Elkészítés
A káposzta előkészítése
A káposztát reszeld le, enyhén sózd be, majd hagyd állni 10–15 percig, hogy levet eresszen. Ezután kézzel jól nyomkodd ki. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat, add hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsd üvegesre. Szórd rá a köményt és a pirospaprikát, majd add hozzá a káposztát. Pirítsd 15–20 percig, amíg szép aranybarna színt kap és kellemes illata lesz.
A csirkemell előkészítése
Amíg a káposzta pirul, a csirkemellet mosd meg, töröld szárazra, és vágd vékony szeletekre. Sózd, borsozd, majd kevés olívaolajjal vagy zsírral kend be, hogy a sütésnél ne száradjon ki.
Rétegezés a tepsiben
Egy közepes méretű tepsit kenj ki vékonyan olajjal. Az aljára teríts egy réteg pirított káposztát, rá a csirkemellet, majd ismét káposztát. Ha szereted, a két réteg közé szórhatsz egy kevés főtt rizst is. A tetejére jöhet pár pötty tejföl, amitől szaftosabb lesz a végeredmény.
Sütés
Fedd le a tepsit alufóliával, és süsd 180 °C-on kb. 30 percig. Ezután vedd le a fóliát, és további 10–15 percig pirítsd, hogy a teteje kissé megpiruljon és ropogós legyen.
Tálalás
Tálaláskor friss tejföllel meglocsolva, friss petrezselyemmel megszórva kínáld. Melegen és másnap újramelegítve is fantasztikus – tipikus “másnap még finomabb” étel!
Tippek
- Savanyú káposztával is készíthető, ha savanykásabb ízvilágot szeretsz.
- Adj egy kevés füstölt paprikát a káposztához a mélyebb ízekért.
- Zsírszegény tejföl vagy görög joghurt is tökéletes a tetejére.
- Reszelt sajttal gazdagíthatod az utolsó 10 percben.
- Savanyúsággal tálalva lesz az igazi magyaros ebéd.
Egészséges alternatívák
- Fejes káposzta helyett kelkáposzta – rostban gazdagabb, enyhébb íz.
- Csirkemell helyett pulykamell – kevesebb zsír, több fehérje.
- Tejföl helyett natúr görög joghurt – zsírszegényebb, de krémesebb.
- Olívaolaj helyett repceolaj – szintén egészséges, de semlegesebb ízű.
- Rizs helyett bulgur – alacsonyabb glikémiás index és több rost.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 40 perc
Összesen: 60 perc
Tápértékek
Kalória: 520 kcal
Fehérje: 48 g
Szénhidrát: 30 g
Zsír: 16 g
Rost: 7 g



