
A rántott csirkemell az egyik legismertebb és legnépszerűbb étel a magyar konyhában. Nemcsak gyorsan elkészíthető, de szinte minden korosztály kedvence, ráadásul számos körettel jól párosítható – legyen szó burgonyapüréről, rizsről vagy akár friss salátáról.
Ebben a receptben bemutatjuk, hogyan készítheted el a tökéletesen ropogós, aranybarna rántott csirkemellet, amely kívül ropog, belül pedig szaftos és omlós marad. Megmutatjuk a panírozás trükkjeit és azt is, hogyan kerülheted el a kiszáradt húst.
A rántott csirkemell hozzávalói
- 4 db közepes méretű csirkemellfilé
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- 4 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 teáskanál fokhagymapor (opcionális)
- 1 teáskanál pirospaprika (opcionális a panírhoz)
- olaj a sütéshez (olívaolaj vagy kókuszolaj ajánlott). Ne napraforgóolajat!
Elkészítés
Elkészítés
A csirkemell előkészítése:
Tisztítsuk meg a csirkemellfiléket az esetleges hártyáktól és inaktól. Vágjuk őket egyenletes, kb. 1-1,5 cm vastag szeletekre. Ha a szeletek vastagabbak, óvatosan klopfoljuk ki őket fólia vagy sütőpapír között, hogy egyenletesen átsüljenek. Sózzuk és borsozzuk mindkét oldalukat ízlés szerint.
Panírozás előkészítése:
Liszt: Egy tálba vagy mély tányérba szórjuk a lisztet. Ha szeretnénk, keverhetünk hozzá 1 teáskanál pirospaprikát, hogy szebb színt és ízt kapjon a panír.
Tojás: Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, adjunk hozzá egy csipet sót és, ha szeretnénk, a fokhagymaport is, hogy extra ízt adjunk a húsnak.
Zsemlemorzsa: Egy harmadik tálba tegyük a zsemlemorzsát. Itt is variálhatunk: például keverhetünk hozzá szezámmagot vagy reszelt parmezánt a különlegesebb ízért.
Panírozás folyamata:
Vegyünk egy csirkemellszeletet, forgassuk meg alaposan a lisztben, ügyelve arra, hogy mindenhol befedje. Ezután mártsuk a felvert tojásba, hagyjuk, hogy a felesleg lecsepegjen. Végül forgassuk meg a zsemlemorzsában, enyhén nyomkodjuk rá, hogy jól tapadjon. Ismételjük meg a folyamatot a többi szelettel is.
Sütés:
Egy serpenyőben hevítsünk fel annyi olajat, hogy a húsokat félig ellepje. Az olaj hőmérséklete legyen kb. 170-180°C. Helyezzük a panírozott csirkemelleket az olajba, de ne zsúfoljuk túl a serpenyőt. Süssük mindkét oldalukat aranybarnára, oldalanként kb. 3-4 percig. Ha elkészültek, helyezzük őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 35 perc
Tippek
- Áztassuk a csirkemellet tejbe sütés előtt, hogy még szaftosabb legyen.
- Ügyeljünk arra, hogy minden szelet egyforma vastagságú legyen.
- A panírt feldobhatjuk szezámmaggal vagy parmezánnal.
- Sütőben is elkészíthető: 200°C-on 20-25 perc alatt, olajpermettel.
Tápértékek
Kalória: 250 kcal
Fehérje: 25 g
Szénhidrát: 15 g
Zsír: 10 g
Rost: 1 g
