Hogyan készítsd el a tökéletes Kijevi csirkemellet? – A klasszikus, ínycsiklandó töltött fogás
A kijevi csirkemell az egyik legismertebb klasszikus fogás, amelyet a fűszervajas töltelék tesz igazán különlegessé. Amikor felvágod, a forró, illatos vaj kifolyik a szaftos csirkemellből, lenyűgözve mindenkit az asztalnál. Ez a recept tökéletes választás ünnepi alkalmakra, de akár egy különleges hétvégi vacsorára is elkészíthető.
A kijevi csirkemell hozzávalói (4 személyre)
Csirkemellhez:
- 4 db közepes csirkemellfilé
- 100 g vaj (puha)
- 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
- 1 evőkanál friss petrezselyem (aprítva)
- Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
Bundázáshoz:
- 100 g liszt
- 2 db tojás
- 150 g zsemlemorzsa
- Olaj a sütéshez
A kijevi csirkemell elkészítésének lépései
-
A fűszervajas töltelék elkészítése:
- Egy tálban keverd össze a puha vajat, az aprított fokhagymát, a friss petrezselymet, egy csipet sót és borsot.
- Formázz belőle 4 kis hengert, és tedd őket 15 percre a fagyasztóba, hogy megszilárduljanak.
-
A csirkemell előkészítése:
- A csirkemelleket hosszában vágd be úgy, hogy egy zsebet képezz bennük (vigyázz, ne vágd át teljesen).
- Helyezd a megdermedt fűszervajat a zsebbe, és óvatosan hajtsd össze a csirkemellet. Fogpiszkálóval rögzítheted, hogy a vaj ne folyjon ki sütés közben.
-
Panírozás:
- Forgasd a megtöltött csirkemelleket először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. A ropogósabb állag érdekében ismételd meg a tojásba és zsemlemorzsába forgatást.
-
Sütés:
- Melegíts bő olajat egy mély serpenyőben vagy lábasban. Süss minden csirkemellet közepes lángon 4-5 percig mindkét oldalon, amíg aranybarnára sül.
- Helyezd a kisütött csirkemelleket sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd előmelegített sütőben 180°C-on (légkeveréses sütőben 160°C) további 10-15 percig, hogy teljesen átsüljenek.
-
Tálalás:
- Vedd ki a fogpiszkálókat a csirkemellekből, és tálald forrón. Köretként borsót, burgonyapürét, friss salátát vagy párolt zöldségeket kínálj mellé.
Extra tippek és variációk a Kijevi csirkemell recepthez
1. Hogyan készítsd el gluténmentes változatban?
A Kijevi csirkemell gluténmentes változata könnyedén elkészíthető az alábbi módosításokkal:
- Gluténmentes liszt: A hagyományos liszt helyett használj gluténmentes univerzális lisztkeveréket (pl. rizsliszt, kukoricaliszt vagy a kedvenc gluténmentes liszted).
- Gluténmentes zsemlemorzsa: Cseréld le a zsemlemorzsát gluténmentes változatra, amelyet megvásárolhatsz készen, vagy otthon is elkészítheted gluténmentes kenyérből.
- Kerüld a szennyeződést: Ügyelj arra, hogy a hozzávalók ne érintkezzenek gluténtartalmú ételekkel vagy felületekkel az elkészítés során.
2. Hogyan süsd meg olaj helyett egészségesebb módon?
- Sütőben sütés: A Kijevi csirkemellet megsütheted bő olaj helyett sütőben is.
- Előkészítés: Permetezd meg a panírozott csirkemelleket egy kis olíva- vagy kókuszolaj spray-vel.
- Sütési idő: Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg ropogós és aranybarna lesz. A sütési idő közepén fordítsd meg őket.
- Air Fryer használata: Ha van otthon forrólevegős sütőd, ott is megsütheted a csirkemellet minimális olajjal, ami még egészségesebb alternatíva.
3. Milyen körettel passzol legjobban a Kijevi csirkemell?
- Klasszikus burgonyapüré:
- A puha burgonyapüré tökéletesen harmonizál a ropogós bundában sült csirkemellel. Keverj a püréhez egy kevés vajat vagy olívaolajat a krémes állagért.
- Párolt zöldségek:
- Friss brokkoli, sárgarépa, zöldborsó vagy spárga remek választás, mivel könnyű és egészséges kiegészítője a gazdag fogásnak.
- Friss saláta:
- Egy egyszerű zöldsaláta citromos-olívaolajos öntettel könnyedebbé teszi az ételt.
- Quinoa vagy bulgur:
- Ezek az egészséges alternatívák magas rost- és fehérjetartalommal remekül illenek a Kijevi csirkemellhez.
- Sült édesburgonya:
- Az enyhén édes ízű édesburgonya harmonikusan egészíti ki a csirkemell sós-vajas ízvilágát.
4. Hogyan tedd különlegessé a receptet?
- Fűszerezett vaj variációk:
- Adj a vajhoz extra fűszereket vagy ízesítőket, például reszelt citromhéjat, paprikát, mustárt vagy parmezán sajtot.
- Próbálj ki friss kaprot, petrezselymet, vagy akár snidlinget a vaj ízesítéséhez.
- Töltelék variációk:
- A fűszervaj helyett próbálj ki krémsajtos vagy mozzarella tölteléket egy csipetnyi fokhagymával és szárított paradicsommal.
- Ha valami különlegesebbre vágysz, használj gombával vagy aszalt gyümölccsel kevert vajat.
- Extra ropogós bunda:
- A hagyományos zsemlemorzsa helyett próbáld ki a japán panko morzsát, amely még ropogósabb bundát eredményez.
5. Tippek az előkészítéshez és tálaláshoz
- Előkészítés előre:
- A panírozott csirkemelleket előre elkészítheted, és hűtőben tárolhatod néhány órán keresztül, hogy sütés előtt csak a serpenyőbe kelljen helyezni őket.
- Tálalási ötlet:
- Tálaláskor helyezd a csirkemellet egy fa vágódeszkára vagy egy rusztikus tányérra, és díszítsd friss petrezselyemmel vagy kakukkfűvel a látványos prezentáció érdekében.
Csirkemell recept összegzés
Recept neve
Hogyan készítsd el a tökéletes Kijevi csirkemellet?
Szerző
Legeny
Közzétéve
Hirdetések