
A tavasz ízei mindig frissességet és könnyedséget hoznak a konyhába, és mi lehetne jobb választás egy hétköznapi vacsorára, mint egy gyorsan elkészíthető, krémes tejszínes csirkemell zöldborsóval? Ez a recept nemcsak gyors, hanem tápláló is, és tökéletesen ötvözi a szaftos csirkemellet a zsenge zöldborsó üde zamatával.
A fogás különlegessége, hogy mindössze fél óra alatt az asztalra kerül, így ideális rohanós hétköznapokra vagy egy spontán tavaszi ebédhez. A tejszínes mártás bársonyos textúrája harmonikusan egészíti ki a fehérjében gazdag csirkemellet és a friss zöldségeket – garantáltan mindenki repetázni fog belőle!
A tejszínes csirkemell zöldborsóval hozzávalói
- 500 g csirkemellfilé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 ml főzőtejszín (min. 20%-os)
- 150 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 1 teáskanál dijoni mustár (elhagyható, de ajánlott)
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1 teáskanál szárított tárkony vagy petrezselyem
- fél citrom leve
- opcionálisan: reszelt parmezán tálaláshoz
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemellfiléket mosd meg, majd töröld szárazra és vágd őket közepes méretű csíkokra vagy kockákra. A vöröshagymát finomra vágd, a fokhagymát zúzd össze.
A csirkemell lepirítása
Egy nagyobb serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, majd közepes lángon pirítsd meg a csirkemell csíkokat minden oldalukon, míg kifehérednek és enyhe aranybarna kérget kapnak (kb. 5–6 perc). Ezután szedd ki őket egy tányérra.
Hagymák dinsztelése
Ugyanebben a serpenyőben, ha szükséges, adj hozzá még egy kevés olajat, majd párold üvegesre a finomra vágott vöröshagymát. Add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd 1 percig, hogy kiengedje az aromáit.
Szósz elkészítése
Öntsd a főzőtejszínt a hagymás alaphoz, add hozzá a mustárt, a szárított fűszereket, a citromlevet, sót és borsot. Keverd össze, majd forrald össze alacsony lángon 2-3 percig.
Vissza a csirke és a zöldborsó
Tedd vissza a csirkemell darabokat a serpenyőbe, és szórd bele a zöldborsót is. Ha fagyasztott borsót használsz, nem kell előre kiolvasztani – így is tökéletesen megfő. Párold lefedve kb. 8–10 percig, amíg a csirkemell teljesen átfő, a zöldborsó pedig roppanósra puhul.
Tálalás
Ha szükséges, kóstold meg és állítsd be az ízesítést sóval, borssal, citromlével. Tálaláskor megszórhatod egy kevés frissen reszelt parmezánnal vagy friss petrezselyemmel. Kínálhatod rizzsel, bulgurral vagy akár friss kenyérrel is.
Tippek
- A főzőtejszín selymességét fokozhatod, ha egy kevés vajat is adsz hozzá a végén.
- Használj dijoni mustárt, mert kiemeli a tejszín édességét és a citrom frissességét.
- A zöldborsó ne főjön túl, különben elveszíti élénk színét és roppanós textúráját.
- Ha marad belőle, másnap is finom, csak óvatosan melegítsd fel, ne forrald újra.
Egészséges alternatívák
- Tejszín helyett használhatsz natúr görög joghurtot vagy zabtejszínt.
- Ha diétásabb verzióra vágysz, vaj és olaj helyett párolhatod is a csirkét egy kevés vízzel.
- Zöldborsó helyett mehet bele spenót, cukkini vagy ceruzabab is.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 30 perc
Tápértékek
Kalória: 360 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 18 g
Rost: 3 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Sajtos tejszínes csirkemell tésztával
- Töltött rántott csirkemell recept – szaftos belső, ropogós külső
- Tejszínes bébispenótos csirkemell
