
A grillezett csirkemell nem csupán a nyári kerti partik sztárja lehet – ha nincs lehetőségünk szabadtéren sütögetni, akkor is elkészíthetjük a kedvencünket, mégpedig a sütő segítségével. A sütőben sült grill csirkemell minden évszakban gyors és ízletes megoldás, ami nem igényel sem különleges felszerelést, sem sok időt.
Ebben a receptben megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, kívül enyhén ropogós csirkemellet a sütőben, úgy, hogy közben megtartja a grillezett húsra jellemző aromákat. A titok a pácban és a sütési technikában rejlik – és természetesen a megfelelő hőmérséklet beállításában.
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemelleket mossuk meg, töröljük szárazra, és ha túl vastagok, vágjuk őket félbe vízszintesen. Ez segíti az egyenletes sütést.
Pác elkészítése
Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, szójaszószt, mézet, mustárt, füstölt paprikát, fokhagymaport, sót, borsot és a citromlevet. A pác egyensúlyban tartja a sós, édes és savas ízeket.
Pácolás
Forgassuk meg a csirkemelleket a pácban, majd fedjük le, és tegyük hűtőbe legalább 1 órára. A legjobb eredmény érdekében pácoljuk 3–4 órán keresztül.
Sütő előmelegítése
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral vagy kenjük ki kevés olajjal.
Sütés
Helyezzük a bepácolt csirkemelleket a tepsire, és süssük 15 percig az egyik oldalon. Ezután fordítsuk meg őket, és süssük további 10–12 percig, vagy amíg szép aranybarna kérget nem kapnak, és belül teljesen átsülnek.
Grillfokozat használata (opcionális)
Az utolsó 2–3 percre kapcsoljunk a sütő grillfokozatára, hogy megkapja a tipikus grillezett hatást – figyeljünk, hogy ne égjen meg!
Pihentetés és tálalás
A sütőből kivéve pihentessük a húst 5 percig alufóliával lefedve, hogy a szaft benne maradjon. Köretként párolt zöldségek (pl. brokkoli) vagy quinoa tökéletes választás lehet.
Tippek
- A pácolt csirkemell akár előző este is elkészíthető – minél tovább áll a pácban, annál intenzívebb lesz az íze.
- A grillfokozat segít a karamelizált kéreg kialakításában – érdemes használni, de ne hagyjuk felügyelet nélkül.
- A méz helyett használhatsz juharszirupot vagy agavé szirupot is, ha alternatívát keresel.
Egészséges alternatívák
- Használj alacsony nátriumtartalmú szójaszószt a kevesebb sóbevitel érdekében.
- Méz helyett eritrittel is édesítheted a pácot.
- A páchoz keverhetsz natúr joghurtot is, hogy krémesebb állagot kapjon, így még szaftosabb lesz a hús.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 30 perc
Összesen: 1 óra 40 perc
Tápértékek
Kalória: 240 kcal
Fehérje: 36 g
Szénhidrát: 4 g
Zsír: 8 g
Rost: 0.5 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Ananászos csirkemell tepsiben – egy különleges, édes-sós ízvilág vacsorára
- Csirkemell sütőben krumplival – egyszerű, laktató hétköznapi ebéd
- Csirkés kuglóf – Könnyű és fehérjedús finomság a fitness étrendhez
