Szereted a húsos, sajtos, ropogós ételeket, amelyek mégis könnyűek maradnak? Az Óvári szelet csirkemellből pontosan ezt nyújtja: egy igazi magyaros finomság, amelyben az omlós csirkemell találkozik a krémes-tejfölös-sajtos öntettel. Ez a recept nem csupán egy hétvégi különlegesség, hanem mindennapi siker a családnál – garantáltan mindenki kedvence lesz.
A klasszikus Óvári szeletet eredetileg sertéshúsból készítették, de a csirkemelles verzió sokkal könnyebb, gyorsabban elkészíthető, mégis megőrzi a hagyományos ízvilágot. A fokhagymás tejföl, a selymesen olvadó sajt és a pikáns fűszerezés együtt igazán harmonikus, laktató ételt eredményez. Ideális választás akkor is, ha vendégeket vársz, de hétköznap is percek alatt összeállíthatod. Most megmutatom, hogyan készítsd el ezt az isteni, magyaros fogást csirkemellből, lépésről lépésre.
Hozzávalók az Óvári szelet csirkemellből-hez
- 60 dkg csirkemellfilé (kb. 4 közepes szelet)
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj vagy étolaj
- 2 evőkanál liszt a panírozáshoz
- 1 dl száraz fehérbor vagy víz (elhagyható)
- Tejfölös-sajtos réteghez:
- 3 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 8 dkg reszelt sajt (trappista vagy edami)
- Opcionálisan: 1 teáskanál mustár
- 1 csipet őrölt kömény
- Aprított petrezselyem a tálaláshoz
- Köretnek ajánlott: sült burgonya, rizs, párolt zöldség
Elkészítés lépései
- Hús előkészítése
A csirkemelleket vágd kétfelé vagy klopfold ki kb. 1,5 cm vastagra. Sózd és borsozd mindkét oldalát. Ezután forgasd meg lisztben, ami segít abban, hogy a hús szaftos maradjon, és alapot ad a tejfölös-sajtos réteg tapadásához. - Sütés serpenyőben
Egy nagyobb serpenyőben hevíts olajat, majd közepes-magas lángon süsd a húsokat 3–4 percig oldalanként, míg aranybarna kérget nem kapnak. Ne süsd túl, mert kiszáradhat. A megsült szeleteket tedd át egy közepes méretű, kivajazott vagy kiolajozott hőálló sütőtálba. - Tejfölös-sajtos öntet elkészítése
Keverd össze a tejfölt, a reszelt fokhagymát, a sajtot, a mustárt és a köményt. Ez az öntet nemcsak finom, hanem segít megőrizni a hús szaftosságát is. Sózd, borsozd ízlés szerint. - Rétegezés és sütés
Kanalazd rá a húsokra a tejfölös keveréket egyenletesen, majd önts alá egy kevés bort vagy vizet. Ezután tedd 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süsd kb. 15–20 percig, míg a teteje enyhén megpirul, a sajt pedig szépen ráolvad a tejfölös rétegre. - Tálalás
Friss petrezselyemmel megszórva tálald. Köretként párolt rizs, hasábburgonya vagy akár zöldséges bulgur is illik hozzá.
Tippek & trükkök
- Liszt helyett használhatsz zabpehelylisztet vagy kukoricalisztet, ha gluténmentes változatot szeretnél.
- A tejfölt keverheted egy kevés natúr joghurttal is, így könnyebb állagot kapsz.
- Ha szereted az intenzívebb ízeket, a sajtkeverékbe reszelj bele egy kevés füstölt sajtot is.
Tápérték (kb. 200 g adag)
- Energia: kb. 420 kcal
- Fehérje: 35 g
- Zsír: 22 g
- Szénhidrát: 10–12 g
- Rost: elhanyagolható
Időigény
- Előkészítés: 10 perc
- Sütés: 20–22 perc
- Összesen: kb. 30–35 perc
Egészséges alternatívák
- Vaj helyett olívaolajat vagy kókuszzsírt használj.
- Tejföl helyett görög joghurtot vagy növényi tejfölt is alkalmazhatsz.
- Köretként válaszd a párolt zöldségeket, bulgurt, barna rizst.
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Csáky rostélyos csirkemellből
- Mátrai borzaska csirkemellből
- Hentestokány csirkemellből – Szaftos magyar fogás egyszerűen otthon
