Zöldborsós tokány csirkemellből – egy klasszikus magyaros fogás

zöldborsós tokány csirkemellből

Hogyan készíthető a hagyományos tokány zöldborsós, mégis gyorsan, egészségesen csirkemellből? A válasz: egyszerűen és gyorsan! Ebben a receptben a csirkemell omlósra párolódik, miközben a zöldborsó és gomba gazdag, szaftos állagot ad – ez az étel tökéletes hétköznapi ebédre, vagy vasárnapi családi fogásként is. Ráadásul rendkívül egyszerűen elkészíthető, kezdők számára is ajánlott.

Ez a klasszikus magyar tokány étel a csirkemell használatával nemcsak gyorsabban elkészül, de könnyedebb, alacsonyabb zsírtartalmú is, mint a hagyományos sertés- vagy marhahúsos változat. A zöldborsó természetes édessége és a gomba földes íze kiválóan kiegészíti a fűszerezett húst, így egyensúlyban tartva az étel karakterét.

Hozzávalók a zöldborsós tokány csirkemellből-hez

  • 50 dkg csirkemell (kb. 25 dkg vékony csíkokra vágva)
  • 15 dkg fagyasztott (vagy friss) zöldborsó
  • 10 dkg gomba (pl. champignon)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna (elhagyható)
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 ek liszt
  • 1,5 dl víz vagy húsleves
  • Só, bors, majoránna, petrezselyem ízlés szerint
  • Olaj vagy zsír a sütéshez

Elkészítés lépései

  1. Előkészítés
    Vágd csíkokra a csirkemellet, szeleteld fel a hagymát és a gombát, kockázd a szalonnát (ha használod), aprítsd fel a majoránnát és petrezselymet. Ha fagyasztott zöldborsót használsz, engedd fel langyos vízben, és csepegtesd le.
  2. Szalonna és csirke pirítása
    Egy mélyebb serpenyőben süsd ki a szalonnát, amíg zsírja ki nem olvad. Add hozzá a csirkecsíkokat, sózd, borsozd, majd süsd aranybarnára magas hőfokon, hogy kérget kapjon. Ezután vedd ki a serpenyőből, de ne töröld ki a visszamaradt zsiradékot.
  3. Hagyma és gomba párolása
    Ugyanabban a serpenyőben dinszteld üvegesre a hagymát. Ezután add hozzá a gombát, és pirítsd 4–5 percig, amíg enyhén megpirul. Ízesítsd sóval, borssal, és szórd rá a majoránnát. Ha túl száraznak érzed, egy kevés vizet vagy olajat is hozzáadhatsz.
  4. Tokány alap elkészítése
    Szórd bele a pirospaprikát és a lisztet, keverd el alaposan, majd öntsd fel a vízzel vagy húslevessel. Kevergetve forrald fel, hogy csomómentes legyen, és kissé besűrűsödjön.
  5. Zöldborsó és csirke visszatétele
    Add hozzá a zöldborsót és a megsütött csirkét, majd alacsony hőmérsékleten főzd további 8–10 percig. Fontos, hogy a zöldborsó roppanós maradjon, ne főjön szét. Végül szórd meg petrezselyemmel, és hagyd egy-két percet állni tálalás előtt.

Tippek & trükkök

  • A szalonna nélkül készítve könnyebben egészségesebb verziót kapsz.
  • A zöldborsó frissességétől függően 2–4 percig is elég főzni, hogy ne főjön szét.
  • Gazdagabb ízért egy kevés fokhagymát, csipet kakukkfüvet vagy tejfölt is adhatsz hozzá – ez is jól áll neki.

Tápérték (kb. 200 g adag)

Interfood adatai alapján:

  • Energia: ~550 kcal
  • Fehérje: 49 g
  • Zsír: 14,2 g (ebből telített: 8,6 g)
  • Szénhidrát: 48,6 g (ebből cukor: 16,8 g)

További mérések szerint (recept arányosítás alapján):

  • Energia: ~375 kcal
  • Fehérje: 24,4 g
  • Zsír: 25,9 g
  • Szénhidrát: 10,3 g

Időigény

  • Előkészítés: 10–15 perc
  • Főzés: 20–25 perc
  • Összesen: kb. 35–40 perc

Egészséges alternatívák

  • Váltsd a szalonnát olívaolajra: csökkenti a telített zsírsavakat.
  • Tejföl helyett zsírszegény joghurttal könnyedebb lesz.
  • Fokhagymás alap helyett használj friss citromhéjat a könnyű savanykás ízért.

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

zöldborsós tokány csirkemellből
Save
zöldborsós tokány csirkemellből
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights