Kínai szezámmagos csirkemell, amit mindenki kérni fog vacsorára

kínai szezámmagos csirkemell

Kínai szezámmagos csirkemell, amit mindenki kérni fog vacsorára

Bevezetés

Szeretnél egy olyan kínai csirkés ételt készíteni otthon, ami pont olyan, mint az éttermekben? Akkor a szezámmagos csirkemell a tökéletes választás! Ez a fogás egyszerre ropogós, édes és enyhén savanykás, a máz selymesen vonja be az aranybarnára sült csirkedarabokat, a szezámmag pedig kellemesen pirult aromát ad hozzá. Ráadásul a házi változat sokkal frissebb és egészségesebb, mint amit gyorsétteremben kapnál. Most részletesen megmutatom, hogyan készítheted el ezt az ikonikus kínai fogást otthon, egyszerű hozzávalókból, mégis különleges eredménnyel.

Hozzávalók a kínai szezámmagos csirkemellhez

  • 500 g csirkemellfilé (csíkokra vágva)
  • Só, frissen őrölt bors
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál víz
  • 300 ml étolaj (sütéshez)

A mázhoz:

  • 100 g ketchup
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál rizsecet vagy almaecet
  • 1 dl víz
  • 3 evőkanál pirított szezámmag

Elkészítési lépések

  1. A csirkemell előkészítése: A csirkemellet vágd vékony csíkokra, sózd, borsozd meg. Ezután egy tálban keverd össze a lisztet, keményítőt és sütőport. Add hozzá a tojást és a vizet, keverd sűrű, csomómentes masszává. Ebbe a masszába mártsd bele a csirkedarabokat.
  2. Sütés: Egy mély serpenyőben vagy wokban melegíts olajat. Amikor az olaj eléri a 170–180 °C-ot, süsd ki benne a bundázott csirkedarabokat kis adagokban, hogy ne hűtse le az olajat. Aranybarnára és ropogósra kell sülniük – ez kb. 4–5 perc. Papírtörlőn csepegtesd le őket.
  3. Máz elkészítése: Egy tiszta serpenyőben melegíts egy kevés olajat, add hozzá a paradicsompürét, majd a ketchupot, mézet, ecetet és vizet. Forrald fel, majd közepes lángon főzd addig, amíg kissé besűrűsödik. Ezután keverd bele a pirított szezámmagot.
  4. Mázolás: Add hozzá a frissen kisütött csirkét a mázhoz, és forgasd össze alaposan, hogy minden darabot bevonjon az öntet. Rövid ideig pirítsd együtt őket, hogy kissé karamellizálódjon a máz.
  5. Tálalás: Tálald forrón, szórj még egy kis extra szezámmagot a tetejére, és kínálhatod főtt jázminrizzsel vagy párolt zöldségekkel.

Tippek és trükkök

  • A tészta akkor tökéletes, ha palacsintatészta sűrűségű – se túl híg, se túl sűrű.
  • A szezámmagot mindig pirítsd meg száraz serpenyőben, így intenzívebb lesz az íze.
  • A ketchup és méz arányát nyugodtan módosíthatod: ha édesebben szereted, mehet több méz, ha savanykásabban, több ecet.
  • A maradék csirke másnap hidegen salátákhoz is tökéletes.

Tápérték (1 adag)

  • Kalória: kb. 420 kcal
  • Fehérje: 33 g
  • Szénhidrát: 20 g
  • Zsír: 20 g
  • Rost: ~2 g

Elkészítési idő

  • Előkészítés: 20 perc
  • Sütés és mázolás: 20 perc
  • Összesen: 40 perc

Egészséges alternatívák

  1. Légsütőben is kisütheted a csirkét, így minimalizálod az olaj használatát.
  2. Gluténmentes verzióhoz használj rizslisztet és keményítőt.
  3. Ha cukormentes változatot szeretnél, használj méz helyett eritrit-alapú édesítőt.

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

kínai szezámmagos csirkemell
Save
kínai szezámmagos csirkemell
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights