Tepsis gombás csirkemell krumplival – kiadós egytálétel, amit imádni fog a család

tepsis gombás csirkemell krumplival

Ha olyan receptet keresel, ami nemcsak egyszerű, hanem az egész családot jóllakatja, akkor a tepsis gombás csirkemell krumplival a legjobb választás. Egyetlen tepsiben készül, mégis minden benne van, amit egy kiadós házias ebédtől várunk: szaftos csirkemell, omlós burgonya és illatos pirított gomba.

Hozzávalók

  • 600 g csirkemellfilé
  • 500 g burgonya
  • 250 g csiperkegomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál majoránna
  • ½ teáskanál füstölt paprika
  • reszelt sajt a tetejére (opcionális)

Elkészítés

Előkészítés

Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra. A burgonyát hámozd meg, majd vágd fél centi vastag karikákra. A gombát tisztítsd meg és szeleteld fel. A hagymát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze.

A gomba pirítása

Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, add hozzá a hagymát, majd pár perc múlva a gombát. Sózd, borsozd, és pirítsd 8–10 percig, amíg levet enged, majd elpárolog és kissé megpirul. A végén add hozzá a fokhagymát és a füstölt paprikát.

Rétegezés

Egy nagy tepsit kenj ki kevés olívaolajjal. Az aljára helyezd el a burgonyaszeletek felét, sózd, borsozd, majd jöhet a fűszerezett csirkemell. Szórd rá a pirított gombát, majd fedd be a maradék burgonyával. Öntsd le a főzőtejszínnel.

Sütés

Fedd le alufóliával, és süsd 180–190 °C-on 35–40 percig. Ezután vedd le a fóliát, szórd meg sajttal, és pirítsd további 10 percig, míg aranybarna lesz.

Pihentetés, tálalás

Hagyj neki 5–10 perc pihenőt sütés után, hogy a szaftok visszaszívódjanak, és az ízek összeérjenek. Friss petrezselyemmel megszórva tálald.

Tippek

  • Tejszín helyett tejföl-tej keveréke is használható.
  • Laskagombával még húsosabb ízvilág érhető el.
  • Zsemlemorzsa-sajt keverékkel ropogós tetejű lesz.
  • A burgonyát előfőzve gyorsabban készül.
  • Kakukkfűvel vagy rozmaringgal különleges ízt kap.

Egészséges alternatívák

  • Tejszín helyett görög joghurt – kevesebb zsír, több fehérje.
  • Burgonya helyett édesburgonya – lassú felszívódású szénhidrát.
  • Olívaolaj helyett avokádóolaj – stabil magas hőfokon.
  • Sajt helyett élesztőpehely – növényi fehérjeforrás.
  • Tofuval húsmentes verzió is készíthető.

Elkészítési idő

Előkészítés: 20 perc
Sütés: 50 perc
Összesen: 70 perc

Tápértékek

Kalória: 540 kcal
Fehérje: 50 g
Szénhidrát: 32 g
Zsír: 18 g
Rost: 5 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights