
Ahogy a tavasz beköszönt, nemcsak a természet, hanem a konyhánk is megújul. A tavaszi csirkeragu krémes mártásban a szezon zöldségeinek frissességét ötvözi a selymes, gazdag ízvilággal, amely tökéletes választás egy tartalmas, mégis könnyű főételhez.
Hozzávalók
- 40 dkg csirkemell filé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes sárgarépa
- 1 kis cukkini
- 10 dkg zöldborsó
- 1 kis csokor friss petrezselyem
- 1 dl főzőtejszín
- 1 teáskanál mustár
- Só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál tárkony
- 0,5 dl víz vagy zöldségalaplé
Elkészítés
Elkészítés
A csirkemellet alaposan mosd meg, majd vágd kis falatnyi kockákra. A hagymát aprítsd fel, a sárgarépát vékony karikákra, a cukkinit félkarikákra, a fokhagymát pedig zúzd össze vagy reszeld le.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat és a vajat. Add hozzá a felaprított vöröshagymát, és párold üvegesre közepes lángon. Ezután add hozzá a fokhagymát, és röviden pirítsd meg, hogy kiadja az aromáját. Szórd bele a csirkemellkockákat, sózd, borsozd, és pirítsd fehéredésig.
Amikor a hús kifehéredett, add hozzá a sárgarépát és a cukkinit. Önts alá fél deci vizet vagy zöldségalaplevet, fedd le, és párold 5-6 percig, hogy a zöldségek puhulni kezdjenek. Ezután keverd hozzá a zöldborsót, és párold további 5 percig.
Amikor minden puhára főtt, add hozzá a mustárt, majd öntsd rá a főzőtejszínt. Szórd meg tárkonnyal (vagy kakukkfűvel), és főzd még 3-4 percig, amíg a mártás kissé besűrűsödik és kellemesen selymes lesz. A végén keverd bele a frissen aprított petrezselymet, és ha szükséges, igazíts az ízeken sóval, borssal.
Tippek
- Gazdagíthatod reszelt citromhéjjal vagy egy csipet szerecsendióval.
- Tejszín helyett használhatsz natúr joghurtot vagy növényi főzőkrémet.
- Adj hozzá dijoni mustárt, ha pikánsabb ízeket szeretsz.
Egészséges alternatívák
- Tejszín helyett használj zab- vagy mandulaitalt.
- Olívaolajjal készítsd el vaj helyett.
- Köretként válassz bulgurt, hajdinát vagy karfiolrizst.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 40 perc
Tápértékek
Kalória: 360 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 12 g
Zsír: 20 g
Rost: 3 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Gombás csirkeragu medvehagymával
- Tárkonyos csirkeragu leves – a klasszikus recept, amit imádni fogsz!
- Tejszínes mézes mustáros csirkemell tésztával
