Baconbe tekert szűzpecsenye egyben – Omlós, szaftos sült hús a sütőből
Olyan ünnepi vagy hétvégi fogást keresel, ami gyors, látványos és mindenkit levesz a lábáról? A baconbe tekert szűzpecsenye egyben pontosan ilyen! A sertésszűz finom, omlós húsa és a kívül ropogósra sült bacon tökéletes ízharmóniát alkot. Akár vendégváráshoz, akár családi ebédhez is kiváló, hiszen kevés munkával nagy hatást érhetsz el.
Hozzávalók
- 1 db egész szűzpecsenye (kb. 50–60 dkg)
- 12–14 szelet bacon
- 2 evőkanál mustár (dijoni vagy magos)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
- só, bors ízlés szerint
- friss kakukkfű vagy rozmaring (opcionális)
- sütőpapír, zsinór vagy fogpiszkáló a rögzítéshez
Elkészítés
Szűzpecsenye előkészítése
A húst megmossuk, szárazra töröljük, majd lehártyázzuk. Sózzuk, borsozzuk, és vékonyan bekenjük mustárral, végül ráreszeljük a fokhagymát. Ízlés szerint fűszernövényeket is dörzsölhetünk bele.
Bacon réteg felhelyezése
Egy nagyobb vágódeszkára fektessük egymás mellé a baconszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást. Helyezzük rá a szűzpecsenyét, majd tekerjük körbe a baconnel. A végeket rögzítsük fogpiszkálóval vagy kötözőzsinórral.
Sütés
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (alsó-felső sütés). Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a szűzpecsenyét a hajtással lefelé. Locsoljuk meg kevés olívaolajjal, majd süssük 30–35 percig, míg a bacon ropogósra sül. Pihentetés után szeleteljük.
Tippek
- A sütés utolsó 10 percében meg is locsolhatjuk egy kevés sörrel vagy fehérborral.
- Használhatunk belülre is tölteléket: sajt, aszalt paradicsom vagy füstölt sonka feldobja.
- A pihentetés (legalább 10 perc) elengedhetetlen, hogy szeleteléskor ne csorogjon ki a szaft.
Egészséges alternatívák
- Pulykamell helyettesítheti a szűzpecsenyét, ha kevesebb zsírtartalmú alternatívát szeretnél.
- Csökkentett zsírtartalmú bacon vagy prosciutto használata az egészségesebb verzióhoz.
- Mustár helyett natúr joghurtos pác is alkalmazható, ha lágyabb ízvilágot keresel.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 35 perc
Összesen: 50 perc
Tápértékek
Kalória: 470 kcal
Fehérje: 42 g
Szénhidrát: 1.5 g
Zsír: 32 g
Rost: 0.5 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Baconbe göngyölt csirkemell recept
- Aszalt szilvával töltött csirkemell baconbe tekerve
- Fokhagymás rántott csirkemell – intenzív ízek rajongóinak
