Tökéletes grill csirkemell recept – kívül ropogós, belül szaftos

grill csirkemell recept
grill csirkemell recept

A grill csirkemell az egyik legnépszerűbb nyári fogás, de egy igazán jól sikerült recepttel egész évben élvezhetjük ezt az omlós, ízletes ételt. Akár kerti grillen, akár kontakt grillen, vagy serpenyőben készítjük, a végeredmény mindig lenyűgöző lehet, ha odafigyelünk néhány kulcsfontosságú lépésre. A kívül enyhén ropogós, belül szaftos állag elérése nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk.

Ez a tökéletes grill csirkemell recept minden olyan technikát és összetevőt tartalmaz, amely garantálja a maximális ízhatást. A gondosan kiválasztott fűszerek, a megfelelő pác, valamint a pontos sütési idő mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a csirkemell ne száradjon ki, hanem puha és ízletes maradjon.

Hozzávalók

  • 4 db csirkemellfilé
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál méz (opcionális)
  • 1 teáskanál dijoni mustár

Elkészítés

A csirkemell előkészítése

Mossuk meg alaposan a csirkemelleket, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Ha túl vastagok, vágjuk őket félbe vízszintesen, így egyenletesen fognak sülni.

Pác elkészítése

Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a citromlevet, fokhagymaport, füstölt paprikát, sót, borsot, mézet és mustárt. Ez adja a pác karakteres, füstös-édes ízét.

Pácolás

Dörzsöljük be alaposan a csirkemelleket a páccal, majd tegyük őket lefedve a hűtőbe legalább 1 órára, de a legjobb eredmény érdekében hagyjuk 3–4 órán át pácolódni.

A grill előkészítése

Ha szabadban grillezünk, gyújtsuk be a szenet, és várjuk meg, amíg közepes hőmérsékletre melegszik fel (kb. 180–200°C). Kontakt grill vagy grillserpenyő esetén melegítsük elő magas hőfokon.

Sütés

Helyezzük a csirkemelleket az előmelegített grillre vagy serpenyőbe. Oldalanként kb. 4-5 percig süssük őket, míg szép aranybarna kérget nem kapnak. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl, mert kiszáradhat!

Pihentetés

A sütés után tegyük a csirkemelleket egy tányérra, és fedjük le alufóliával 5–7 percre. Ez segít megőrizni a szaftosságát, mivel a húsban lévő nedvek újra eloszlanak.

Tálalás

Friss salátával, grillezett zöldségekkel vagy sült édesburgonyával tálaljuk. Extra citromlevet is csepegtethetünk rá a frissesség kedvéért.

Tippek

  • Ne süssük közvetlenül hűtőből kivéve: hagyjuk szobahőmérsékleten 20 percet pihenni.
  • Használjunk húshőmérőt: a belső hőmérséklet akkor ideális, ha eléri a 72–75°C-ot.
  • Ha grillrácsot használunk, érdemes egy kevés olajjal bekenni, hogy ne ragadjon le a hús.
  • A páchoz adjunk friss zöldfűszereket is, például rozmaringot vagy kakukkfüvet a még intenzívebb ízért.

Egészséges alternatívák

  • Cseréld le a mézet eritritre vagy agavé szirupra, ha alacsonyabb glikémiás indexre törekszel.
  • Használj olívaolaj helyett kókuszolajat vagy avokádóolajat a sütéshez.
  • A mustárt el is hagyhatod, vagy natúr joghurttal helyettesítheted, így könnyebb pácot kapsz.

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 10 perc
Összesen: 1 óra 20 perc

Tápértékek

Kalória: 230 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 3 g
Zsír: 9 g
Rost: 0.5 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

grill csirkemell recept
grill csirkemell recept

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights