Kerested már a tökéletes nyári csirkemell receptet, ami egyszerre friss, színes és mégis eléggé magyaros? A lecsós szelet csirkemellből pontosan ezt kínálja: a lecsó ízei – paprika, paradicsom, hagyma – minden késő nyáron elengedhetetlen, de így egy könnyed, zamatos fogás születik, amit az egész család imád.
Hozzávalók
- 600 g csirkemellfilé
- Só, frissen őrölt bors
- 1 nagy fej vöröshagyma, karikára vágva
- 2–3 db közepes piros és sárga paprika, csíkokra vágva
- 3 db közepes paradicsom, felkockázva (vagy 200 g sűrített paradicsom)
- 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 1 teáskanál pirospaprika (édes)
- 2 evőkanál olívaolaj vagy könnyű sütőolaj
- 1 teáskanál majoránna vagy oregánó (opcionális)
- Friss petrezselyem vagy bazsalikom tálaláshoz
Elkészítés
1. Csirkemell előkészítése
A csirkemellfiléket hosszában félbevágom, majd tenyérrel kilapítom, hogy kb. 1–1,5 cm vastag szeleteket kapjak. Sózom, borsozom – nyugodtan használj borsot ízlés szerint, tűzős feketét vagy színes keveréket.
2. Pirítás gyorsan
Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon felhevítem az olajat, majd a csirkeszeleteket oldalanként kb. 3–4 percig sütöm, amíg enyhén aranyszínű kérget kapnak. Ezután kiveszem a szeleteket, félreteszem.
3. A lecsó alap
Az olajra adom a karikára vágott hagymát, és 5 perc alatt üvegesre párolom. Belekeverem a fokhagymát és a paprikákat, majd együtt pirítom további 5 percig, amíg a paprika elkezd puhulni.
4. Fűszerezés, paradicsom
Leveszem a hőt közepesre, megszórom pirospaprikával, majoránnával, majd azonnal felöntöm a felkockázott paradicsommal (vagy paradicsompürével). Sózom, borsozom ízlés szerint, majd 5–7 percig párolom.
5. Csirke visszakerül
A csirkeszeleteket visszateszem a serpenyőbe, a zöldségekre helyezem. Lefedve alacsony-m közepes lángon további 5–10 percig főzöm, amíg a hús teljesen átsül és átveszi a lecsó aromáját.
6. Tálalás
A kész lecsós csirkét friss petrezselyemmel vagy aprított bazsalikommal szórom meg. Köretként jó választás a friss kifli, kenyér, tarhonya vagy könnyű rizs.
Tippek
- A lecsó állagát variálhatod: vastagabb, szaftosabb mártásért kevesebb paradicsomot használj.
- Használhatsz sütőpapírral bélelt tepsit, ha egyszerre szeretnéd az egész adagot sütőben elkészíteni.
- Édeskápirozott paprika különleges, füstös aromát ad.
Egészséges alternatívák
- Extra színes paprikák – rostban gazdagabb, tápanyagban dúsabb
- Zsírszegény joghurt a tetején szósz helyett
- Paleo verzió: süsd cukkini vagy padlizsán szeletekkel
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 35 perc
Tápértékek
Kalória: 370 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 14 g
Zsír: 15 g
Rost: 3.5 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
