Hogyan készítsd el a tökéletes kijevi csirkemellet? – A klasszikus, ínycsiklandó töltött fogás

tökéletes kijevi csirkemell
tökéletes kijevi csirkemell

Hogyan készítsd el a tökéletes Kijevi csirkemellet? – A klasszikus, ínycsiklandó töltött fogás

kijevi csirkemell az egyik legismertebb klasszikus fogás, amelyet a fűszervajas töltelék tesz igazán különlegessé. Amikor felvágod, a forró, illatos vaj kifolyik a szaftos csirkemellből, lenyűgözve mindenkit az asztalnál. Ez a recept tökéletes választás ünnepi alkalmakra, de akár egy különleges hétvégi vacsorára is elkészíthető.

A kijevi csirkemell hozzávalói (4 személyre)

Csirkemellhez:

  • 4 db közepes csirkemellfilé
  • 100 g vaj (puha)
  • 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • 1 evőkanál friss petrezselyem (aprítva)
  • Só és frissen őrölt bors ízlés szerint

Bundázáshoz:

  • 100 g  liszt 
  • 2 db tojás
  • 150 g zsemlemorzsa 
  • Olaj a sütéshez 

A kijevi csirkemell elkészítésének lépései

  1. A fűszervajas töltelék elkészítése:

    • Egy tálban keverd össze a puha vajat, az aprított fokhagymát, a friss petrezselymet, egy csipet sót és borsot.
    • Formázz belőle 4 kis hengert, és tedd őket 15 percre a fagyasztóba, hogy megszilárduljanak.
  2. A csirkemell előkészítése:

    • A csirkemelleket hosszában vágd be úgy, hogy egy zsebet képezz bennük (vigyázz, ne vágd át teljesen).
    • Helyezd a megdermedt fűszervajat a zsebbe, és óvatosan hajtsd össze a csirkemellet. Fogpiszkálóval rögzítheted, hogy a vaj ne folyjon ki sütés közben.
  3. Panírozás:

    • Forgasd a megtöltött csirkemelleket először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. A ropogósabb állag érdekében ismételd meg a tojásba és zsemlemorzsába forgatást.
  4. Sütés:

    • Melegíts bő olajat egy mély serpenyőben vagy lábasban. Süss minden csirkemellet közepes lángon 4-5 percig mindkét oldalon, amíg aranybarnára sül.
    • Helyezd a kisütött csirkemelleket sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd előmelegített sütőben 180°C-on (légkeveréses sütőben 160°C) további 10-15 percig, hogy teljesen átsüljenek.
  5. Tálalás:

    • Vedd ki a fogpiszkálókat a csirkemellekből, és tálald forrón. Köretként borsót, burgonyapürét, friss salátát vagy párolt zöldségeket kínálj mellé.

Extra tippek és variációk a Kijevi csirkemell recepthez

1. Hogyan készítsd el gluténmentes változatban?

A Kijevi csirkemell gluténmentes változata könnyedén elkészíthető az alábbi módosításokkal:

  • Gluténmentes liszt: A hagyományos liszt helyett használj gluténmentes univerzális lisztkeveréket (pl. rizsliszt, kukoricaliszt vagy a kedvenc gluténmentes liszted).
  • Gluténmentes zsemlemorzsa: Cseréld le a zsemlemorzsát gluténmentes változatra, amelyet megvásárolhatsz készen, vagy otthon is elkészítheted gluténmentes kenyérből.
  • Kerüld a szennyeződést: Ügyelj arra, hogy a hozzávalók ne érintkezzenek gluténtartalmú ételekkel vagy felületekkel az elkészítés során.

2. Hogyan süsd meg olaj helyett egészségesebb módon?

  • Sütőben sütés: A Kijevi csirkemellet megsütheted bő olaj helyett sütőben is.
    • Előkészítés: Permetezd meg a panírozott csirkemelleket egy kis olíva- vagy kókuszolaj spray-vel.
    • Sütési idő: Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg ropogós és aranybarna lesz. A sütési idő közepén fordítsd meg őket.
  • Air Fryer használata: Ha van otthon forrólevegős sütőd, ott is megsütheted a csirkemellet minimális olajjal, ami még egészségesebb alternatíva.

3. Milyen körettel passzol legjobban a Kijevi csirkemell?

  • Klasszikus burgonyapüré:
    • A puha burgonyapüré tökéletesen harmonizál a ropogós bundában sült csirkemellel. Keverj a püréhez egy kevés vajat vagy olívaolajat a krémes állagért.
  • Párolt zöldségek:
    • Friss brokkoli, sárgarépa, zöldborsó vagy spárga remek választás, mivel könnyű és egészséges kiegészítője a gazdag fogásnak.
  • Friss saláta:
    • Egy egyszerű zöldsaláta citromos-olívaolajos öntettel könnyedebbé teszi az ételt.
  • Quinoa vagy bulgur:
    • Ezek az egészséges alternatívák magas rost- és fehérjetartalommal remekül illenek a Kijevi csirkemellhez.
  • Sült édesburgonya:
    • Az enyhén édes ízű édesburgonya harmonikusan egészíti ki a csirkemell sós-vajas ízvilágát.

4. Hogyan tedd különlegessé a receptet?

  • Fűszerezett vaj variációk:
    • Adj a vajhoz extra fűszereket vagy ízesítőket, például reszelt citromhéjat, paprikát, mustárt vagy parmezán sajtot.
    • Próbálj ki friss kaprot, petrezselymet, vagy akár snidlinget a vaj ízesítéséhez.
  • Töltelék variációk:
    • A fűszervaj helyett próbálj ki krémsajtos vagy mozzarella tölteléket egy csipetnyi fokhagymával és szárított paradicsommal.
    • Ha valami különlegesebbre vágysz, használj gombával vagy aszalt gyümölccsel kevert vajat.
  • Extra ropogós bunda:
    • A hagyományos zsemlemorzsa helyett próbáld ki a japán panko morzsát, amely még ropogósabb bundát eredményez.

5. Tippek az előkészítéshez és tálaláshoz

  • Előkészítés előre:
    • A panírozott csirkemelleket előre elkészítheted, és hűtőben tárolhatod néhány órán keresztül, hogy sütés előtt csak a serpenyőbe kelljen helyezni őket.
  • Tálalási ötlet:
    • Tálaláskor helyezd a csirkemellet egy fa vágódeszkára vagy egy rusztikus tányérra, és díszítsd friss petrezselyemmel vagy kakukkfűvel a látványos prezentáció érdekében.

tökéletes kijevi csirkemell
tökéletes kijevi csirkemell
Csirkemell recept összegzés
recipe image
Recept neve
Hogyan készítsd el a tökéletes Kijevi csirkemellet?
Szerző
Közzétéve
Hirdetések

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights