Szeretnél hiteles, fűszeres thai csirkemellet készíteni, mintha Thaiföldön ennéd? A válasz: igen! Ez a recept megtanít az autentikus thai ízvilágra – a csirkemell szójaszószban és halszószban pácolódik, majd ízgazdag tésztaszószos öntettel készül, ahogy a helyiek esküsznek rá. Most bemutatom, hogyan lehet a thai konyha varázsát az otthoni konyhában megteremteni.
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemellfilé
- 2 evőkanál világos szójaszósz
- 1 evőkanál halszósz (fish sauce)
- 1 evőkanál lime-lé (kb. fél lime leve)
- 1 evőkanál thailandi vörös currypaszta
- 1 teáskanál barnacukor vagy nádcukor
- 1 teáskanál reszelt friss gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 2 evőkanál kókusztej
- 1 evőkanál olaj a sütéshez
- Chili pehely vagy friss chili ízlés szerint
- Friss koriander és lime-szeletek a tálaláshoz
- Párolt jázminrizs vagy üvegtészta körethez
Elkészítés
Pácolás thai ízekkel
A csirkemellet szeleteld fel csíkokra. Egy tálban keverd össze a szójaszószt, halszószt, lime-lé, currypasztát, barnacukrot, gyömbért és fokhagymát. Forgasd bele a csirkét, és pácoljuk legalább 20–30 percig, de akár egy óráig a hűtőben – minél tovább, annál ízesebb lesz.
Csirkemell sütése
Melegítsd az olajat serpenyőben közepes-magas lángon. Add hozzá a csirkecsíkokat, és süsd körülbelül 5–7 percig, amíg minden oldaluk szépen megpirul, belül pedig omlós marad.
Szósz befejezése kókusztejjel
Öntsd hozzá a kókusztejet és forrald át a serpenyő alján keletkezett ízkivonatot, hogy krémes, selymes öntetet kapjon a csirke. Ha túl sűrű, egy kevés vizet is adhatsz hozzá.
Fűszerezés ízlés szerint
Szórj bele chili pelyhet vagy friss aprított chilit, majd kóstold, és ízesítsd szükség szerint: csak akkor adj hozzá plusz sót vagy lime-levet, ha kívánod.
Tálalás autentikus módon
Tálald a csirkét friss korianderrel és lime-cikkekkel. Köretként kínálj mellé jázminrizst vagy üvegtésztát, amit a serpenyőben maradt szósszal locsolj át még egyszer, hogy minden falat ízélmény legyen.
Tippek
- Ha nincs kéznél halszósz, használj csak szójaszószt, de igazi thai ízhez nem elhanyagolható.
- A currypasztát variálhatod vörös helyett zölddel vagy sárgával – mind más karaktert ad.
- A csirkecsíkokat érdemes előre felvágni, így gyorsabban sülnek és szaftosabbak maradnak.
- Kókusztej helyett választhatsz light verziót, így könnyebb lesz az étel.
- A friss lime-lé teszi igazán thai hangulatúvá – ne spórolj vele!
Egészséges alternatívák
- Használj csirkemellet csirkecomb helyett – kevesebb zsír, de ha szeretnéd több íz!
- Kókusztej helyet light vagy görög joghurt – kevesebb zsír, több fehérje.
- Rizs helyett kínálj édesburgonyát – extra rost és vitamin.
- Vegán verzióhoz használj plant-based halszósszal készült pasztát.
- Chili helyett adj extra gyömbért – élénkebb, de kevésbé csípős.
Elkészítési idő
Előkészítés: 30 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 45 perc
Tápértékek
Kalória: 210 kcal
Fehérje: 22 g
Szénhidrát: 6 g
Zsír: 11 g
Rost: 0.5 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Szójaszószos szezámmagos csirkemell
- Mézes narancsos csirkemell serpenyőben
- Illatos omlós csirke – A tökéletes kínai étel otthon, laktózmentesen
