Tarhonyás csirkemell – A klasszikus magyar íz modern köntösben

tarhonyás csirkemell

Keresel egy ízletes, mégis egyszerűen elkészíthető magyaros receptet? A tarhonyás csirkemell tökéletes választás – gazdag ízvilág, laktató köret, mégis gyorsan összedobható. Ez a recept ötvözi a hagyományos paprika‑paradicsomos ízeket a tarhonya omlós textúrájával, miközben a csirkemell könnyedsége megmarad. Ideális hétköznapi vacsorának vagy vendégvárónak, ha valami otthonosat szeretnél tálalni.

Hozzávalók

  • 600 g csirkemellfilé
  • Só, frissen őrölt bors
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 db közepes piros paprika, felkockázva
  • 1 db közepes paradicsom, felkockázva vagy 150 g sűrített paradicsom
  • 200 g tarhonya
  • 500 ml alaplé vagy víz + 1 kocka leveskocka
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 ek paradicsompüré
  • 2 ek tejföl

Elkészítés

1. A csirkemell előkészítése

A csirkemellet megmosom, szárazra törlöm, vékony szeletekre vágom (~1 cm vastag). Sózom, borsozom mindkét oldalát.

2. Pirítás

Egy nagy serpenyőben közepes lángon felmelegítem az olívaolajat. A csirkeszeleteket mindkét oldalukon 2–3 perc alatt enyhén megpirítom, majd félreteszem egy tányérra.

3. Zöldségek megfuttatása

Ugyanabban a serpenyőben a hagymát aranyszínűre párolom (~5 perc), hozzáadom a fokhagymát és a felkockázott paprikát, további 3 percig pirítom. Belekeverem a pirospaprikát, paradicsompürét és sűrített paradicsomot, röviden összeforralom.

4. Tarhonya hozzáadása

A tarhonyát is beleforgatom, felöntöm az alaplével, sózom, borsozom. Addig főzöm, míg a tarhonya megpuhul (kb. 10–12 perc), eközben félidőben kevergetem.

5. Csirke vissza

Ha a tarhonya majdnem puha, visszateszem a csirkeszeleteket a tetejére, lefedve tovább párolom 5 percig, hogy átmelegedjen és az ízek összeérjenek.

6. Tejfölös lazítás

Leve veszem a fedőt, hozzáadom a tejfölt, óvatosan elkeverem. Forrásig hevítve hagyom egy-két percig, nehogy a tejföl kicsapódjon.

7. Tálalás

Azonnal tálalom, friss petrezselyemmel megszórva – a tarhonya lágyan felszívja a szaftot, a csirke szaftos marad.

Tippek

  • A serpenyőben hagyott pirulék (fond) sűríti a szószt – ne töröld ki!
  • Ha nagyobb szemű tarhonyát használsz, adj hozzá még 50 ml alaplevet.
  • Diétás verzióhoz használj görög joghurtot vagy növényi „tejfölt”.
  • Egy csipet csípős paprika külön rivaldafényt ad neki.

Egészséges alternatívák

  • Teljes kiőrlésű tarhonya magasabb rosttartalomért
  • Sovány tejföl helyett görög joghurt a kevesebb zsír és több fehérje miatt
  • Extra zöldségek, mint cukkini vagy padlizsán a gazdagabb ízért

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 35 perc

Tápértékek

Kalória: 450 kcal
Fehérje: 30 g
Szénhidrát: 45 g
Zsír: 15 g
Rost: 4 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

tarhonyás csirkemell
Save
tarhonyás csirkemell
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights