Kínai szezámmagos csirkemell, amit mindenki kérni fog vacsorára
Bevezetés
Szeretnél egy olyan kínai csirkés ételt készíteni otthon, ami pont olyan, mint az éttermekben? Akkor a szezámmagos csirkemell a tökéletes választás! Ez a fogás egyszerre ropogós, édes és enyhén savanykás, a máz selymesen vonja be az aranybarnára sült csirkedarabokat, a szezámmag pedig kellemesen pirult aromát ad hozzá. Ráadásul a házi változat sokkal frissebb és egészségesebb, mint amit gyorsétteremben kapnál. Most részletesen megmutatom, hogyan készítheted el ezt az ikonikus kínai fogást otthon, egyszerű hozzávalókból, mégis különleges eredménnyel.
Hozzávalók a kínai szezámmagos csirkemellhez
- 500 g csirkemellfilé (csíkokra vágva)
- Só, frissen őrölt bors
- 6 evőkanál finomliszt
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 tojás
- 2 evőkanál víz
- 300 ml étolaj (sütéshez)
A mázhoz:
- 100 g ketchup
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál rizsecet vagy almaecet
- 1 dl víz
- 3 evőkanál pirított szezámmag
Elkészítési lépések
- A csirkemell előkészítése: A csirkemellet vágd vékony csíkokra, sózd, borsozd meg. Ezután egy tálban keverd össze a lisztet, keményítőt és sütőport. Add hozzá a tojást és a vizet, keverd sűrű, csomómentes masszává. Ebbe a masszába mártsd bele a csirkedarabokat.
- Sütés: Egy mély serpenyőben vagy wokban melegíts olajat. Amikor az olaj eléri a 170–180 °C-ot, süsd ki benne a bundázott csirkedarabokat kis adagokban, hogy ne hűtse le az olajat. Aranybarnára és ropogósra kell sülniük – ez kb. 4–5 perc. Papírtörlőn csepegtesd le őket.
- Máz elkészítése: Egy tiszta serpenyőben melegíts egy kevés olajat, add hozzá a paradicsompürét, majd a ketchupot, mézet, ecetet és vizet. Forrald fel, majd közepes lángon főzd addig, amíg kissé besűrűsödik. Ezután keverd bele a pirított szezámmagot.
- Mázolás: Add hozzá a frissen kisütött csirkét a mázhoz, és forgasd össze alaposan, hogy minden darabot bevonjon az öntet. Rövid ideig pirítsd együtt őket, hogy kissé karamellizálódjon a máz.
- Tálalás: Tálald forrón, szórj még egy kis extra szezámmagot a tetejére, és kínálhatod főtt jázminrizzsel vagy párolt zöldségekkel.
Tippek és trükkök
- A tészta akkor tökéletes, ha palacsintatészta sűrűségű – se túl híg, se túl sűrű.
- A szezámmagot mindig pirítsd meg száraz serpenyőben, így intenzívebb lesz az íze.
- A ketchup és méz arányát nyugodtan módosíthatod: ha édesebben szereted, mehet több méz, ha savanykásabban, több ecet.
- A maradék csirke másnap hidegen salátákhoz is tökéletes.
Tápérték (1 adag)
- Kalória: kb. 420 kcal
- Fehérje: 33 g
- Szénhidrát: 20 g
- Zsír: 20 g
- Rost: ~2 g
Elkészítési idő
- Előkészítés: 20 perc
- Sütés és mázolás: 20 perc
- Összesen: 40 perc
Egészséges alternatívák
- Légsütőben is kisütheted a csirkét, így minimalizálod az olaj használatát.
- Gluténmentes verzióhoz használj rizslisztet és keményítőt.
- Ha cukormentes változatot szeretnél, használj méz helyett eritrit-alapú édesítőt.
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Currys csirke kókusztejjel: krémes, pikáns és gyorsan elkészül
- Illatos omlós csirkemell tojásos rizzsel – A kedvenc kínai éttermi fogásod otthon, laktózmentesen
- Édes savanyú csirkemell
