Kérdésed, hogy vajon a mátrai borzaska csirkemellből lehet-e olyan szaftos és ropogós, mint a hagyományos sertéssel? Meglepetés: igen! Ebben a receptben a csirkemellet körbelöttyintjük egy ízletes burgonyás bundával, majd fokhagymás tejföllel és sajttal koronázzuk meg — így a végeredmény egyszerre puha és aranylóan ropogós.
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemellfilé
- 5 db közepes burgonya (kb. 50 dkg)
- 2 db tojás
- 4–6 ek liszt
- só, fehér bors ízlés szerint
- 2 dl olaj sütéshez
- 4 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés
Hús előkészítése
A csirkemellet szeleteld fel vékony, kb. 1 cm vastag darabokra, sózd és borsozd meg mindkét oldalát, majd tedd félre egy kicsit.
Burgonyás bundakészítés
Reszeld le a meghámozott burgonyát közepes lyukú reszelőn. Sózd, borsozd, és hagyd állni 5–10 percig, hogy ereszd ki a levét. Ezután jól nyomkodd ki, és keverd hozzá a tojásokat és 4–6 evőkanál lisztet. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet vagy tejfölt, hogy könnyen kenhető masszát kapj.
Sütés – zsírban
Melegíts kb. 150–170 °C-os olajat. A hús szeleteket először lisztbe forgatva, majd a burgonyás masszába mártva süsd mindkét oldalon 5–7 perc alatt aranybarnára. Ügyelj rá, hogy ne forrjon túl forrón, különben a bunda nem tapad meg jól.
Tejfölös réteg és sütés
Keverd össze a tejfölt a zúzott fokhagymával és egy kevés sóval. Helyezd a kisült húsokat sütőpapírral bélelt tepsibe, kanalazd rá a tejfölös keveréket, szórd meg reszelt sajttal, és süsd 5–8 percig 200°C-on, amíg a sajt megolvad és enyhén pirul.
Tippek
- A burgonya felesleges levét alaposan nyomkodd ki – különben a bunda nem lesz ropogós.
- A bundát mindig közvetlenül a sütés előtt keverd össze és kend a húsra.
- Alacsonyabb (150–160°C) sütőolajban süsd, hogy a hús és a körítés egyszerre átsüljön.
Egészséges alternatívák
- Cseréld a burgonyát cukkinire vagy édesburgonyára alacsonyabb szénhidráttartalomért.
- A tejfölt helyettesítheted ízletes joghurtos öntettel.
- Adj a bundába petrezselymet vagy fokhagymagranulátumot az intenzívebb íz mellett.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 30 perc
Tápértékek
Kalória: 366 kcal
Fehérje: 22.6 g
Szénhidrát: 33 g
Zsír: 15.8 g
Rost:
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Puha rántott csirkemell titkai: így nem szárad ki soha
- Csikós tokány csirkemellből – Magyaros ízvilág könnyed köntösben
- Corn flakes bundás csirkemell – ropogós élvezet a hétköznapok hőseinek
