Tavaszi csirkemell rizottó – friss, zöldséges egytálétel egyszerűen

tavaszi csirkemell rizottó
tavaszi csirkemell rizottó

A tavaszi csirkemell rizottó egy tökéletes, frissítő egytálétel, amely ötvözi a zamatos csirkemellet, a roppanós szezonális zöldségeket és a krémes rizottó gazdag állagát. Kiváló választás mind családi ebédre, mind hétköznapi vacsorára, amikor valami kiadós, mégis könnyed ételre vágysz.

Ez az étel nemcsak szemet gyönyörködtető a színes zöldségekkel, hanem tápláló is: fehérjében gazdag, alacsony zsírtartalmú, és rengeteg rostot tartalmaz. A fokozatos lépéseket követve bárki könnyedén el tudja készíteni – és biztos lehetsz benne, hogy minden falatban benne lesz a tavasz íze!

Hozzávalók

  • 300 g csirkemellfilé
  • 200 g arborio rizs
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 100 g zöldborsó
  • 100 g zöldspárga
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 50 g reszelt parmezán
  • fél citrom leve
  • só, frissen őrölt bors ízlés szerint
  • friss petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés

Előkészítés

A csirkemellet vágd apró falatnyi kockákra, a vöröshagymát finomra, a fokhagymát zúzd össze. A sárgarépát reszeld le, a spárgát darabold 3-4 cm-es darabokra.

Csirkemell pirítása

Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg a csirkemellet, míg kifehéredik és enyhén megpirul (5–6 perc). Sózd, borsozd, majd tedd félre egy tányérra.

Zöldségek dinsztelése

Ugyanebben a serpenyőben vajon párold üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát, a reszelt répát, a zöldborsót és a spárgát. Pirítsd pár percig, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak.

Rizs hozzáadása

Add hozzá az arborio rizst, és keverd alaposan össze a zöldségekkel. Pirítsd 1-2 percig, míg a rizs kissé áttetszővé válik.

Alaplé fokozatos adagolása

Kezdd el fokozatosan hozzáadni a meleg zöldségalaplevet merőkanalanként. Minden adag után kevergesd, és csak akkor adj hozzá újat, ha az előzőt felszívta. Ez kb. 20 percig tart.

Csirkemell visszatétele

Amikor a rizs már majdnem kész, keverd vissza a pirított csirkemellet, és főzd további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

Parmezán és citrom

A végén keverd hozzá a parmezánt és a frissen facsart citromlevet. Kóstold meg, és ízlés szerint igazítsd a sót, borsot. Petrezselyemmel megszórva tálald.

Tippek

  • Használj meleg alaplevet – hideg folyadékkal a rizs megkeményedhet.
  • Ne hagyd magára a rizottót – a folyamatos keverés a kulcs a krémes állaghoz.
  • Friss zöldfűszerekkel még tavasziasabbá teheted: petrezselyem, snidling, bazsalikom.
  • A parmezánt csak a legvégén keverd hozzá, így megőrzi krémességét.

Egészséges alternatívák

  • Arborio rizs helyett használhatsz barna rizst vagy kölest – ezek lassabban főnek, de rostban gazdagabbak.
  • Tejtermékmentesen készítheted növényi parmezánnal és olívaolajjal.
  • A csirkemell helyett tofuval vagy grillezett gombával is remek vegetáriánus változat.

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 30 perc
Összesen: 40 perc

Tápértékek

Kalória: 410 kcal
Fehérje: 34 g
Szénhidrát: 42 g
Zsír: 12 g
Rost: 6 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

tavaszi csirkemell rizottó
tavaszi csirkemell rizottó

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights