Mézes mustáros grill csirkemell – édes és pikáns ízorgia a grillről

mézes mustáros grill csirkemell
mézes mustáros grill csirkemell

A grillcsirkék királynője minden kétséget kizáróan a mézes mustáros változat. Ez az ízletes, édesen pikáns csirkemell recept tökéletes választás, ha szeretnél valami különlegeset, de egyszerűt készíteni a grillen. A méz finom karamellizált kérget ad, míg a mustár enyhén csípős, karakteres ízt kölcsönöz a húsnak.

A recept minden alkalomra tökéletes: egy nyári grillpartira, egy hétvégi családi ebédre, vagy akár egy gyors hétköznapi vacsorára is. A fűszeres, édes-savanykás pác titka a jól kiegyensúlyozott arányokban rejlik, amivel a csirkemell szaftos, ízletes és ellenállhatatlan lesz.

Hozzávalók

  • 4 db csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál magos mustár
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál őrölt fekete bors

Elkészítés

Előkészítés

A csirkemellfiléket alaposan megmossuk, leitatjuk, majd ha szükséges, félbevágjuk hosszában, hogy egyenletes vastagságú szeleteket kapjunk.

Pác elkészítése

Egy közepes méretű tálban összekeverjük az olívaolajat, mézet, dijoni mustárt, magos mustárt, citromlevet, reszelt fokhagymát, sót és borsot.

Pácolás

A csirkemelleket beleforgatjuk a pácba, majd letakarva legalább 1 órára (de akár 4–6 órára is) hűtőbe tesszük. A hosszabb pácolás még intenzívebb ízt ad.

Grill előkészítése

Melegítsük elő a grillsütőt közepes hőfokra (kb. 180–200°C). A grillrácsot kenjük le vékonyan olajjal, hogy ne ragadjon le a hús.

Sütés

A pácolt csirkemelleket helyezzük a grillre, és oldalanként kb. 5-6 percig süssük, amíg aranybarna kérget kapnak, és belül teljesen átsülnek. A méz miatt könnyen karamellizálódik, figyeljünk, hogy ne égjen meg!

Pihentetés és tálalás

Vegyük le a grillről, fedjük le alufóliával 5 percre, majd tálaljuk friss salátával, grillezett kukoricával vagy bulgurral.

Tippek

  • A dijoni mustár és a magos mustár kombinációja tökéletes ízharmóniát ad – ne hagyd ki egyiket sem!
  • A pácolás után a felesleges pácot töröld le a húsról, nehogy túlzottan megégjen a méz miatt.
  • A maradék pácot ne használd sütés után, hacsak nem forralod fel külön, mert nyers hús levével szennyezett lehet!

Egészséges alternatívák

  • Méz helyett használhatsz eritrit-alapú szirupot vagy agavét, ha alacsonyabb cukortartalomra törekszel.
  • A mustárt joghurttal keverve enyhébb, krémesebb pácot kapsz.
  • Csirkemell helyett csirkemellet tofuval is helyettesítheted a vegetáriánus verzióhoz.

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 12 perc
Összesen: 1 óra 25 perc

Tápértékek

Kalória: 260 kcal
Fehérje: 34 g
Szénhidrát: 6 g
Zsír: 10 g
Rost: 0.5 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

mézes mustáros grill csirkemell
mézes mustáros grill csirkemell

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights