
A tavaszi csirkemell rizottó egy tökéletes, frissítő egytálétel, amely ötvözi a zamatos csirkemellet, a roppanós szezonális zöldségeket és a krémes rizottó gazdag állagát. Kiváló választás mind családi ebédre, mind hétköznapi vacsorára, amikor valami kiadós, mégis könnyed ételre vágysz.
Ez az étel nemcsak szemet gyönyörködtető a színes zöldségekkel, hanem tápláló is: fehérjében gazdag, alacsony zsírtartalmú, és rengeteg rostot tartalmaz. A fokozatos lépéseket követve bárki könnyedén el tudja készíteni – és biztos lehetsz benne, hogy minden falatban benne lesz a tavasz íze!
Hozzávalók
- 300 g csirkemellfilé
- 200 g arborio rizs
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 100 g zöldborsó
- 100 g zöldspárga
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 50 g reszelt parmezán
- fél citrom leve
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- friss petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemellet vágd apró falatnyi kockákra, a vöröshagymát finomra, a fokhagymát zúzd össze. A sárgarépát reszeld le, a spárgát darabold 3-4 cm-es darabokra.
Csirkemell pirítása
Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg a csirkemellet, míg kifehéredik és enyhén megpirul (5–6 perc). Sózd, borsozd, majd tedd félre egy tányérra.
Zöldségek dinsztelése
Ugyanebben a serpenyőben vajon párold üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát, a reszelt répát, a zöldborsót és a spárgát. Pirítsd pár percig, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak.
Rizs hozzáadása
Add hozzá az arborio rizst, és keverd alaposan össze a zöldségekkel. Pirítsd 1-2 percig, míg a rizs kissé áttetszővé válik.
Alaplé fokozatos adagolása
Kezdd el fokozatosan hozzáadni a meleg zöldségalaplevet merőkanalanként. Minden adag után kevergesd, és csak akkor adj hozzá újat, ha az előzőt felszívta. Ez kb. 20 percig tart.
Csirkemell visszatétele
Amikor a rizs már majdnem kész, keverd vissza a pirított csirkemellet, és főzd további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Parmezán és citrom
A végén keverd hozzá a parmezánt és a frissen facsart citromlevet. Kóstold meg, és ízlés szerint igazítsd a sót, borsot. Petrezselyemmel megszórva tálald.
Tippek
- Használj meleg alaplevet – hideg folyadékkal a rizs megkeményedhet.
- Ne hagyd magára a rizottót – a folyamatos keverés a kulcs a krémes állaghoz.
- Friss zöldfűszerekkel még tavasziasabbá teheted: petrezselyem, snidling, bazsalikom.
- A parmezánt csak a legvégén keverd hozzá, így megőrzi krémességét.
Egészséges alternatívák
- Arborio rizs helyett használhatsz barna rizst vagy kölest – ezek lassabban főnek, de rostban gazdagabbak.
- Tejtermékmentesen készítheted növényi parmezánnal és olívaolajjal.
- A csirkemell helyett tofuval vagy grillezett gombával is remek vegetáriánus változat.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 30 perc
Összesen: 40 perc
Tápértékek
Kalória: 410 kcal
Fehérje: 34 g
Szénhidrát: 42 g
Zsír: 12 g
Rost: 6 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Mézes mustáros csirkemell saláta – könnyed ebéd tavaszi napokra
- Spenóttal töltött csirkemell – Egészséges és ízletes proteinbomba
- Aszpikos csirkemell – klasszikus hidegtál húsvétra vagy ünnepi alkalmakra
