
A tavasz megérkeztével egyre inkább vágyunk a könnyed, friss és tápláló ételekre. A mézes mustáros csirkemell saláta ideális választás, ha gyorsan elkészíthető, mégis ízekben gazdag fogást szeretnél. Tökéletes egy hétköznapi ebédhez vagy akár egy könnyű vacsorához – ráadásul jól variálható, attól függően, milyen zöldségek állnak éppen rendelkezésedre.
A méz és mustár klasszikus párosítás, amely harmonikusan édes-sós ízvilágot teremt a szaftos csirkemell körül. A friss, ropogós salátaágy tökéletesen kiegészíti ezt a fűszeres kompozíciót, ráadásul tele van rostokkal és vitaminokkal – így nemcsak finom, de egészséges is.
Hozzávalók
- 400 g csirkemellfilé
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál magos mustár
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
- só, bors ízlés szerint
- 1 fej római saláta vagy jégsaláta
- 1 db kígyóuborka
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 6-8 db koktélparadicsom
- fél lilahagyma vékonyra szeletelve
- opcionálisan: feta sajt vagy főtt tojás a tálaláshoz
Elkészítés
Pác elkészítése
Keverd össze a mézet, a dijoni mustárt, a magos mustárt, az olívaolajat, a reszelt fokhagymát, valamint sót és borsot. A keverék legyen sűrű, de jól kenhető.
Csirkemell előkészítése
A csirkemellfilét vágd hosszában félbe, majd kend be a mézes-mustáros páccal. Hagyd állni legalább 15 percig, hogy az ízek jól átjárják.
Csirkemell sütése
Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, majd közepes lángon süsd meg a csirkemellet oldalanként 4–5 percig, amíg átsül és enyhén karamellizálódik a máz. Vedd le a tűzről, és pihentesd 5 percig, majd szeleteld fel vékonyan.
Saláta összeállítása
A római salátát mosd meg és tépkedd falatnyi darabokra. A paprikát, uborkát és lilahagymát szeleteld, a koktélparadicsomot vágd félbe. Keverd össze az egészet egy nagy tálban.
Tálalás
Rendezd a zöldségeket tányérokra, a tetejére halmozd a szeletelt csirkemellet. Ízlés szerint morzsolj rá feta sajtot vagy tegyél mellé főtt tojást. Csepegtethetsz rá egy kevés olívaolajat vagy balzsamecetet is.
Tippek
- A csirkét grillezheted is, ha még egészségesebb verzióra vágysz.
- A pác maradékát felhasználhatod salátaöntetként, ha kevés joghurttal vagy olajjal hígítod.
- Ha előre szeretnél dolgozni, a zöldségeket előző este is felszeletelheted.
Egészséges alternatívák
- A méz helyett használhatsz agavészirupot vagy datolyapasztát is.
- A csirkemell helyett grillezett tofuval vagy halloumival is elkészítheted.
- A feta sajtot cseréld alacsony zsírtartalmú túróra, ha kalóriát szeretnél spórolni.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 10 perc
Összesen: 25 perc
Tápértékek
Kalória: 370 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 14 g
Zsír: 20 g
Rost: 5 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Mézes mustáros grill csirkemell – édes és pikáns ízorgia a grillről
- Csirkemell saláta diéta idején is
- Tejszínes mézes mustáros csirkemell tésztával
