Tempura bundás csirkemell – ropogós különlegesség ázsiai stílusban

tempura bundás csirkemell

A tempura bundás csirkemell egy könnyed, mégis roppanós finomság, amely a japán konyha ihlette meg. A klasszikus panírozás helyett itt egy légies, hideg vízzel és tojással készített tésztába forgatjuk a csirkemellet, amitől különösen ropogós, mégis könnyed lesz a bunda.

Ideális fogás vendégváráshoz, tapas-stílusú tálaláshoz vagy akár hétvégi ebédként is. Egyszerű elkészíteni, mégis különleges, és szószokkal, salátával tálalva igazi gasztronómiai élmény.

A tempura bundás csirkemell hozzávalói

  • 2 nagyobb csirkemellfilé (kb. 50 dkg)
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg kukoricaliszt (vagy étkezési keményítő)
  • 1 tojás
  • kb. 1,5 dl jéghideg szódavíz vagy víz
  • só, bors ízlés szerint
  • olaj a sütéshez
  • szójaszósz, édes-chili szósz vagy ponzu mártás (opcionális)
  • friss saláta vagy párolt rizs köretként

Elkészítés

Elkészítés

1. A csirkemelleket vékony csíkokra vagy kisebb falatnyi darabokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.
2. Egy tálban összekeverjük a sima lisztet a kukoricaliszttel.
3. Egy másik tálban enyhén felverjük a tojást, majd hozzáadjuk a jéghideg szódavizet.
4. A nedves keveréket hozzáöntjük a lisztes keverékhez, de csak lazán, pár mozdulattal keverjük el – az a jó, ha marad benne egy-két lisztcsomó! Nem szabad túlkeverni, különben nem lesz ropogós a bunda.
5. A csirkecsíkokat beleforgatjuk a tempura tésztába.
6. Egy lábasban olajat hevítünk 170–180°C-ra. Egyszerre csak néhány darabot tegyünk bele, hogy ne hűtse le az olajat.
7. Aranybarnára sütjük a csirkecsíkokat (kb. 3–4 perc oldalanként), majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk.

Elkészítési idő

Előkészítés: 15 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 30 perc

Tippek

  • Fontos! : A tészta legyen mindig jéghideg! Akár jégkockát is tehetsz bele.
  • Ne keverd túl a tempura tésztát – a kis csomók adják meg a textúráját.
  • A kukoricaliszt helyettesíthető rizsliszttel is, így még ropogósabb lesz a végeredmény.
  • Különösen finom szójaszószos vagy édes-chilis mártogatóssal.
  • Ne zsúfold túl az olajat, mert lecsökken a hőfoka, és nem lesz ropogós a bunda.

Tápértékek

Kalória: 360 kcal
Fehérje: 33 g
Szénhidrát: 18 g
Zsír: 18 g
Rost: 0.5 g

tempura bundás csirkemell
tempura bundás csirkemell

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights