Szeretnél egy olyan ételt, ami egyszerre selymesen tejszínes, gyümölcsösen friss és mennyeien szaftos? A tejszínes Hawaii csirkemell igazi különlegesség a nyári ebédek vagy vacsorák sorában. A trópusi ízvilág és a krémes szósz párosítása garantáltan lenyűgözi a családot – és még a kezdők is könnyedén elkészíthetik!
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- 200 ml főzőtejszín (min. 20% zsírtartalom)
- 1 konzerv ananász (karika vagy darabos, levével együtt – kb. 400 g)
- 4 szelet gépsonka
- 100 g reszelt trappista sajt
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál curry por (opcionális)
- 1 evőkanál vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés
Sütő és tepsi előkészítése
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Vajazzunk ki egy közepes méretű tepsit.
Hús előkészítése
A csirkemelleket klopfoljuk ki enyhén, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben olívaolajon elősütjük őket oldalanként 2-3 percig, amíg kérget kapnak.
Hagyma párolása
Ugyanabban a serpenyőben megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a curry port.
Tejszínes szósz elkészítése
Felöntjük a tejszínnel és az ananászlé felével, majd lassú tűzön kb. 3 percig forraljuk, míg kissé besűrűsödik.
Tepsi összeállítása
A tepsibe fektetjük a csirkemelleket, mindegyik tetejére kerül egy szelet sonka, néhány darab ananász, majd ráöntjük a tejszínes mártást.
Sajtozás és sütés
Megszórjuk reszelt sajttal, majd 20-25 percig sütjük, míg a sajt szépen ráolvad és enyhén megpirul.
Tálalás
Friss salátával, rizskörettel vagy édesburgonyapürével tálaljuk. A végeredmény selymes, szaftos és egzotikus!
Tippek
- Használj magasabb zsírtartalmú tejszínt a krémesebb állagért.
- Az ananászt grillezheted is előtte, ha karamellizáltabb ízre vágysz.
- A curry por kihagyható, de kellemes melegséget és színt ad a mártásnak.
Egészséges alternatívák
- Használj növényi tejszínt (pl. zab- vagy kókuszalapú) a laktózmentes verzióhoz.
- Sonka helyett választhatsz sovány pulykamell sonkát.
- A sajt lehet light vagy laktózmentes változat is – az íz így is remek marad!
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 40 perc
Tápértékek
Kalória: 470 kcal
Fehérje: 43 g
Szénhidrát: 14 g
Zsír: 27 g
Rost: 1 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Tejszínes gombás csirkemell tésztával
- Ananászos csirkemell besamel mártással – Krémes és Egzotikus Ízélmény
- Spárgával töltött csirkemell – a friss tavaszi ízek találkozása
