Csikós tokány csirkemellből – Magyaros ízvilág könnyed köntösben

csikós tokány csirkemellből

Szereted a klasszikus csikós tokány gazdag, fűszeres ízvilágát, de diétás formában szeretnéd elkészíteni? A csikós tokány csirkemellből könnyedebb, mégis autentikus élményt kínál: paprika, hagyma, paradicsom és kolbász aromák keverednek, csak úgy, mint az eredeti változatban – de sokkal kevesebb zsírral.

Hozzávalók

  • 600 g csirkemellfilé, csíkokra vágva
  • 1 közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1 piros és 1 zöld paprika, vastag csíkokra vágva
  • 2 db paradicsom, apróra kockázva (vagy 150 g sűrített paradicsom)
  • 1 ek pirospaprika
  • 100 g füstölt kolbász, karikára vágva (elhagyható)
  • 1 kk köménymag
  • 500 ml alaplé
  • 2 ek olívaolaj
  • Só, frissen őrölt bors
  • 1 ek tejföl (opcionális)
  • Friss petrezselyem vagy snidling a tálaláshoz

Elkészítés

1. Csirkemell előkészítése

A csirkemellfilét kb. 2–3 cm széles csíkokra vágom. Sóval, borssal fűszerezem, majd félreteszem, hogy a hús átvegye az aromákat.

2. Kolbász pirítása

Egy mély serpenyőben, közepes lángon felhevítem az olajat, majd a kolbászkarikákat enyhén megpirítom, amíg szép aranybarna színt kapnak. A kolbászt kiveszem, félreteszem, a zsiradékot meghagyom.

3. Zöldségek párolása

A hagymát a visszamaradt kolbászzsírban átlátszóra párolom (kb. 5 perc). Ezután hozzáadom a fokhagymát és paprika csíkokat, tovább párolom 3–4 percig, amíg a paprika kissé megpuhul, de roppanós marad.

4. Pirospaprika, köménymag és paradicsom

Lassú lángra visszaveszem a hőt, megszórom a pirospaprikával és köménymaggal, majd azonnal hozzáadom a paradicsomkockákat (vagy paradicsompürét), hogy ne égjen meg. Sózom, borsozom, majd felöntöm az alaplével.

5. Csirke és kolbász visszakerül

Beleteszem a csirkecsíkokat és visszateszem a kolbászt. Közepes-magas lángon felforralom, majd takarékra veszem a hőt. Lefedve 15–20 perc alatt párolom, míg a csirke megpuhul és benedvesedik az ízekkel.

6. Tejfölös krémesítés (opcionális)

A lángot visszaveszem közepesre, leveszem a fedelet, majd hozzáadom a tejfölt. Óvatosan elkeverem, és még egy percig melegítem, hogy krémes állagot kapjon a tokány.

7. Tálalás

A kész hagymás-paprikás csirkés tokányt friss petrezselyemmel vagy snidlinggel szórom meg. Köretnek sós kenyér, tarhonya vagy akár főtt krumpli passzol hozzá.

Tippek

  • Használj pirospaprika mellett egy csipet füstölt változatot, ha komplexebb aromát szeretnél.
  • Kolbász nélkül is működik, de akkor hosszabb főzéssel és sűrűbb szósszal kell számolnod.
  • Ha inkább diétás változatot szeretnél, cseréld le a tejfölt joghurtra, kevés krémességért.
  • Ne kavargasd túl a főzés közben – a csirke így marad omlós.

Egészséges alternatívák

  • Turmixolt sütőtök-püré tejföl helyett krémesítőként.
  • Teljes kiőrlésű tarhonya vagy barna rizs köretnek.
  • Vegetáriánus verzió: csirke helyett fehér bab vagy csicseriborsó.

Elkészítési idő

Előkészítés: 20 perc
Sütés: 30 perc
Összesen: 50 perc

Tápértékek

Kalória: 400 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 16 g
Zsír: 18 g
Rost: 3 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is


csikós tokány csirkemellből
Save
csikós tokány csirkemellből
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights