
A zöldfűszeres csirkemell az egyik legsokoldalúbb és legegyszerűbben elkészíthető fogás, ami garantáltan feldobja a hétköznapi étkezéseket. Legyen szó serpenyős vacsoráról, grillpartiról vagy egy gyors ebédről, ez az illatos, friss fűszerekkel pácolt csirkemell minden alkalomhoz passzol.
A rozmaring, bazsalikom, petrezselyem és kakukkfű ízletes keveréke tökéletesen harmonizál a sovány, fehér húsú csirkemellel. A pác nemcsak ízt ad, hanem szaftosan is tartja a húst – így garantált a tökéletes végeredmény, akár serpenyőben, akár grillen készíted.
A zöldfűszeres csirkemell hozzávalói
- 500 g csirkemellfilé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál friss vagy szárított rozmaring
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 evőkanál friss bazsalikom (vagy 1 tk szárított)
- 2 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
Pác elkészítése
Egy tálban keverd össze az olívaolajat, a citromlevet, a zúzott fokhagymát, és az összes zöldfűszert. Sózd, borsozd ízlés szerint. A pác enyhén sűrű, fűszeres massza legyen.
Csirkemell előkészítése
A csirkemellet vágd hosszában ketté, majd kissé klopfold ki, hogy egyenletes vastagságú legyen. Ez segíti az egyenletes átsülést és megőrzi a szaftosságot.
Pácolás
Tedd a hússzeleteket egy zárható dobozba vagy zacskóba, és öntsd rá a pácot. Forgasd meg őket, hogy mindenhol befedje a fűszeres keverék. Legalább 30 percig hagyd állni, de ha teheted, tedd hűtőbe 2–3 órára.
Sütés vagy grillezés
Forró serpenyőben vagy grillrácson süsd a csirkemellet oldalanként 4–5 percig, amíg kívül szép aranybarna kérget kap, belül pedig teljesen átsül.
Tálalás
Friss salátával, párolt zöldségekkel vagy akár egy adag barna rizzsel tálalhatod. Egy kevés extra citromlé tálalás előtt fokozza a frissességét.
Tippek
- Friss zöldfűszerekkel sokkal intenzívebb ízt érhetsz el, mint szárított változatokkal.
- Ne süsd túl a csirkét – épp elég, ha belül fehér és szaftos marad.
- Ha grillezel, kend meg a húst egy kis olajjal, hogy ne tapadjon le.
Egészséges alternatívák
- Olívaolaj helyett használhatsz görög joghurtot a páchoz, így még krémesebb lesz.
- A húst pulykamellre is lecserélheted, ha változatosságra vágysz.
- Köretként saláta helyett kínálhatsz grillezett zöldségeket vagy karfiolrizst.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 10 perc
Összesen: 20–50 perc
Tápértékek
Kalória: 320 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 3 g
Zsír: 16 g
Rost: 2 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Fokhagymás rántott csirkemell – intenzív ízek rajongóinak
- Paradicsomos csirke recept – Egyszerű és ízletes vacsoraötlet
- Grillezett csirkemell zöldségekkel – színes és tápláló grilltál egyben
