakat tartalmaz, különösen ha hidegen sajtolt formában használjuk.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 10 perc
Összesen: 25 perc
Tápértékek
Kalória: 360 kcal
Fehérje: 39 g
Szénhidrát: 18 g
Zsír: 15 g
Rost: 2.4 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Thai csirkemell, ahogy a helyiek készítik
- Édes savanyú csirke wokban – az ázsiai konyha klasszikusa otthon
- Kínai szezámmagos csirke pirított tésztával – éttermi élmény otthon
