Csirkemell sütve serpenyőben – Klasszikus hétköznapi ebéd 30 perc alatt

csirkemell sütve serpenyőben
csirkemell sütve serpenyőben

A csirkemell igazi alapdarab a magyar konyhában, és számtalan módon elkészíthető. Ez a csirkemell sütve serpenyőben recept egy klasszikus, gyorsan elkészíthető, mégis ízletes változat, amit bármelyik hétköznap bevethetsz. Nincs szükség sütőre, különleges alapanyagokra vagy bonyolult technikákra – csak egy jó serpenyőre és pár fűszerre.

A végeredmény egy kívül ropogós, belül szaftos, aranybarnára sült csirkemell, amit szinte bármilyen körettel tálalhatsz – tökéletes ebéd vagy vacsora az egész családnak.

Hozzávalók

  • 2 db csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1/2 teáskanál őrölt kömény
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1/2 citrom leve
  • 1 teáskanál dijoni mustár (opcionális)
  • 2 evőkanál víz

Elkészítés

Elkészítés lépésről lépésre

1. A csirkemelleket mosd meg, majd papírtörlővel töröld szárazra. Vágd félbe hosszában, így 4 lapos szeletet kapsz, amelyek gyorsabban átsülnek.

2. Egy tálban keverd össze a sót, borsot, majoránnát, köményt, reszelt fokhagymát, citromlevet, mustárt és a vizet. Ez lesz a gyors pác, amiben a hús mindössze 10 percet áll.

3. Forgasd bele a hússzeleteket a pácba, és hagyd állni 10 percig. Ha több időd van, akár 30 percig is hagyhatod, hogy még jobban átjárják az ízek.

4. Egy nagyobb serpenyőt hevíts fel közepes lángon, majd öntsd bele az olajat. Tedd bele a hússzeleteket, és süsd őket oldalanként kb. 5-6 percig, míg szép aranybarna kérget nem kapnak, és a belsejük teljesen átsül.

5. A visszamaradt pácot (ha maradt) óvatosan öntsd a csirkemellek mellé a serpenyőbe a sütés utolsó 1-2 percében, így még szaftosabb és ízesebb lesz a végeredmény.

6. A megsült csirkemellet vágd ferdén szeletekre, tedd egy tányérra, és kínáld főtt rizzsel, párolt zöldségekkel vagy akár egy friss salátával.

Tippek

  • A citromlé savassága segíti a hús omlóssá válását.
  • A mustár pikáns, karakteres ízt ad, de el is hagyható, ha nem szereted.
  • Ha sütés közben túl gyorsan pirul a hús, csökkentsd a lángot, és tegyél a serpenyőre egy fedőt az utolsó percekre.
  • A serpenyő legyen jól felforrósítva, különben a hús inkább fő, mint sül, és nem lesz ropogós a kérge.

Egészséges alternatívák

  • Az olajat lecserélheted avokádóolajra vagy Ghee vajra a még egészségesebb zsiradékért.
  • A pácba tehetsz friss zöldfűszereket is, mint például kakukkfű vagy rozmaring.
  • Tálald karfiolrizzsel vagy grillezett padlizsánnal a szénhidrátszegény változathoz.

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 15-20 perc
Összesen: 30 perc

Tápértékek

Kalória: 155 kcal
Fehérje: 29 g
Szénhidrát: 1,1 g
Zsír: 3,8 g
Rost: 0 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

csirkemell sütve serpenyőben
csirkemell sütve serpenyőben

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights