Szeretnéd összekötni a krémes tejszín gazdagságát az ananász frissességével? A tejszínes ananászos csirkemell tésztával egy fantasztikus, egytálétel, ami villámgyors ebédre vagy vacsorára is tökéletes. Krémes, laktató és gyümölcsösen üde egyszerre – egy serpenyőben elkészül, és igazi ízorgia várja az ízlelőbimbóidat!
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemellfilé
- 1 konzerv ananász (kb. 200–250 g)
- 2 dl főzőtejszín (20% zsírtartalmú)
- 2 ek tejföl
- 1 dl tej
- 1 mokkáskanál gyömbér
- 1 tk fahéj
- 2 ek liszt
- olaj a sütéshez
- só, bors ízlés szerint
- 300–400 g tészta (pl. spagetti vagy penne)
Elkészítés
1. Csirkemell és ananász előkészítése
A csirkemellet és az ananászt felkockázzuk. A csirkét sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd egy nagy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, amíg minden oldala kifehéredik.
2. Fűszerezés és lisztezés
Megszórjuk a csirkét egy kevés gyömbérrel, fahéjjal és a 2 evőkanál liszttel, majd gyorsan elkeverjük, hogy minden hússzeletre egyenletes bevonat kerüljön.
3. Tejszínes alap hozzáadása
A tejszínt, tejfölt és tejet kikeverjük egy tálban, majd ráöntjük a húshoz. Keverjük össze alacsony lángon, hogy elkezdjen besűrűsödni.
4. Ananász és szósz összefőzése
Amikor a tejszínes keverék már enyhén besűrűsödött, hozzáadjuk a kockázott ananász levét és darabjait, majd pár perc alatt összefőzzük az ízeket.
5. Tészta főzése
A tésztát bőséges, sós vízben a csomagolásán jelzett ideig kifőzzük, leszűrjük, és a mártásos csirkéhez adjuk. Alacsony lángon összeforgatjuk, hogy átjárja a tészta is a krémes szósszal.
6. Tálalás
Azonnal tálaljuk, ízlés szerint megszórhatjuk reszelt sajttal vagy egy kevés friss gyömbérrel, hogy még intenzívebb legyen az ízhatás.
Tippek
- A csirke pirításakor ne kevergessük túl gyakran, hogy szép kérget kapjunk.
- A tejszín besűrűsödését alacsony lángon kövessük, így krémes marad a mártás.
- A tésztát mindig sózott vízben főzzük, ez adja meg az alapízét.
- Ha szeretnéd, adhatsz hozzá egy csipet szerecsendiót is a tejszínes mártáshoz.
- Friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal még színesebb és üdébb lesz a végeredmény.
Egészséges alternatívák
- Használj teljes kiőrlésű tésztát a több rostbevitel érdekében.
- Főzőtejszín helyett válassz light tejfölt és sovány tejszínt a kalóriák csökkentéséhez.
- Csökkentsd a liszttel és tejszínnel készült mártás mennyiségét, és keverd joghurttal.
- Adj hozzá több zöldséget (pl. brokkoli, spenót), hogy több vitamint vigyél be.
- Használj olívaolajat a sütéshez rafináltabb zsírszerkezet érdekében.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 30 perc
Összesen: 40 perc
Tápértékek
Kalória: 480 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 45 g
Zsír: 20 g
Rost: 4 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Kínai ananászos csirkemell recept
- Majonézes ananászos csirkemell saláta
- Ananászos csirkemell tepsiben – egy különleges, édes-sós ízvilág vacsorára