Lecsós szelet csirkemellből – Magyar nyár egy tányéron

lecsós szelet csirkemellből

Kerested már a tökéletes nyári csirkemell receptet, ami egyszerre friss, színes és mégis eléggé magyaros? A lecsós szelet csirkemellből pontosan ezt kínálja: a lecsó ízei – paprika, paradicsom, hagyma – minden késő nyáron elengedhetetlen, de így egy könnyed, zamatos fogás születik, amit az egész család imád.

Hozzávalók

  • 600 g csirkemellfilé
  • Só, frissen őrölt bors
  • 1 nagy fej vöröshagyma, karikára vágva
  • 2–3 db közepes piros és sárga paprika, csíkokra vágva
  • 3 db közepes paradicsom, felkockázva (vagy 200 g sűrített paradicsom)
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 1 teáskanál pirospaprika (édes)
  • 2 evőkanál olívaolaj vagy könnyű sütőolaj
  • 1 teáskanál majoránna vagy oregánó (opcionális)
  • Friss petrezselyem vagy bazsalikom tálaláshoz

Elkészítés

1. Csirkemell előkészítése

A csirkemellfiléket hosszában félbevágom, majd tenyérrel kilapítom, hogy kb. 1–1,5 cm vastag szeleteket kapjak. Sózom, borsozom – nyugodtan használj borsot ízlés szerint, tűzős feketét vagy színes keveréket.

2. Pirítás gyorsan

Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon felhevítem az olajat, majd a csirkeszeleteket oldalanként kb. 3–4 percig sütöm, amíg enyhén aranyszínű kérget kapnak. Ezután kiveszem a szeleteket, félreteszem.

3. A lecsó alap

Az olajra adom a karikára vágott hagymát, és 5 perc alatt üvegesre párolom. Belekeverem a fokhagymát és a paprikákat, majd együtt pirítom további 5 percig, amíg a paprika elkezd puhulni.

4. Fűszerezés, paradicsom

Leveszem a hőt közepesre, megszórom pirospaprikával, majoránnával, majd azonnal felöntöm a felkockázott paradicsommal (vagy paradicsompürével). Sózom, borsozom ízlés szerint, majd 5–7 percig párolom.

5. Csirke visszakerül

A csirkeszeleteket visszateszem a serpenyőbe, a zöldségekre helyezem. Lefedve alacsony-m közepes lángon további 5–10 percig főzöm, amíg a hús teljesen átsül és átveszi a lecsó aromáját.

6. Tálalás

A kész lecsós csirkét friss petrezselyemmel vagy aprított bazsalikommal szórom meg. Köretként jó választás a friss kifli, kenyér, tarhonya vagy könnyű rizs.

Tippek

  • A lecsó állagát variálhatod: vastagabb, szaftosabb mártásért kevesebb paradicsomot használj.
  • Használhatsz sütőpapírral bélelt tepsit, ha egyszerre szeretnéd az egész adagot sütőben elkészíteni.
  • Édeskápirozott paprika különleges, füstös aromát ad.

Egészséges alternatívák

  • Extra színes paprikák – rostban gazdagabb, tápanyagban dúsabb
  • Zsírszegény joghurt a tetején szósz helyett
  • Paleo verzió: süsd cukkini vagy padlizsán szeletekkel

Elkészítési idő

Előkészítés: 15 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 35 perc

Tápértékek

Kalória: 370 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 14 g
Zsír: 15 g
Rost: 3.5 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

lecsós szelet csirkemellből
Save
lecsós szelet csirkemellből
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights