
A tavasz eljövetelével természetes igényünk támad a könnyedebb, vitaminokban gazdag ételekre. A tavaszi zöldségleves csirkemellel tökéletes választás lehet egy hétköznapi ebédhez vagy akár egy vasárnapi családi asztalhoz. Friss, szezonális zöldségek és sovány csirkemell találkoznak ebben a tartalmas, de mégis könnyű levesben.
Hozzávalók
- 30 dkg csirkemell filé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 1 marék zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 1 kis fej karfiol vagy brokkoli (rózsáira szedve)
- 1 kisebb cukkini
- 1 kis csokor friss petrezselyem
- 1 teáskanál só
- Frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1 babérlevél
- 1 teáskanál szárított lestyán vagy ételízesítő
- 1,5 liter víz
Elkészítés
Elkészítés
A csirkemellet mosd meg, majd vágd apró, falatnyi kockákra. Egy nagyobb lábasban melegítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg rajta a csirkemellet közepes lángon, amíg kifehéredik minden oldala, de még nem pirul meg teljesen. Ezután húzd félre a lábast a tűzről.
A sárgarépát és a fehérrépát hámozd meg, majd vágd karikákra. A zellert pucold meg, és kockázd fel. Add ezeket a zöldségeket a csirkéhez, öntsd fel 1,5 liter vízzel, add hozzá a babérlevelet, a sót, borsot, és a lestyánt vagy ételízesítőt. Forrald fel az egészet, majd közepes lángon főzd 15 percig.
Ezután add hozzá a zöldborsót, a rózsáira szedett karfiolt vagy brokkolit, és főzd további 10 percig. Végül add hozzá a felkockázott cukkinit is, amely gyorsabban megpuhul, ezért elég az utolsó 5 percben beletenni. A főzés végén szórd bele az apróra vágott friss petrezselymet, és kóstold meg – ha szükséges, még sózd, borsozd.
Tálalás előtt hagyd néhány percig pihenni lefedve, hogy az ízek összeérjenek. Friss kenyérrel vagy pirítóssal kínálva is nagyszerű.
Tippek
- A levest előző nap is elkészítheted, másnapra még ízletesebb lesz.
- Ha diétás változatot szeretnél, használd kevesebb olajjal vagy olaj nélkül.
- Fagyasztott zöldségekkel is elkészíthető, de a friss alapanyagok adják meg a tavaszi karaktert.
Egészséges alternatívák
- Csirkemell helyett használj pulykamellet vagy tofut.
- Olaj helyett vízzel párolva is elkészíthető.
- Kerüld a sűrítést, hogy még könnyedebb legyen a leves.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 30 perc
Összesen: 45 perc
Tápértékek
Kalória: 180 kcal
Fehérje: 25 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 5 g
Rost: 4 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Tárkonyos csirkeragu leves – a klasszikus recept, amit imádni fogsz!
- Tavaszi csirkeragu krémes mártásban – selymes, illatos fogás a szezon zöldségeivel
- Holstein szelet csirkemellből
