
A húsvéti ünnepi asztal egyik legújabb kedvence lehet ez a kreatív és ízekben gazdag fogás: sonkával és tormával töltött csirkemell. A hagyományos húsvéti alapanyagokat újragondolva egy modern, mégis nosztalgikus ételt alkothatsz, ami garantáltan elnyeri a család tetszését.
Ez a recept nemcsak finom, hanem rendkívül látványos is – tökéletes választás egy ünnepi ebédhez vagy vacsorához. Akár előre is elkészíthető, így több időd marad a vendégekre és az ünneplésre.
A húsvéti sonkás tormás töltött csirkemell hozzávalói
- 4 db csirkemellfilé
- 15 dkg füstölt főtt sonka (aprítva)
- 2 evőkanál reszelt torma (lehet friss vagy üveges)
- 1 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál mustár
- 10 dkg trappista vagy edami sajt (reszelve)
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 tojás a panírozáshoz
- liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez vagy kevés vaj a sütőbe való sütéshez
Elkészítés
Elkészítés
1. A csirkemellfiléket alaposan megmossuk és papírtörlővel szárazra töröljük.
2. Minden filét óvatosan, egy éles kés segítségével oldalról bevágunk, hogy zsebet alakítsunk ki a tölteléknek. Ügyeljünk arra, hogy ne vágjuk át teljesen a húst.
3. A hús mindkét oldalát enyhén sózzuk és borsozzuk.
4. A füstölt sonkát apró kockákra vágjuk.
5. Egy tálban összekeverjük a felkockázott sonkát, a reszelt tormát, a tejfölt, a mustárt és a reszelt sajtot.
6. Ízlés szerint adunk hozzá sót, borsot és fokhagymaport.
7. A kész tölteléket egyenlően elosztjuk a csirkemellekben kialakított zsebekbe.
8. A nyílásokat fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzítjük, hogy a töltelék sütés közben ne folyjon ki.
9. A megtöltött csirkemelleket először lisztbe forgatjuk.
10. Ezután felvert tojásba mártjuk.
11. Végül zsemlemorzsába hempergetjük, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletesen befedje.
12. Egy serpenyőben olajat hevítünk közepes hőfokra, és a panírozott csirkemelleket mindkét oldalukon aranybarnára sütjük (oldalanként kb. 4-5 perc). Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és 180°C-ra előmelegített sütőben további 10-15 percig sütjük.
13. Alternatívaként a panírozott csirkemelleket vajjal kikent tepsibe helyezzük, a tetejüket is megkenjük egy kevés olvasztott vajjal, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
14. A kész töltött csirkemelleket 5 perc pihentetés után felszeleteljük.
15. Köretként friss tavaszi salátát, párolt zöldségeket vagy petrezselymes újburgonyát kínálhatunk mellé.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 30 perc
Összesen: 50 perc
Tippek
- Ne spórold a tormát! A torma pikáns jellege adja meg a töltelék karakterét.
- Ha sósabb sonkát használsz, ügyelj arra, hogy a csirkemelleket ne sózd túl.
- Fogpiszkáló helyett használhatsz húshálót vagy konyhai madzagot is a töltelék zárásához.
- Sütőben sütve egészségesebb, kevesebb zsiradékkal is készülhet.
- Próbáld ki panko morzsával vagy darált dióval is a panírt különlegesebb állagért.
Tápértékek
Kalória: 457 kcal
Fehérje: 50 g
Szénhidrát: 13.1 g
Zsír: 23.9 g
Rost: 1 g
