Tejszínes csirkemell zöldborsóval – krémes, tavaszi vacsora 30 perc alatt

tejszínes csirkemell zöldborsóval
tejszínes csirkemell zöldborsóval

A tavasz ízei mindig frissességet és könnyedséget hoznak a konyhába, és mi lehetne jobb választás egy hétköznapi vacsorára, mint egy gyorsan elkészíthető, krémes tejszínes csirkemell zöldborsóval? Ez a recept nemcsak gyors, hanem tápláló is, és tökéletesen ötvözi a szaftos csirkemellet a zsenge zöldborsó üde zamatával.

A fogás különlegessége, hogy mindössze fél óra alatt az asztalra kerül, így ideális rohanós hétköznapokra vagy egy spontán tavaszi ebédhez. A tejszínes mártás bársonyos textúrája harmonikusan egészíti ki a fehérjében gazdag csirkemellet és a friss zöldségeket – garantáltan mindenki repetázni fog belőle!

A tejszínes csirkemell zöldborsóval hozzávalói

  • 500 g csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 ml főzőtejszín (min. 20%-os)
  • 150 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 1 teáskanál dijoni mustár (elhagyható, de ajánlott)
  • só, frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál szárított tárkony vagy petrezselyem
  • fél citrom leve
  • opcionálisan: reszelt parmezán tálaláshoz

Elkészítés

Előkészítés

A csirkemellfiléket mosd meg, majd töröld szárazra és vágd őket közepes méretű csíkokra vagy kockákra. A vöröshagymát finomra vágd, a fokhagymát zúzd össze.

A csirkemell lepirítása

Egy nagyobb serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, majd közepes lángon pirítsd meg a csirkemell csíkokat minden oldalukon, míg kifehérednek és enyhe aranybarna kérget kapnak (kb. 5–6 perc). Ezután szedd ki őket egy tányérra.

Hagymák dinsztelése

Ugyanebben a serpenyőben, ha szükséges, adj hozzá még egy kevés olajat, majd párold üvegesre a finomra vágott vöröshagymát. Add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd 1 percig, hogy kiengedje az aromáit.

Szósz elkészítése

Öntsd a főzőtejszínt a hagymás alaphoz, add hozzá a mustárt, a szárított fűszereket, a citromlevet, sót és borsot. Keverd össze, majd forrald össze alacsony lángon 2-3 percig.

Vissza a csirke és a zöldborsó

Tedd vissza a csirkemell darabokat a serpenyőbe, és szórd bele a zöldborsót is. Ha fagyasztott borsót használsz, nem kell előre kiolvasztani – így is tökéletesen megfő. Párold lefedve kb. 8–10 percig, amíg a csirkemell teljesen átfő, a zöldborsó pedig roppanósra puhul.

Tálalás

Ha szükséges, kóstold meg és állítsd be az ízesítést sóval, borssal, citromlével. Tálaláskor megszórhatod egy kevés frissen reszelt parmezánnal vagy friss petrezselyemmel. Kínálhatod rizzsel, bulgurral vagy akár friss kenyérrel is.

Tippek

  • A főzőtejszín selymességét fokozhatod, ha egy kevés vajat is adsz hozzá a végén.
  • Használj dijoni mustárt, mert kiemeli a tejszín édességét és a citrom frissességét.
  • A zöldborsó ne főjön túl, különben elveszíti élénk színét és roppanós textúráját.
  • Ha marad belőle, másnap is finom, csak óvatosan melegítsd fel, ne forrald újra.

Egészséges alternatívák

  • Tejszín helyett használhatsz natúr görög joghurtot vagy zabtejszínt.
  • Ha diétásabb verzióra vágysz, vaj és olaj helyett párolhatod is a csirkét egy kevés vízzel.
  • Zöldborsó helyett mehet bele spenót, cukkini vagy ceruzabab is.

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 30 perc

Tápértékek

Kalória: 360 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 18 g
Rost: 3 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

 

tejszínes csirkemell zöldborsóval
tejszínes csirkemell zöldborsóval

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights