Szójaszószos szezámmagos csirkemell – gyors, ragacsos ázsia csirkemell
Mitől lesz igazán ragacsos, szezámos szójaszószos csirkemell? A válasz: az ízek precíz arányától, a megfelelő karamellizációtól és a roppanós szezámmagtól. Ez a recept egyszerű, mégis profi technikákat tartalmaz, hogy tökéletes legyen otthon is.
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemellfilé
- 3 evőkanál világos szójaszósz
- 2 evőkanál szezámolaj
- 1 evőkanál méz vagy juharszirup
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 evőkanál rizsecet vagy lime-lé
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál szezámmag (fele pirítva)
- 1 evőkanál olaj a sütéshez
- Friss újhagyma és lime a tálaláshoz
Elkészítés
Csirke szeletelése és előkészítése
A csirkemellet vágd vékony csíkokra, sózd, borsozd, és szórd meg kevés keményítővel: ez elősegíti, hogy a szósz jobban tapadjon rá.
Szósz elkészítése
Kis tálban keverd össze a szójaszószt, szezámolajat, mézet, gyömbért, fokhagymát és rizsecetet; külön tálban oldd fel a keményítőt a vízben.
Csirke sütése
Forrósítsd fel az olajat serpenyőben közepes-magas lángon. Süsd meg a csirkecsíkokat aranybarnára, kb. 5–6 perc alatt, majd vedd ki őket.
Szósz ráöntése és besűrítés
Öntsd vissza a serpenyőbe a szószt, forgasd át, majd öntsd hozzá a keményítős vizet. Forrald fel, hogy sűrű, ragacsos szószt kapj.
Szezámmag és tálalás
Forgasd vissza a csirkét a raguba, add hozzá a pirított és natúr szezámmagot, majd locsold át. Tálaláskor szórd meg friss újhagymával és lime-cikkel.
Tippek
- A csirkeszószos előkészítéshez egy kevés keményítő segít, hogy a szósz szép fényt kapjon.
- Méz helyett használhatsz juharszirupot vagy barna cukrot – karamellizálódik, de enyhébb ízű.
- A szezámmagot elő‑sütve (pirítva) használva erősebb, diós aromát érsz el.
- Ne magas lángon főzd a szószt – a méz és szójaszósz könnyen ég.
- Az étel friss limelével él igazán, ne hagyd ki!
Egészséges alternatívák
- Használj csirkemellet comb helyett – kevesebb zsír, magasabb fehérje.
- Méz helyett természetes eritrit használható – kevesebb kalória.
- Rizsecet helyett lime-lével csökkentheted a sósságot.
- Szezámmag helyett chia maggal is készíthető – extra omega‑3.
- A szósz fele olajat helyettesítheted vízzel – könnyebb verzió.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 30 perc
Tápértékek
Kalória: 230 kcal
Fehérje: 21 g
Szénhidrát: 9 g
Zsír: 11 g
Rost: 0.7 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Koreai rántott csirke – ropogós bundás ázsiai különlegesség!
- Fokhagymás gyömbéres csirkemell
- Teriyaki csirkemell házilag
