Húsvéti sonkás tormás töltött csirkemell – ünnepi ízek új köntösben

húsvéti sonkás tormás
húsvéti sonkás tormás

A húsvéti ünnepi asztal egyik legújabb kedvence lehet ez a kreatív és ízekben gazdag fogás: sonkával és tormával töltött csirkemell. A hagyományos húsvéti alapanyagokat újragondolva egy modern, mégis nosztalgikus ételt alkothatsz, ami garantáltan elnyeri a család tetszését.

Ez a recept nemcsak finom, hanem rendkívül látványos is – tökéletes választás egy ünnepi ebédhez vagy vacsorához. Akár előre is elkészíthető, így több időd marad a vendégekre és az ünneplésre.

A húsvéti sonkás tormás töltött csirkemell hozzávalói

  • 4 db csirkemellfilé
  • 15 dkg füstölt főtt sonka (aprítva)
  • 2 evőkanál reszelt torma (lehet friss vagy üveges)
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál mustár
  • 10 dkg trappista vagy edami sajt (reszelve)
  • só, frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 tojás a panírozáshoz
  • liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • olaj a sütéshez vagy kevés vaj a sütőbe való sütéshez

Elkészítés

Elkészítés

1. A csirkemellfiléket alaposan megmossuk és papírtörlővel szárazra töröljük.
2. Minden filét óvatosan, egy éles kés segítségével oldalról bevágunk, hogy zsebet alakítsunk ki a tölteléknek. Ügyeljünk arra, hogy ne vágjuk át teljesen a húst.
3. A hús mindkét oldalát enyhén sózzuk és borsozzuk.
4. A füstölt sonkát apró kockákra vágjuk.
5. Egy tálban összekeverjük a felkockázott sonkát, a reszelt tormát, a tejfölt, a mustárt és a reszelt sajtot.
6. Ízlés szerint adunk hozzá sót, borsot és fokhagymaport.
7. A kész tölteléket egyenlően elosztjuk a csirkemellekben kialakított zsebekbe.
8. A nyílásokat fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzítjük, hogy a töltelék sütés közben ne folyjon ki.
9. A megtöltött csirkemelleket először lisztbe forgatjuk.
10. Ezután felvert tojásba mártjuk.
11. Végül zsemlemorzsába hempergetjük, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletesen befedje.
12. Egy serpenyőben olajat hevítünk közepes hőfokra, és a panírozott csirkemelleket mindkét oldalukon aranybarnára sütjük (oldalanként kb. 4-5 perc). Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és 180°C-ra előmelegített sütőben további 10-15 percig sütjük.
13. Alternatívaként a panírozott csirkemelleket vajjal kikent tepsibe helyezzük, a tetejüket is megkenjük egy kevés olvasztott vajjal, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
14. A kész töltött csirkemelleket 5 perc pihentetés után felszeleteljük.
15. Köretként friss tavaszi salátát, párolt zöldségeket vagy petrezselymes újburgonyát kínálhatunk mellé.

Elkészítési idő

Előkészítés: 20 perc
Sütés: 30 perc
Összesen: 50 perc

Tippek

  • Ne spórold a tormát! A torma pikáns jellege adja meg a töltelék karakterét.
  • Ha sósabb sonkát használsz, ügyelj arra, hogy a csirkemelleket ne sózd túl.
  • Fogpiszkáló helyett használhatsz húshálót vagy konyhai madzagot is a töltelék zárásához.
  • Sütőben sütve egészségesebb, kevesebb zsiradékkal is készülhet.
  • Próbáld ki panko morzsával vagy darált dióval is a panírt különlegesebb állagért.

Tápértékek

Kalória: 457 kcal
Fehérje: 50 g
Szénhidrát: 13.1 g
Zsír: 23.9 g
Rost: 1 g

húsvéti sonkás tormás töltött csirkemell
húsvéti sonkás tormás töltött csirkemell

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights