Tejszínes csirkemell serpenyőben – krémes és gyors ebédötlet 30 perc alatt

tejszínes csirkemell serpenyőben
tejszínes csirkemell serpenyőben

A tejszínes csirkemell serpenyőben az egyik legnépszerűbb csirkés recept, és nem véletlenül: gyors, kiadós és mennyeien krémes. Ez az étel ideális választás rohanós hétköznapokon vagy egy spontán családi ebédhez, mivel fél óra alatt elkészül, és garantáltan mindenki kedvence lesz.

Ebben a receptben a csirkemell szaftosra sül, miközben finom tejszínes szósz öleli körbe. A fokhagyma, vöröshagyma és egy kis reszelt sajt tovább fokozza az ízélményt, így egy igazi klasszikus kerülhet az asztalodra – egyszerűen, gyorsan, serpenyőben.

Hozzávalók

  • 500 g csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín (min. 20%-os zsírtartalom)
  • 100 g reszelt sajt (pl. trappista vagy mozzarella)
  • 1 teáskanál mustár (elhagyható)
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom vagy petrezselyem
  • opcionálisan egy kevés fehérbor vagy citromlé

Elkészítés

Előkészítés

A csirkemellfiléket vágd vékony szeletekre vagy csíkokra. Sózd és borsozd mindkét oldalukat ízlés szerint. A vöröshagymát aprítsd finomra, a fokhagymát zúzd össze vagy vágd apróra.

Pirítás

Egy nagyobb serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Helyezd bele a csirkemell darabokat, és mindkét oldalukat süsd aranybarnára, oldalanként körülbelül 3-4 percig. Ha szükséges, több részletben süsd meg a húst, hogy ne zsúfolódjanak össze a serpenyőben. A megsült csirkemelleket tedd félre egy tányérra.

Szósz alapja

Ugyanabban a serpenyőben, a visszamaradt zsiradékon párold üvegesre a finomra vágott vöröshagymát. Adj hozzá egy csipet sót, hogy gyorsabban puhuljon. Amikor a hagyma már üveges, add hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsd további 1 percig.

Tejszínes szósz készítése

Öntsd a serpenyőbe a főzőtejszínt, és keverd össze a hagymás alappal. Adj hozzá mustárt, egy kevés fehérbort vagy citromlevet, szórd bele a szárított fűszereket, és sózd, borsozd ízlés szerint. Keverd el alaposan, és forrald fel.

Csirke és szósz egyesítése

Amikor a szósz forr, tedd vissza a csirkemelleket a serpenyőbe. Főzd fedő nélkül további 5-7 percig, hogy a szósz besűrűsödjön és a hús teljesen átfőjön.

Sajtos befejezés

Szórd meg reszelt sajttal, és keverd bele, hogy elolvadjon a szószban. Ha szükséges, még fűszerezd ízlés szerint.

Tálalás

Tálald melegen, párolt rizs, tészta vagy friss zöldsaláta kíséretében. Díszítheted friss zöldfűszerekkel.

Tippek

  • A csirkemell szeletek legyenek egyenletes vastagságúak, hogy egyformán süljenek át.
  • Használhatsz friss fűszernövényeket a még intenzívebb ízélményért.
  • Ha a szósz túl híg, egy kevés reszelt sajttal vagy egy teáskanál liszttel sűrítheted.
  • Gazdagíthatod gombával, spenóttal vagy aszalt paradicsommal is.

Egészséges alternatívák

  • Használj alacsony zsírtartalmú vagy növényi alapú főzőtejszínt.
  • Hagyd el a sajtot a zsírcsökkentés érdekében.
  • Fehér rizs helyett válassz barna rizst vagy quinoát köretnek.

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 30 perc

Tápértékek

Kalória: 350 kcal
Fehérje: 40 g
Szénhidrát: 3 g
Zsír: 20 g
Rost: 0 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

tejszínes csirkemell serpenyőben
tejszínes csirkemell serpenyőben

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights