Elmélkedtél már rajta, miért olyan ellenállhatatlan a thai curry? A thai currys csirke nem csupán egy étel – ez egy élmény: krémes kókusztej, aromás fűszerek és selymes csirke alkotják azt a komplex ízkombinációt, ami Bangkok utcai kifőzdéinek varázsát hozza el az otthonodba. Ebben a receptben lépésről lépésre megmutatom, hogyan készítheted el autentikusan, mégis egyszerűen – garantáltan lenyűgöző eredménnyel!
Hozzávalók
- 500 g csirkemell (kockára vágva)
- 2 evőkanál thai currypaszta (vörös vagy zöld)
- 400 ml kókusztej
- 1 evőkanál halaszósz
- 1 evőkanál szójaszósz
- 2 teáskanál barna cukor
- 1 közepes hagyma (szeletelve)
- 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 piros paprika (csíkokra vágva)
- 100 g zöldborsó
- 1 evőkanál étolaj
- Friss koriander és lime a tálaláshoz
- 300 g jázminrizs (előfőzve)
Elkészítés
Csirke előkészítése
A csirkemellet kockázd fel kb. 2 × 2 cm-es darabokra, sózd, borsozd enyhén.
Fűszerpászta pirítása
Egy mély serpenyőben melegítsd az olajat, közepes lángon dobj bele currypasztát, pirítsd kb. 1 percig, míg illatos lesz.
Zöldségek hozzáadása
Add hozzá a hagymát, pirítsd üvegesre, majd add a fokhagymát és reszelt gyömbért.
Csirke sütése
Tedd bele a csirkét, süsd nagy lángon kb. 4 percig, amíg minden oldala enyhén megpirul.
Kókusztej és ízesítők
Öntsd rá a kókusztejet, fűszerezd hal és szójaszósszal, barna cukorral. Keverd össze, majd forrald fel.
Zöldségek főzése
Add hozzá a paprikát és a zöldborsót, csökkentsd a hőt, majd főzd lassú tűzön további 7–8 percig.
Állagra hangolás
Ha túl híg, főzd fedő nélkül; túl sűrű? Önthetsz hozzá kevés vizet vagy alaplét.
Tálalás
Szórd meg friss korianderrel, facsarj rá limelevet, tálald jázminrizzsel.
Tippek
- A paszta fajtájától függően változhat az étel csípőssége: vörössel enyhébb, zölddel karakteresebb.
- Light kókusztejjel kevesebb zsír és kalória.
- Mindig a pasztával kezdj – ez adja az aromák alapját.
Egészséges alternatívák
- Használj light vagy tejkókuszt a kalória csökkentéséhez.
- Cseréld tofura vagy sovány halra (pl. tőkehal) a változatosságért.
- Fogyassz barna jázmin vagy quinoával a rosttartalom növeléséhez.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 35 perc
Tápértékek
Kalória: 600 kcal
Fehérje: 37 g
Szénhidrát: 52 g
Zsír: 15 g
Rost: 3 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Currys csirke kókusztejjel: krémes, pikáns és gyorsan elkészül
- Kínai szezámmagos csirkemell
- Édes savanyú csirkemell profin
