Szójaszószos szezámmagos csirkemell

szójaszószos szezámmagos csirkemell

Szójaszószos szezámmagos csirkemell – gyors, ragacsos ázsia csirkemell

Mitől lesz igazán ragacsos, szezámos szójaszószos csirkemell? A válasz: az ízek precíz arányától, a megfelelő karamellizációtól és a roppanós szezámmagtól. Ez a recept egyszerű, mégis profi technikákat tartalmaz, hogy tökéletes legyen otthon is.

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 3 evőkanál világos szójaszósz
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 1 evőkanál méz vagy juharszirup
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1 evőkanál rizsecet vagy lime-lé
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál szezámmag (fele pirítva)
  • 1 evőkanál olaj a sütéshez
  • Friss újhagyma és lime a tálaláshoz

Elkészítés

Csirke szeletelése és előkészítése

A csirkemellet vágd vékony csíkokra, sózd, borsozd, és szórd meg kevés keményítővel: ez elősegíti, hogy a szósz jobban tapadjon rá.

Szósz elkészítése

Kis tálban keverd össze a szójaszószt, szezámolajat, mézet, gyömbért, fokhagymát és rizsecetet; külön tálban oldd fel a keményítőt a vízben.

Csirke sütése

Forrósítsd fel az olajat serpenyőben közepes-magas lángon. Süsd meg a csirkecsíkokat aranybarnára, kb. 5–6 perc alatt, majd vedd ki őket.

Szósz ráöntése és besűrítés

Öntsd vissza a serpenyőbe a szószt, forgasd át, majd öntsd hozzá a keményítős vizet. Forrald fel, hogy sűrű, ragacsos szószt kapj.

Szezámmag és tálalás

Forgasd vissza a csirkét a raguba, add hozzá a pirított és natúr szezámmagot, majd locsold át. Tálaláskor szórd meg friss újhagymával és lime-cikkel.

Tippek

  • A csirkeszószos előkészítéshez egy kevés keményítő segít, hogy a szósz szép fényt kapjon.
  • Méz helyett használhatsz juharszirupot vagy barna cukrot – karamellizálódik, de enyhébb ízű.
  • A szezámmagot elő‑sütve (pirítva) használva erősebb, diós aromát érsz el.
  • Ne magas lángon főzd a szószt – a méz és szójaszósz könnyen ég.
  • Az étel friss limelével él igazán, ne hagyd ki!

Egészséges alternatívák

  • Használj csirkemellet comb helyett – kevesebb zsír, magasabb fehérje.
  • Méz helyett természetes eritrit használható – kevesebb kalória.
  • Rizsecet helyett lime-lével csökkentheted a sósságot.
  • Szezámmag helyett chia maggal is készíthető – extra omega‑3.
  • A szósz fele olajat helyettesítheted vízzel – könnyebb verzió.

Elkészítési idő

Előkészítés: 15 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 30 perc

Tápértékek

Kalória: 230 kcal
Fehérje: 21 g
Szénhidrát: 9 g
Zsír: 11 g
Rost: 0.7 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

szójaszószos szezámmagos csirkemell
Save
szójaszószos szezámmagos csirkemell
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights