Tavaszi zöldségleves csirkemellel – vitamindús tavaszi ebéd egyszerűen

tavaszi zöldségleves csirkemellel
tavaszi zöldségleves csirkemellel

A tavasz eljövetelével természetes igényünk támad a könnyedebb, vitaminokban gazdag ételekre. A tavaszi zöldségleves csirkemellel tökéletes választás lehet egy hétköznapi ebédhez vagy akár egy vasárnapi családi asztalhoz. Friss, szezonális zöldségek és sovány csirkemell találkoznak ebben a tartalmas, de mégis könnyű levesben.

Hozzávalók

  • 30 dkg csirkemell filé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 marék zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 1 kis fej karfiol vagy brokkoli (rózsáira szedve)
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • 1 teáskanál só
  • Frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál szárított lestyán vagy ételízesítő
  • 1,5 liter víz

Elkészítés

Elkészítés

A csirkemellet mosd meg, majd vágd apró, falatnyi kockákra. Egy nagyobb lábasban melegítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg rajta a csirkemellet közepes lángon, amíg kifehéredik minden oldala, de még nem pirul meg teljesen. Ezután húzd félre a lábast a tűzről.

A sárgarépát és a fehérrépát hámozd meg, majd vágd karikákra. A zellert pucold meg, és kockázd fel. Add ezeket a zöldségeket a csirkéhez, öntsd fel 1,5 liter vízzel, add hozzá a babérlevelet, a sót, borsot, és a lestyánt vagy ételízesítőt. Forrald fel az egészet, majd közepes lángon főzd 15 percig.

Ezután add hozzá a zöldborsót, a rózsáira szedett karfiolt vagy brokkolit, és főzd további 10 percig. Végül add hozzá a felkockázott cukkinit is, amely gyorsabban megpuhul, ezért elég az utolsó 5 percben beletenni. A főzés végén szórd bele az apróra vágott friss petrezselymet, és kóstold meg – ha szükséges, még sózd, borsozd.

Tálalás előtt hagyd néhány percig pihenni lefedve, hogy az ízek összeérjenek. Friss kenyérrel vagy pirítóssal kínálva is nagyszerű.

Tippek

  • A levest előző nap is elkészítheted, másnapra még ízletesebb lesz.
  • Ha diétás változatot szeretnél, használd kevesebb olajjal vagy olaj nélkül.
  • Fagyasztott zöldségekkel is elkészíthető, de a friss alapanyagok adják meg a tavaszi karaktert.

Egészséges alternatívák

  • Csirkemell helyett használj pulykamellet vagy tofut.
  • Olaj helyett vízzel párolva is elkészíthető.
  • Kerüld a sűrítést, hogy még könnyedebb legyen a leves.

Elkészítési idő

Előkészítés: 15 perc
Sütés: 30 perc
Összesen: 45 perc

Tápértékek

Kalória: 180 kcal
Fehérje: 25 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 5 g
Rost: 4 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

tavaszi zöldségleves csirkemellel
tavaszi zöldségleves csirkemellel

 

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights