Ha olyan receptet keresel, ami nemcsak egyszerű, hanem az egész családot jóllakatja, akkor a tepsis gombás csirkemell krumplival a legjobb választás. Egyetlen tepsiben készül, mégis minden benne van, amit egy kiadós házias ebédtől várunk: szaftos csirkemell, omlós burgonya és illatos pirított gomba.
Hozzávalók
- 600 g csirkemellfilé
- 500 g burgonya
- 250 g csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál majoránna
- ½ teáskanál füstölt paprika
- reszelt sajt a tetejére (opcionális)
Elkészítés
Előkészítés
Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra. A burgonyát hámozd meg, majd vágd fél centi vastag karikákra. A gombát tisztítsd meg és szeleteld fel. A hagymát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze.
A gomba pirítása
Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, add hozzá a hagymát, majd pár perc múlva a gombát. Sózd, borsozd, és pirítsd 8–10 percig, amíg levet enged, majd elpárolog és kissé megpirul. A végén add hozzá a fokhagymát és a füstölt paprikát.
Rétegezés
Egy nagy tepsit kenj ki kevés olívaolajjal. Az aljára helyezd el a burgonyaszeletek felét, sózd, borsozd, majd jöhet a fűszerezett csirkemell. Szórd rá a pirított gombát, majd fedd be a maradék burgonyával. Öntsd le a főzőtejszínnel.
Sütés
Fedd le alufóliával, és süsd 180–190 °C-on 35–40 percig. Ezután vedd le a fóliát, szórd meg sajttal, és pirítsd további 10 percig, míg aranybarna lesz.
Pihentetés, tálalás
Hagyj neki 5–10 perc pihenőt sütés után, hogy a szaftok visszaszívódjanak, és az ízek összeérjenek. Friss petrezselyemmel megszórva tálald.
Tippek
- Tejszín helyett tejföl-tej keveréke is használható.
- Laskagombával még húsosabb ízvilág érhető el.
- Zsemlemorzsa-sajt keverékkel ropogós tetejű lesz.
- A burgonyát előfőzve gyorsabban készül.
- Kakukkfűvel vagy rozmaringgal különleges ízt kap.
Egészséges alternatívák
- Tejszín helyett görög joghurt – kevesebb zsír, több fehérje.
- Burgonya helyett édesburgonya – lassú felszívódású szénhidrát.
- Olívaolaj helyett avokádóolaj – stabil magas hőfokon.
- Sajt helyett élesztőpehely – növényi fehérjeforrás.
- Tofuval húsmentes verzió is készíthető.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 50 perc
Összesen: 70 perc
Tápértékek
Kalória: 540 kcal
Fehérje: 50 g
Szénhidrát: 32 g
Zsír: 18 g
Rost: 5 g



